Dinsdag 04/10/2022

Belangrijkste kunstprijs van België voor politiek vredesproject

expo

christophe terlinden, leen voet, benoit platéus en orla barry winnen prijs jonge belgische schilderkunst

Gisteren werd de tweejaarlijkse Prijs - of beter prijzen, want er zijn er vier - Jonge Belgische Schilderkunst, het oudste en meest prestigieuze concours voor beeldende kunst in België, uitgereikt. De schilderkunst uit de titel dekt de lading allang niet meer. Dat blijkt eens te meer uit www.pieceforpeace.net, een politiek internetproject van Christophe Terlinden dat de internationale jury bekroonde met de Crowet-Prijs ter waarde van 25.000 euro.

Brussel

Van onze verslaggeefster

Nica Broucke

Christophe Terlinden (Etterbeek, 1969) vindt de problematische situatie in het Midden-Oosten te belangrijk om ze alleen aan politici over te laten. Met zijn interactieve project www.pieceforpeace.net: 'een constructief idee voor vrede in Israël en Palestina' wil de kunstenaar "zijn verantwoordelijkheid nemen en een positief alternatief bieden voor de uitbarstingen van geweld die we dagelijks, en al jaren, op televisie zien gebeuren". Naast een website met teksten in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch en Hebreeuws publiceert Terlinden ook een kaart met voorstellen voor een nieuwe ruimtelijke ordening van het gebied. "Met de Prijs wil ik het debat over duurzame vrede in Israël en Palestina op gang trekken", licht Terlinden toe. "Het is geen persoonlijk werk. Het basisidee komt van mijn vader en er is een heel team bij betrokken. Ik beperk me ook niet alleen tot het Paleis voor Schone Kunsten (waar de negen geselecteerden voor de Prijs worden tentoongesteld, NB), maar wil de hele wereld erbij betrekken." Een echt work in progress dus, dat pas voltooid zal zijn wanneer joden en Palestijnen vreedzaam naast elkaar zullen leven. Met de bekroning van Terlinden onderschrijft de internationale jury de stelling dat kunst allang geen kwestie meer is van schoonheid scheppen, maar alle domeinen van het leven bestrijkt. Of het een utopisch dan wel realistisch project betreft (zie pagina 2), is dan ook in dezen niet relevant.

Van een geheel andere orde, want claustrofobisch en introspectief, is het werk van Leen Voet (Herentals, 1971). Voor de realisatie van het met de Langui-Prijs ter waarde van 12.500 euro bekroonde 1890 , trok ze zich terug in een kamer van een huis aan het Felix Hapspark in Etterbeek. Ze maakte er snapshots die ze in het Paleis voor Schone Kunsten op twee monitoren, gespiegeld ten opzichte van elkaar, projecteert. De dia's vertrekken vanuit het glorieuze verleden van de oude burgerwoning en eindigen in het leven van de huidige bewoners: van pastorale wandschilderijen tot een banaal wasrek. De traditie wil - maar als er iets is dat deze editie van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst kenmerkt, dan is het wel het breken ermee - dat de Levis Kleur-Prijs naar een kunstenaar of kunstenares gaat die actief is op het vlak van de schilderkunst. Werden de imaginaire landschappen van de enige schilder, Xavier Martin (Seoel, 1974), te duister bevonden? Benoit Platéus (Chénée, 1972) die een loopje neemt met de perceptie - vuurwerk wordt zwart-wit vlekkenwerk en kleine objecten worden tot zodanige dimensies vergroot dat ze onherkenbaar worden -, gaat dan ook aan de haal met de prijs, ter waarde van 12.500 euro.

Omdat het PSK zijn 75ste verjaardag viert en zijn engagement voor de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst wil vergroten, werd dit jaar een nieuwe, vierde prijs in het leven geroepen. Deze Prijs van het Paleis voor Schone Kunsten (12.500 euro) gaat naar Orla Barry (Wexford, Ierland, 1969). Haar video Wideawake werd opgenomen in de Le Boeufzaal van het PSK. Het gaat om een grappige monoloog, een echt beeldverhaal, in het Engels waarin een actrice haar verwarde gevoelens uit tegenover een fictief publiek. Hoe het echte publiek, waaronder koningin Paola, gisterenavond reageerde op de toch wel verrassende keuze van de jury - waarom viel Jan De Cock bijvoorbeeld niet in de prijzen? -, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

Prijs Jonge Belgische Schilderkunst 2003 met Orla Barry, Anouk de Clercq, Jan De Cock, Geert Goiris, Xaver Martin, Benoit Platéus, Christophe Terlinden, Katleen Vermeir en Leen Voet, loopt tot 7 september in het Paleis voor Schone Kunsten. Informatie: 02/507.84.75.

Winnend internetproject wil debat over Midden-Oosten aanzwengelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234