Dinsdag 05/07/2022

Belastinghervorming

Minister Van Quickenborne wil dit jaar nog een eenvormig belastingstelsel laten goedkeuren. Met de nodige simplismen verkoopt hij deze besparingsmaatregel als sociaal rechtvaardig. De meest onrechtvaardige pijler blijft buiten schot: het pensioensparen. Dit systeem zorgt ervoor dat de iets rijkere mensen, die nog iets op hun loon overhouden, van een fiscaal voordeel genieten. De mensen die hun leven lang in armoede geleefd hebben, mogen na het bereiken van de pensioenleeftijd arm blijven. Hier wordt de duale samenleving uitgebouwd met de hulp van de fiscaliteit.

Felix Bergers, As

Jef Vermassen (1)

Dat Elio er niet aan gedacht heeft Vermassen minister van Justitie en Binnenlandse Zaken te maken kan hem niet kwalijk genoeg genomen worden. Jef kan alles voorspellen, weet perfect wie recidivisme gaat plegen, kan tot in Nederland zijn beleid gaan verdedigen, weet waar de wapens te koop zijn (dus grijpt daar natuurlijk in), zet alles in een historisch perspectief, kan perfect communiceren met 'Le Peuple en Het Volk' , kent alle gevaarlijke gevangenen bij naam, kortom hij weet alles. Alleen zwijgen moet hij eventjes oefenen, maar dat kan Maggy De Block hem leren.

Lucienne Colpaert, Dendermonde

Jef Vermassen (2)

In het Frans gebruikt men het woord déconfiture om te zeggen dat iemand zijn gezicht verliest. Bij Pauw en Witteman deed strafpleiter Jef Vermassen twee opmerkelijke uitspraken: het gangsterisme in Luik is een erfenis van de steenkoolmijnen en Waalse gerechtshoven oordelen 'oppervlakkiger' dan de Vlaamse. Gelukkig was er in Reyers Laat zijn collega Sven Mary om te wijzen op de absurditeit van deze pretenties: in Limburg waren er toch ook steenkoolmijnen en op welke cijfers baseert Vermassen zich, vroeg de Gentenaar, die hieraan toevoegde dat de retoriek van Vermassen past bij een separatistische partij. Advocaat Mary behandelt naar eigen zeggen dossiers 'van Oostende tot Aarlen' en nooit heeft hij zo'n communautair verschil vastgesteld. Blijkbaar is deze tijd zo ingewikkeld dat we een onlesbare dorst hebben naar inzichten en verklaringen omtrent de mens en de maatschappij. En zo wordt van een strafpleiter een orakel gemaakt, een soort profeet die aan ons de wereld kan uitleggen en duidelijker maken. Op de koop toe mag zo'n orakel zich dan te buiten gaan aan racisme door gangsterdom in verband te brengen met mijnwerkers van vreemde afkomst. Ik zou zeggen: schoenmaker blijf bij je leest. Een advocaat moet niet de filosoof uithangen, anders slaat hij vroeg of laat een mal figuur. Van de boer Vermassen lust ik alleszins geen eieren meer.

Staf De Wilde, De Haan

Luik/De Wever

Onze aandacht en ons medeleven gaan uit naar wat er gebeurde in Luik. Het optreden van Bart De Wever op RTL (14/12) verdween daardoor naar de achtergrond. Ergens is dat ook wel wat jammer. Want, wat indien hij gelijk mocht hebben?

Van hieruit volg ik met aandacht het parcours van Bart De Wever. Natuurlijk ben ik tegen het onafhankelijkheidsverhaal van de N-VA, zoals ik tegen het plan-B van de PS ben, want vergis u niet, ze hebben dit plan wel degelijk in hun achterhoofd

Het verhaal van De Wever is vooral interessant daar waar het over echte hervormingen gaat, diepgaande hervormingen om dit land weer op de rails te krijgen. De Wever had het in het interview over 'het land' en niet uitsluitend over Vlaanderen. Wat we nu krijgen, is een regering van halfslachtige maatregelen en afspraken die nog niet eens echt in wetteksten gegoten zitten en die we misschien zelfs nooit te zien zullen krijgen. En ik heb zo het weëe gevoel dat CD&V en Open VLD inderdaad de loopjongetjes van de PS zijn geworden, net als Charles Michel (MR).

Het verschil tussen Bart De Wever en Elio Di Rupo: van De Wever weet je welk vlees je in de kuip hebt. Elio Di Rupo is een wolf in schaapskleren.

Wat is het kiezersgeheugen kort: toen De Wever een geschreven nota voorstelde, werd deze meteen afgeschoten door de PS (en hier haar kielzog cdH), er was niets goed aan, behalve voor Paul Magnette die vond dat 90 procent van wat de N-VA-voorzitter in die nota had gezet, overeenkwam met wat de PS wilde. Het is ook de PS die Ecolo en Groen! er heeft afgereden, maar de schuld ervan wel in de schoenen van de liberalen schoof; het is ook de PS die er de N-VA handig af manoeuvreerde en het dan maar op de Vlaamse partijen stak.

Christina Lambrecht, Namen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234