Donderdag 06/10/2022

Beleggers steunen voorstellen Geens, maar sturen aan op uitstel

Minister van Financiën Koen Geens. Beeld BELGA
Minister van Financiën Koen Geens.Beeld BELGA

De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) steunt de voorstellen van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) over de verbreding van de roerende inkomsten die van belastingvrijstelling kunnen genieten, zoals ook N-VA en Open Vld-senator Rik Daems voorstellen,. Maar de federatie denkt dat het beter is om de hervorming van de roerende spaarfiscaliteit door te schuiven naar de volgende coalitie.

Stefan Grommen

De VFB begrijpt dat de regering wil optreden tegen mensen die omwille van de vrijstelling op spaarboekjes meerdere boekjes openen. "We kunnen als VFB dit misbruik niet goedkeuren en bestrijden niet dat de overheid daartegen optreedt", luidt het in een mededeling. De VFB begrijpt de vrees dat de bewijzen die belastingplichtigen zullen moeten leveren over de 1.880 euro financiële inkomsten kunnen gecentraliseerd worden in een roerend vermogenskadaster, "maar stelt vast dat dit al werd ingevoerd door de wet van 14 april 2011", waarbij een centraal aanspreekpunt (CAP) bij de Nationale Bank gecreëerd werd waarin alle bankrekeningen vanaf 2010 gecentraliseerd worden.

De beleggers steunen het voorstel van minister Geens, maar "gezien de ongerustheid bij de spaarders is het nu misschien wijs om de hervorming van de spaarfiscaliteit en van het spaarboekje uit te stellen".

"Bereid te praten"
Minister Geens (CD&V) herhaalde vanmiddag in het VTM NIEUWS dat in zijn voorstel de roerende voorheffing op alle spaarvormen bevrijdend is. Voor de spaarboekjes gaat men evenwel nog een stap verder en wordt zelfs niets aan de bron afgehouden indien men zijn/haar bank toelating geeft een fiche aan de fiscus over te maken voor het bedrag van de gespaarde inkomsten tot 1.880 euro. De minister zei nog te begrijpen dat de oplossing voor de spaarboekjes niet als ideaal beschouwd wordt, "maar ik ben bereid om daarover met iedereen te praten, ook met, en vooral met, Open Vld", voegde hij er nog aan toe.

Het kernkabinet buigt zich zondagavond andermaal over de nieuwe bankenwet, waarin de nieuwe regels rond spaarfiscaliteit vervat zitten.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234