Zondag 03/07/2022

Bekende Vlaamse cafés dragen sigaret feestelijk ten grave

Brussel

Donderdagnacht 00:00 uur, dan gaat het rookverbod officieel in. Talloze Vlaamse cafés doen dat in stijl, met een feest. Of beter: een ode aan de sigaret. Linda Van Heymbeeck van de Antwerpse kroeg Den Engel: 'We gooien onze laatste peuken in een begrafeniskist waarmee we daarna over de Grote Markt trekken.'

Geen droefenis of boosheid, maar een ludiek vaarwel. Discotheken namen afgelopen weekend al afscheid van de sigaret. Zo organiseerde Kitsch Club in het casino van Knokke-Heist een heuse 'We like to smoke party'.

Na de clubs bereiden ook de bekende Vlaamse en Brusselse cafés een hoogmis voor de rokers voor. In de Libertad in de Leuvense Muntstraat installeert eigenaar Rikky Evers een peukmeter. "Vanaf 's middags kunnen onze klanten hun gerookte sigaretten in een hoge glazen stolp werpen. Als de berg peuken om de zoveel tijd een bepaalde hoogte bereikt, geven we gratis rookwaar weg."

Linda Van Heymbeeck, eigenares van het Antwerpse café Den Engel, noemt het verbod "waanzin", maar wil het moment ook niet onopgemerkt laten voorbijgaan. "Wij zijn dé bruine kroeg van 't Stad en willen iets verrassends doen. Daarom plaatsen we een altaar in ons café waar een zwarte doodskist bij zal staan. Klanten werpen een laatste sigaret erin en een pastoor zal een afscheidsrede uitspreken." Ze grinnikt. "Om tien uur 's avonds trekken we vervolgens als een begrafenisstoet over de Grote Markt."

Zo bont maken andere kroegen het niet. Toch staat ook het beroemde Gentse jazzcafé Damberd stil bij de overgang. "The Smoking Buddha Project komt zijn plaat voorstellen", zegt uitbaatster Ann Krüger. "We hadden hen eerst op 6 juli geplaatst, maar het leek ons gepast om ze donderdag te laten spelen. Kwestie van symboliek, niet?"

Het beroemde café De Monk, aan de Sint-Katelijnestraat in Brussel, maakt evenzeer een statement. "We laten de zaak gewoon vollopen met rook", legt Herman Servranckx uit. "Een machine moet donderdagavond vanuit de kelder rook onder de deuren door blazen. We hopen er zo een gepast einde aan te breien."

De verschillende café-eigenaars wuiven de sigaret dan wel eensgezind uit, maar zetten ze ook allemaal de asbakken op het terras als het verbod om middernacht ingaat? Krüger van het Gentse Damberd lacht. "Hier roken we door tot we 's ochtends sluiten. De inspecteurs mogen gerust komen controleren." Korte stilte. "Nu, de volgende dag verwijderen we de asbakken wel uit de kroeg."

Evers valt haar bij. "Het is toch de logica zelve dat we pas de dag erna beginnen. Ik denk overigens dat de politie andere katten te geselen heeft. Als ze hier om vijf over twaalf meteen voor de deur staan, maken ze zich toch immens belachelijk?"

'Waarschuwende controles'

"Moeten wij nu echt al onze geheimen verklappen?" Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, hult zich aanvankelijk in mysterieus stilzwijgen over controles na middernacht. "Laat ik het zo zeggen: we controleren sowieso op 1 juli, maar wij gaan zeker geen misbruik maken van de situatie. In de eerste twee maanden moeten we van de minister tweeduizend kroegen bezoeken."

Het zorgt ervoor dat enkele cafébazen geen enkel risico nemen. Van Heymbeeck: "Wij halen de asbakken weg om twaalf uur. De mensen kunnen zich dan naar ons verwarmde terras begeven."

Zo ver gaat Servranckx waarschijnlijk niet, maar hij zal wel zijn klanten waarschuwen. "Het personeel zal hen erop wijzen dat ze officieel niet meer mogen roken. Maar ik weet niet of praktisch mogelijk is om dan alle asbakken te verwijderen en iedereen zo ver te krijgen om niet meer te roken. Wij zijn ook niet katholieker dan de paus."

Niet repressief

Dat er na twaalf uur 's nachts meteen boetes worden uitgeschreven, lijkt uitgesloten. "Wij gaan niet puur repressief te werk", legt Eyckmans uit. "Als de inspecteurs die nacht een café bezoeken waar gerookt wordt, zullen ze in eerste instantie met de eigenaar praten en die tijd geven om er iets aan te doen."

In de nacht van het rookverbod mag dus nog een sigaret worden opgestoken? "Ik ga ervan uit dat we dan enigszins tolerant zijn. Mochten de kroegen op vrijdagmiddag alle asbakken buiten hebben staan, zijn we tevreden."

Geruststellende woorden, die evenwel niet eeuwig geldend blijken. "Wij tonen begrip voor de aanpassingen die de sector moet doen en zullen dan ook in eerste instantie vooral waarschuwend optreden", zegt Eyckmans. "Maar dat gaan we zeker geen twee maanden lang doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234