Vrijdag 07/10/2022

'Begrafenis Cor van Hout schoffeert de rechtsstaat'

Amsterdamse politiechef Kuiper wil hardere aanpak criminelen

Amsterdam

de Volkskrant

Weert Schenk

De manier waarop crimineel Cor van Hout wordt begraven, wekt de weerzin van de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Kuiper. Hij noemt de rijtoer door de stad 'een provocatie door de onderwereld'.

De wijze waarop de vermoorde crimineel Cor van Hout vandaag naar zijn graf wordt gebracht, noemt hoofdcommissaris Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie brutaal en volstrekt misplaatst. Een zwarte lijkkoets, getrokken door zes paarden, zal het stoffelijk overschot dwars door de stad rijden.

Het eerbetoon aan Van Hout, een van de ontvoerders van biermagnaat Alfred Heineken en ook veroordeeld wegens drugshandel en grootschalig wapenbezit, noemt de politiebaas volkomen idioot. Kuiper: "Twee jaar geleden ging het lichaam van de geliquideerde crimineel Sam Klepper ook door de Jordaan. De klokken van de Westertoren luidden. Wat drukt het uit? Bij prins Claus kun je je zoiets voorstellen, maar bij iemand als Van Hout? Als je weet waarvoor hij verantwoordelijk is geweest, hoort het niet." Kuiper vindt dat in de discussie over normen en waarden ook over dit soort zaken moet worden gesproken. "Wie iemand als Van Hout zo naar zijn rustplaats brengt, heeft geen enkel respect voor de maatschappij. Het is een provocatie."

De hoofdcommissaris heeft de indruk dat het criminele milieu zich onaantastbaar voelt. Om die reden hebben de rouwadvertenties in De Telegraaf hem ook geërgerd. "Die advertenties komen niet van het deel van de samenleving dat zich wil inzetten voor een mooie toekomst." Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die Van Hout in een advertentie zijn beste vriend noemt, doet bij Kuiper een lichtje uitgaan. Kuiper: "De Vries had een positie verworven als crimefighter, hoeder van de normen. Blijkt hij bevriend met zo'n man. Voor mij is De Vries door het ijs gezakt."

De hoofdcommissaris vindt dat de criminelen met hun schietpartijen midden op straat en op klaarlichte dag willen uitstralen dat ze onaantastbaar zijn. "Afrekeningen in het criminele milieu zijn er altijd geweest. Door nu zo openlijk op straat te schieten met kans op onschuldige slachtoffers, komt het in een ander licht te staan. Het schoffeert de rechtsstaat."

De overheid mag dit niet over haar kant laten gaan, stelt de politiechef. "Ik denk niet dat Van Houts overlijden een groot verlies voor de samenleving betekent. Maar een houding van: laten ze elkaar maar afmaken, past niet. Deze liquidaties zijn onaanvaardbaar. We zullen alles op alles zetten om dit te voorkomen." Kuiper zegt dat de politie nauwelijks een vinger krijgt achter de vetes in de onderwereld. "We hebben er veel tijd in gestoken, maar onze aanpak heeft niet geleid tot aanhouding van daders. Daar zijn we ontevreden over."

Hij denkt dat de grenzen van de wet moeten worden opgezocht om de zware criminelen af te stoppen. Een idee van hem is om leden van de misdaadorganisaties rechten te ontnemen. "Als je al het nodige op je kerfstok hebt, veroordeeld bent en zelfs in de gevangenis vrolijk verdergaat, moet het een keer voor de overheid ophouden. Wie zich buiten de samenleving opstelt, verspeelt het recht op privacy en andere faciliteiten."

Volgens hem kunnen andere overheidsdiensten ook veel dichter op de huid van de criminelen gaan zitten. Dat is nog niet in de volle breedte gebeurd, aldus Kuiper. Zo zouden de belastingen veel meer kunnen doen om criminelen hun vermogen af te nemen, hoewel hij beseft hoe moeilijk dat is. Kuiper: "De onderwereld huurt de beste kennis van de bovenwereld in om toelaatbare constructies te bedenken."

Een ander mogelijkheid, zegt Kuiper, is het plaatsen van de misdadigers onder een zerotolerantiebeleid. "Maar ja, hoe ver gaat de rechtsbescherming voor deze lieden. Ik mag dus niet denken: hij heeft een wapen, dus ik fouilleer hem." Kuiper onderstreept in het algemeen niet meer bevoegdheden nodig te hebben. "Maar deze groep daagt ons uit tot de grens van de rechtsstaat te gaan. Voor hen reikt onze arm niet ver genoeg. Het is een zoektocht. Maar als het uiteindelijk aan middelen ontbreekt, moet vanwege deze kleine irritante groep de wet worden aangescherpt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234