Zondag 02/10/2022

Beer Barrel Polka

Door Han Hidalgo

Beer Barrel Polka en nog veel meer composities met bier in de titel, zoals 'Beer', 'Beer Drinking Woman', 'Beer Garden Blues', 'Beer Sheba', 'Drinking Beer', 'Bitter Funeral Beer', 'A Pint of Bitters', 'Short'n Stout', 'The Guinness Spot', 'Cervezita' (biertje in het Spaans), zijn door jazzmusici geschreven.

Trompettist Clark Terry kookt een van zijn lievelingsgerechten 'Beer 'n' Beans', namelijk rode bonen (red kidney beans) met varkenshiel, gerookte worstjes en ham, met bier. Bovendien weekt hij de rode of bruine bonen in bier. Dat geeft volgens Terry een intense smaak aan het gerecht. Hij verwijst voor dit recept naar de bekende componist en arrangeur Billy Strayhorn, die bij het bereiden van zijn 'Rice and red beans' ook bier gebruikte. Tijdens tournees van de band van Duke Ellington verraste hij zijn medemuzikanten regelmatig met dat voedzame gerecht.

Na begrafenissen werd in veel zuidelijke staten van Amerika 'Bitter Funeral Beer' gedronken om het verdriet te verzachten en weer moed te putten voor de toekomst. En gitarist John Scofield moet wel een liefhebber van het wereldberoemde Ierse bier Guinness zijn, getuige zijn compositie 'The Guinness Spot'.

'Beer Barrel Polka', uitgevoerd door het orkest van klarinettist Benny Goodman, combineren we met 'Rabbit's Blues' van altsaxofonist Johnny Hodges en 'Thyme Time' van altsaxofonist Art Pepper.

Ingrediënten

(voor 4 porties) l 4 konijnenbouten van een tam konijn l 4 sjalotjes l 1 eetlepel grove mosterd l 2 takjes tijm l 2 eetlepels bloem l 2 eetlepels roomboter l 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie l 3 dl kippen- of groentebouillon l 1,5 dl blond (abdij)bier l 2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie l peper uit de molen en zout naar smaakBereiding

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Konijnenbouten met bloem bestuiven. Een mengsel van roomboter en olie goed verwarmen in een braadpan en de konijnenbouten aan alle kanten aanbraden. Sjalotjes toevoegen, goed roeren en goudgeel laten worden. Hittebron verlagen en bouillon en takjes tijm erbij doen. Met het deksel op de braadpan gedurende ruim 1,5 uur gaar stoven. Eventueel extra bouillon toevoegen. Het stoofvocht iets inkoken en 15 minuten voor het einde van de stooftijd het bier en de grove mosterd door het stoofvocht roeren en verder stoven. Takjes tijm verwijderen en op smaak brengen met peper uit de molen en zout.

Over voorverwarmde borden verdelen, garneren met fijngeknipte bladpeterselie, vergezeld van knolselder- en aardappelpuree en in boter gestoofd grondwitloof. Naar smaak een blond (abdij)bier erbij serveren.INFO* 'Beer Barrel Polka', Benny Goodman and His Orchestra, Camel Caravan Broadcast 1939 Vol 3, Phontastic NCD 8819. * 'Rabbit's Blues', Johnny Hodges and His Orchestra, Johnny Hodges The Complete 1941-1954 Small Group Sessions (Master Takes) Vol 2, Blue Moon BMCD 1020.

* 'Thyme Time', Art Pepper Quintet, Surf Ride, Savoy SV 0115.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234