Maandag 03/10/2022

Bekende Vlamingen kiezen 'Cru Broodthaers'

Drink voortaan Cellier de la Bastide en kijk niet op een fles want het is voor het goede doel. Deze witte bordeaux werd zaterdag in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent immers tot Mosselpot-wijn verkozen door een jury van twaalf bekende Vlamingen. De proeverij, onder leiding van de gespecialiseerde journalist Alain Bloeykens, is het eerste initiatief in de actie 'Red de Mosselpot'. De uiteindelijke bedoeling van het SMAK is een bedrag van tien miljoen frank in te zamelen om Marcel Broodthaers' Grande casserole de moules uit 1966 aan te kopen.

Gent

Van onze medewerker

Eric Bracke

Het Gentse museum heeft dit sleutelwerk van Broodthaers thans tot het einde van het jaar in bruikleen, maar buitenlandse musea zouden azen op de zwarte mosselpan. Vandaar dat museumdirecteur Jan Hoet nog voor 31 december voldoende geld wil vergaren om dit sleutelwerk van Broodthaers voor zijn eigen museum aan te kopen.

De exclusieve verkoop van de geselecteerde Mosselpot-wijn door het SMAK moet alvast een flinke duit opleveren. De flessen zullen een speciaal etiket dragen, ontworpen door Annie Van der Geeten, cursiste van het RHok-Instituut Beeldend Kunstonderwijs Brussel. Dat de jury van BV's met de Cellier de la Bastide een goede keuze heeft gemaakt, mag blijken uit wat de wijnkenner van De Morgen, Frank Van der Auwera, zaterdag in Het Vrije Leven al schreef. Ook Van der Auwera geeft de voorkeur aan de bekroonde Cellier de la Bastide, van de coöperatieve van Sauveterre: "Als ik een pasgeopende mossel was, zou ik wel weten wie ik als de 'Cru Broodthaers' aan tafel zou wensen: de Cellier de la Bastide. Ideaal voor al wie houdt van citruslevendigheid en moderne sauvignonzotheid."

Toen de jury zaterdagmorgen de wijnen keurde, rezen aanvankelijk nochtans wat twijfels omtrent hun deskundigheid. Rob Vanoudenhoven, Jan Hoet, Ingrid De Putter, Bert Anciaux, Guy Mortier, Johan Verminnen, Herman Brusselmans, Jean Blaute, Martine Tanghe, Leo Van der Elst, Felice en Chantal Pattyn zaten als brave leerlingen aan een tafeltje met daarop beoordelingsformulieren, wijnglazen en een emmer. Niemand bleek echter gebruik te maken van de spuwemmer, ze slikten de slokken wijn die ze blind te proeven kregen liever door. Na afloop verklaarde Jan Hoet ons dat hij niet alleen met zijn tong maar ook met zijn slokdarm wenst te proeven. Herman Brusselmans van zijn kant deed geregeld een beroep op zijn vriendin Tania. Terwijl ze naar de schrijver toeliep, trippelde haar witte hondje braaf achter haar aan door de museumzaal. Bert Anciaux wilde duidelijk de leukste van de klas zijn en zat de hele tijd opmerkingen te maken in een voor een minister van Cultuur armzalig verkavelings-Vlaams in de trant van "Hebde gij al geproefd". VRT-vedette Rob Vanoudenhoven, die blijkbaar zelf wijn maakt, werd uiteindelijk uitgeroepen tot de beste proever van het panel. Vanoudenhoven kreeg die titel omdat zijn beoordeling van de tien witte bordeauxwijnen het dichtst aansloot bij het gemiddelde oordeel van het panel.

De Cellier de la Bastide zal vanzelfsprekend worden geserveerd tijdens het 'Groot Mosselen met Broodt Festijn' dat op vrijdag 15 september in samenwerking met het Nederlands Visbureau wordt gehouden. Eerder is er op zaterdag 24 juni nog een wijnveiling en thans is ook een Mossel-cd in voorbereiding met liedjes over de zee, vis en andere zilte thema's. Het leeuwendeel van de tien miljoen frank die nodig is om Grande casserole de moules te verwerven zal echter van giften moeten komen. Kunstliefhebbers kunnen in het SMAK geld in een collectebus stoppen of ze kunnen een bedrag overschrijven op rekeningnummer 445-9555555-52.

Rob Vanoudenhoven werd uitgeroepen tot beste proever van het panel

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234