Zondag 07/08/2022

"Beleggers L&H lieten zich leiden door beursgekte"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De duizenden burgerlijke partijen op het proces L&H hebben zich niet laten leiden door een analyse van de cijfers en de jaarrekeningen van de NV LHSP, maar wel door het algemene beursklimaat en de IT-gekte uit die periode. Dat pleitte advocaat Wim Goossens vanmorgen voor revisor KPMG. Als eerste van de reeks beklaagden die op het proces aan bod kwamen, ging KPMG erg uitgebreid in op de inmiddels meer dan 18.000 burgerlijke partijstellingen.

Vrijspraak
Vertrekpunt voor revisor KPMG is de vraag tot vrijspraak over de gehele lijn. Tijdens de drie vorige dagen van pleidooi werden daarvoor de argumenten aangebracht. Het fundament van de vordering van het openbaar ministerie is er niet meer, werd eerder gesteld, omdat het expertenverslag tendentieus is. Bovendien is er geen sprake geweest van enig bedrieglijk opzet van KPMG, integendeel, aldus de raadslui van de revisor die hamerden op het feit dat KPMG zelf door de toplui werd belogen.

Burgerlijke partijen
KPMG behandelt vanmorgen de burgerlijke partijstellingen. Er zijn niet enkel de belangengroepen Deminor en Spaarverlies die voor hun cliënten een schadevergoeding vragen, maar verder ook de banken, de Belgische en Amerikaanse curatoren van de failliete vennootschap en de individuele beleggers die zich in de loop van het onderzoek en het proces hebben gemeld.

Vergoeding
Veel van die partijen slagen er niet in om aan hun dossier degelijk te stofferen en de juridische basis aan te tonen waarom zij voor hun schade vergoed moeten worden, pleitte meester Goossens. "Ze hanteren een erg populistische visie : Ik heb geld verloren, er zijn blijkbaar fouten gemaakt, hier is mijn schade en die wil ik vergoed zien. Overal vindt men die redenering terug."

Foute visie
Volgens de advocaat steunen de burgerlijke partijen zich op twee foutieve axioma's. De eerste premisse is dat een fout van KPMG het faillissement heeft veroorzaakt. Wim Goossens : "Niet correct. De rechtbank van koophandel in Ieper kende in 2001 het concordaat toe. Niet de fraude was de aanleiding van het faillissement, wel de opzegging van de lening van 445 miljoen dollar die het consortium van banken verleenden bij de overname van Dictaphone."

Persberichten
Dat de beleggers zich hebben laten leiden door persberichten die KPMG goedkeurde of door jaarrekeningen (axioma 2) is volgens de advocaat evenmin correct. Hij verwees naar de IT-gekte uit die periode, waarin meer dan 2 maanden na de beursgang van L&H het aandeel al het drievoudige waard was. Elke overname -zelfs die van het met schulden belanden Dictaphone- of investering in het bedrijf werd in lyrische bewoordingen onthaald en stuwde het aandeel omhoog.

Veel beleggers kochten volgens de raadsman zelfs na 21 september 2000. Op die dag werd in België formeel bekend dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek was gestart naar de omzeterkenning van L&H. "Die dag gaf KBC nog het advies om het aandeel te kopen, een week later werd nog gezegd om het aandeel in portefeuille te houden. Er waren in november 2000 nog uitspraken van "mensen met enig moreel gezag" -ik wil ze hier niet noemen- die stelden dat ze L&H steunden en dat dit het moment was om te kopen. De belegger liet zich hierdoor leiden, niet door jaarrekeningen. Een causaal verband is er dus niet."

Wetswijziging
Belangrijke opmerking van KPMG was verder een wetswijziging uit december 2005. Daardoor werd de aansprakelijkheid van een revisor bij een beursgenoteerde vennootschap beperkt tot 12 miljoen euro. Volgens KPMG is die wet -indien het toch zou veroordeeld worden- op dit proces van toepassing. (belga/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234