Donderdag 20/01/2022

Belg doorgelicht via grootschalig medisch onderzoek

Volgend jaar komt er een nieuwe doorlichting van de gezondheid van de Belg. Niet alleen met behulp van vragenlijsten deze keer, maar ook op basis van medisch onderzoek. Zo zal er bij 1.100 Belgen een verpleegkundige langskomen om een bloedstaal af te nemen.

In 2018 vindt er opnieuw een gezondheidsenquête plaats bij de Belgische bevolking. De laatste dateert van 2013. Dankzij die enquête komen we onder meer te weten hoe gezond de Belg zich voelt, hoeveel medicatie hij slikt en welke kwalen hem parten spelen.

Tot nog toe gebeurde die enquête louter op basis van vragenlijsten. Zo'n 11.000 Belgen kregen een enquêteur over de vloer die vervolgens peilde naar leven en welzijn. Op basis van die resultaten kreeg de overheid meer inzicht in de gezondheid van de Belg.

Deze keer pakt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) het op vraag van de bevoegde minister Maggie De Block (Open Vld) wat anders aan. Nog steeds zullen 11.000 Belgen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen, maar 1.100 van hen zullen daadwerkelijk medisch worden onderzocht. Naast de Health Interview Survey (HIS) komt dus ook een Health Examination Survey (HES).

Bloedstalen

"We gaan hun lichaamsomtrek, gewicht, lengte en grijpkracht meten", zegt Johan Van der Heyden, arts-epidemioloog bij het WIV. "We nemen ook een bloedstaal af en meten hun bloeddruk." Zo zullen de onderzoekers kunnen zien of iemand overgewicht heeft, een hoge cholesterol en risico loopt op diabetes.

"De vragenlijsten geven alleen een beeld van de subjectieve gezondheid", legt Van der Heyden uit. "Hoe gezond voelt iemand zich? Dat zegt niet noodzakelijk iets over hoe gezond iemand daadwerkelijk is. Dankzij die medische onderzoeken komen we dat nu wel te weten."

Alle volwassenen die deelnemen aan de gezondheidsenquête zullen de vraag krijgen of ze ook willen deelnemen aan de medische screening. Vervolgens selecteert het WIV een representatief staal van 1.100 mensen bij wie een verpleegkundige thuis zal langskomen.

"We hopen vooral meer zicht te krijgen op belangrijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes", zegt Van der Heyden. "Hoe groot is de epidemie echt? Heel wat mensen zijn zich er bijvoorbeeld niet van bewust dat ze diabetes aan het ontwikkelen zijn."

De studie moet de overheid een beter zicht geven op de gezondheid van de Belgen. Maar deelnemers van wie de artsen merken dat er echt iets fout is, zullen nog eens individueel worden gecontacteerd. "Via hun huisarts bijvoorbeeld kan iedereen de resultaten ook inkijken", zegt de arts-epidemioloog.

Privacy

Toch is het niet de bedoeling dat de overheid te weten komt wie van die 1.100 Belgen een te hoge cholesterol heeft of kampt met overgewicht. "Alles gebeurt in totale anonimiteit", verzekert Van der Heyden. "De privégegevens zijn niet bekend bij het onderzoeksteam. Alleen de verpleegkundige en de betrokken arts kennen de identiteit van de respondenten."

Minister De Block hoopt dat ze dankzij de informatie uit de nieuwe gezondheidsenquête het beleid nog beter kan afstemmen op de noden.

Vanaf volgend jaar zullen de enquêteurs het land doorkruisen voor de nieuwe gezondheidsenquête. Voor het eerst wordt in de vragenlijst ook gefocust op de Health Literacy of 'gezondheidsgeletterdheid', de 'kwetsbaarheid van ouderen' en de 'psychische gezondheid bij kinderen'. Om de gezondheid van kinderen te bepalen, zullen de enquêteurs de ouders ondervragen. De eerste resultaten worden verwacht in de tweede helft van 2019.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234