Maandag 03/10/2022
Janneke Willemse.

InterviewJanneke Willemse

Beleggen blondjes écht beter?

Janneke Willemse.Beeld Hollandse Hoogte / Merlijn Doomernik

Zouden de beurzen minder gebloed hebben met meer vrouwen in de financiële sector? De Nederlandse Janneke Willemse, financieel journalist bij RTL en schrijver van Blondjes beleggen beter, geeft uitleg.

Freek Evers

Eerst de actualiteit: hoe kijkt u naar de koersval van maandag?

Janneke Willemse: “Als journalist is dit een geweldige tijd. Er gebeuren allemaal heftige dingen. Zullen de beurzen zich snel herstellen in die perfecte storm? Als belegger heb ik niet veel moeite met wat er gebeurt. Ik beleg voor de lange termijn. Als je weet dat de beurs sinds 1900 gemiddeld met 8 procent per jaar is gegroeid, dan heb ik er een goed oog op dat deze crisis zich binnen tien of vijftien jaar wel herstelt. Ik hoor van verschillende mensen dat ze deze dip aangrijpen om ook te verkopen, maar dat vind ik zonde. Hoe langer je belegt, hoe beter je bestand bent tegen dit soort nieuws. Wie belegt kent het adagium: de markt overdrijft altijd. Positief en negatief. Er zit veel emotie in de beurs.”

Is dit een goed moment om met beleggen te beginnen?

“Ja! Doen. Ook al lijkt het nu extra spannend. Er zijn wel een aantal mitsen en maren. Koop niet zomaar aandelen. Start doordacht. Investeer bijvoorbeeld in een ETF (beursgenoteerd fonds, FE). Doe dat met een vast maandelijks bedrag. De aandelen in die fondsen zijn goed gespreid, waardoor je minder risico loopt.”

U koopt zelf wel individuele aandelen. In 2013 startte u met 20.000 euro.

“Voor alle duidelijkheid, ik had naast die 20.000 euro nog een spaarpotje waarmee ik bij tegenslag een jaar lang zuinig zou kunnen leven. Indien ik zou beleggen om mijn pensioen aan te vullen, dan had ik alleen geld in ETF’s gestopt. Maar ik had als financieel journalist jaren de beurs gevolgd. Ik wilde weleens weten hoe ik het ervan af zou brengen.”

Niet slecht, zo blijkt. In 2019 haalde u een rendement van bijna 43 procent, omgerekend 17.788,43 euro, lezen we op uw blog Blondjes beleggen beter.

“Je zou kunnen zeggen dat ik sinds 2013 de beurzen mee heb gehad. Maar dat kun je alleen achteraf vaststellen. Zodra je beslist om 20.000 euro te investeren, begin je pas écht te twijfelen. Is dit het goede moment? Ben ik voldoende op de hoogte? Welke aandelen ga ik nu precies aankopen? En zal ik voldoende rustig kunnen blijven als het fout loopt? Zo is er sinds begin dit jaar 5.000 euro verdampt. 60.000 euro is plots maar 55.000 euro meer. Dan stel ik mezelf soms eens voor alsof ik in de wagen zit, mijn raam open draai en biljetten van 50 euro laat waaien. Die gedachte doet pijn, maar ze klopt niet. Ik spreid mijn aandelen zo goed mogelijk en doe onderzoek naar de bedrijven waarin ik investeer.”

Beleggers op de beurs van New York zijn vaak mannen. Beeld AFP
Beleggers op de beurs van New York zijn vaak mannen.Beeld AFP

Hoe kiest u die bedrijven uit?

“Ik ga op zoek naar bedrijven met een verhaal. Soms moet dat niet moeilijk zijn. Neem nu Netflix. Ik hoorde mensen in mijn omgeving alleen maar praten over de films en series die ze absoluut wilden bekijken. Op dit moment kleuren alle cijfers in mijn portefeuille rood, behalve Netflix. De waarde is dit jaar met 5 procent gestegen. Nu twijfel ik bijvoorbeeld om aandelen te kopen van Disney. Alleen ben ik er nog niet goed uit wat het betekent dat de CEO Bob Iger net is opgestapt. Een ander goed voorbeeld is ASML. Dat bedrijf heeft een heel sterke concurrentiepositie. Het maakt machines waarmee computerchips gemaakt worden. Het komt erop neer om dagelijks nieuws goed te volgen. Een keer per maand ga ik achter mijn laptop zitten en houd ik me echt met mijn aandelen bezig of doe ik verder onderzoek.”

Beleggen blondjes écht beter?

“Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen meer rendement halen dan mannen. Maar dat betekende nog niet dat die regel voor mij zou gelden. Met die titel voor mijn blog kon ik me als blondine wat indekken. Ik had verwacht dat ik heel veel fouten zou maken en dat mijn geld in geen tijd zou verdampen. In mijn gesprekken als journalist met beursexperts was ik altijd wat teleurgesteld. Ze konden geen exacte voorspellingen van beurskoersen maken. Het is een kwestie van het hoofd koel houden en aan de lange termijn denken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mannen vooral willen scoren.”

Zou de koersval van maandag even spectaculair geweest zijn met meer vrouwen in de sector?

“Ik hou er niet van om te chargeren. Maar elk bedrijf is erbij gebaat om een gezonde man-vrouwverhouding na te streven. Bedrijven waar vrouwen mee aan het stuur zitten presteren beter. Zo heb ik ook geld in een ETF gestopt dat alleen investeert in bedrijven die voldoende vrouwen in een hoge managementfunctie hebben. Het leidt ons misschien wat ver, maar er zal wel een reden zijn waarom microkredieten liefst aan vrouwen verleend worden. Zij kopen er een naaimachine mee om een bedrijfje uit te bouwen.”

Krijgt u meer vrouwen aan het beleggen?

“Wie de reacties onder mijn blog bekijkt, ziet vooral veel mannennamen. Maar via e-mail krijg ik heel veel vrouwen die ‘misschien een domme vraag hebben’. En dan is er Instagram. Daar krijg ik heel veel reacties van jonge vrouwen die willen beleggen. Die hebben minder schroom en denken: ‘Leuk! Wil ik eens proberen.’”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234