Woensdag 05/10/2022

'Bei uns' in Vaals is de gulden een daalder waard

Nederlandse Limburgers worden beter van bezoek Duitse ploeg aan viersterrenkasteel Vaalsbroek

De hotels van Euro 2000 (slot)

Lothar Matthäus en de zijnen krijgen ruimte. In het Nederlandse Vaals heeft een hotelier bedden van 2,10 meter besteld voor het Duitse elftal. 'We popelen. Een kwart van de bewoners is van Duitse afkomst in Vaals. Wij zijn anders dan randstedelingen', gelooft pr-man Fred Sochaky van Kasteel Vaalsbroek. 'Het woord mof staat niet in ons woordenboek.'

Vaals

Eigen berichtgeving

Anne de Graaf

Welkom in EK-stad Vaals... Glasblazer Gerardo Cardinale, fietsenmaker Schuyren, café-uitbaters Marco en Monica pikken een graantje mee van de komst van het Duitse nationale elftal. Want ben je een EK-mens in Vaals, dan drink je König Pilsner, koop je EK-sokken in de Hema, EK-terrasmeubels bij Teak Tischler. Lees je de EK-krant, met EK-promotie voor elektrische fietsen, de Knipshop en Amro, de bank die 'aanvallen opbouwt, voorzetten doet en schitterend afwerkt'. Bestuurders, ambtenaren en ondernemers in Vaals kregen zelfs mediatraining om de omgang met de pers soepel te laten verlopen.

Ooit ging het er minder sportief aan toe met de Duitsers. Vijftig jaar geleden veroorzaakte hun inval de sluiting van de nabij gelegen club FC Lemirsia, uitgerekend de plek waar het Duitse elftal nu traint. Duitsland komt nu in gerieflijker omstandigheden naar Vaals.

In viersterrenhotel Vaalsbroek bijvoorbeeld, waar ze de nieuwe vleugel betrekken en zich het zwembad toe-eigenen. Pr-man Fred Sochaky zegt dat in Vaals nu andere Nederlanders wonen dan in Amsterdam, Rotterdam, de Randstad. In Vaals denkt en doet men 'Duitser' dan elders. Er staan ook meer Helmuts en Karstens in het geboorteregister.

Was het team niet beter thuis blijven slapen? Sochaky: "De ploeg moest in de gastlanden, België of Nederland, logeren. Voor de Duitsers die in Charleroi, Rotterdam en Luik spelen, lag Vaals pal midden op de kaart. Vandaar." De voorkeur voor het hotel leidde overigens tot woekerprijzen in de buurt. De hoteldirecties lieten in een communiqué weten er niets aan te kunnen doen: Euro Accomodation zou de prijzen met 17,5 procent hebben opgedreven.

Voor trainer Erich Ribbeck was doorslaggevend dat de Duitsers in Kasteel Vaalsbroek "zichzelf" kunnen zijn. Matthäus, Oliver Kahn en Markus Babbel zijn vrij om te gaan waar ze willen. De kok van het Duitse elftal, Herr Imhof, kookt waar ze zin in hebben, op voorwaarde dat de voeding koolhydraten en vitaminen bevat. De directie kreeg bovendien geen instructie om alcohol te weigeren. "De ploegleden mogen bier bestellen, wie zijn wij om dat te verbieden? Al lijkt het ons niet slim, natuurlijk. Het is niet de bedoeling de Mannschaft op te sluiten in een concentratiekamp."

Het lijkt er wel op: het kasteel, net uit een Engelse plattelandsfilm geknipt, werd een versterkte vestiging door en voor het EK. De Zuid-Limburgse politie stuurt 39 agenten per dag naar Vaalsbroek. 33 blijven in reserve. Het kasteel, slot liever, is omgeven door rood-witte slagbomen, dranghekken, taxushagen, prikkeldraad. Directeur Jan Janssen investeerde, omgekeerd, een slordige dertig miljoen frank om de hoge gasten te beveiligen. Twaalf man extra waakt binnen. De Duitse vleugel is members only: alleen kok Herr Imhof, de fysiotherapeuten en de Mannschaft mogen erin. Verder: Schluss.

De zenders ARD en ZDF mochten hun schotelantennes opstellen in het businesscentrum, maar overnachten elders. Geen reporter raakt verder dan de publieke zone. Eén troost edoch: wie beelden wil van verdediger Lothar Matthäus, kan waarschijnlijk in de bar terecht die, net als de rest van het hotel, open blijft voor publiek. "De spelers mogen erin om zich te ontspannen. Ze hebben laten weten in een sfeer van openheid in Vaals te willen neerstrijken."

Vaalsbroek is Duits .Vaalsbroek is ook degelijk. Behalve lange bedden wilden de spelers niets extra. Of toch: stereoketens, voor op de kamer. Pikant detail: de dames van de Mannschaft logeren in kasteel Bloemdal, vlakbij. Sochaky: "Ik vermoed dat Bloemdal een programmapunt wordt op de geplande 'excursie'.

Glasblazer Gerardo, fietsenmaker Schuyren en de Vaalse Knipshop doen een zaak aan de komst van het Duitse nationale elftal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234