Dinsdag 09/08/2022

sorteren

Belanden al onze vuilniszakken binnenkort in dezelfde ophaalwagen?

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Worden al onze vuilniszakken binnenkort tegelijk opgehaald door één vuilniswagen? Dat zou best kunnen. In Lommel loopt een proefproject, en ook de Vlaamse overheid heeft er wel oren naar.

Dieter Bauwens

Al decennia sorteren we ons huisvuil. Lege drankverpakkingen stoppen we in de pmd-zak, resten van fruit en groenten gaan bij het gft, en plastic folie bij het restafval. Dat gesorteerde afval wordt vervolgens opgehaald door telkens een andere vuilniswagen. Dat betekent dat vrachtwagens kilometers- en urenlang door stads- en dorpskernen rijden, met een aanzienlijke uitstoot tot gevolg. Dat kan beter, dacht de Limburgse intercommunale Limburg.net. Twee jaar geleden zetten zij in Lommel een proefproject op met de Optimo-huisvuilwagen. Daarbij sorteren mensen hun afval nog steeds in zakken met verschillende kleuren, maar vervolgens neemt één wagen die bonte verzameling zakken mee. Nadien worden die in een sorteercentrum opnieuw gescheiden.

Na twee jaar ogen de resultaten positief, vertelt Kris Somers van Limburg.net. "Het Optimo-systeem is 32 procent goedkoper, doordat er minder wagens moeten rondrijden, en er dus ook minder personeelsuren nodig zijn. Het is ook duurzamer: de CO2-uitstoot wordt met 37 procent gereduceerd."

Vraag is of mensen wel de moeite willen doen om te sorteren, als ze merken dat die zakken toch in dezelfde wagen belanden. Volgens Somers blijkt dat wel degelijk het geval. "Men sorteert zelfs beter. Er is iets minder restafval, en de pmd is iets zuiverder."

Scheuren

Ook OVAM, het Vlaams Agentschap voor afvalbeleid, evalueert het project positief. "Er zijn duidelijke pluspunten op het vlak van mobiliteit, en het biedt ook de mogelijkheid om flexibel om te springen met mogelijke nieuwe fracties. Dit past in onze filosofie om recyclage laagdrempeliger te maken", zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Er is wel nog werk aan de winkel. Nu gebeurt de nasortering bijvoorbeeld nog handmatig. Somers is, zodra er meer gemeenten in het project stappen, van plan te investeren in een sorteermachine waarbij een camera de zakken scheidt op basis van de kleur. Er is ook nog een oplossing nodig voor papier en karton, die nu niet mee in de vuilniswagen mogen.

Het grootste probleem is echter de contaminatie. Bij de gezamenlijke ophaling worden de gekende perskraakwagens gebruikt. Die zijn echter nooit ontworpen om de zakken zoveel mogelijk heel te laten. Scheurtjes in de zakken kunnen enkel vermeden worden wanneer de geperste vracht niet boven de 5 ton uitkomt, maar dat betekent dat amper de helft van de capaciteit van de wagens gebruikt zou kunnen worden. Om dat probleem aan te pakken, is Limburg.net op zoek naar een ander type wagen, die zachter perst maar toch meer gewicht kan vervoeren.

Ondanks de kinderziekten gelooft het Vlaams departement economie, wetenschap en innovatie (EWI) in Optimo. EWI staat de intercommunale bij in de marktconsultatie. "Indien het project succesvol is, is het ook mogelijk dat andere regio's dit oppikken. Er is ook al interesse getoond", zegt Corien Struijk, adviseur innovatieve overheidsopdrachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234