Maandag 24/01/2022

Onderzoek

Belg is verdikt en zit veel meer neer: Sciensano deelt resultaten tweede gezondheidsenquête

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een kwart van de Belgen zegt verdikt te zijn sinds de start van quarantainemaatregelen. Er wordt ook meer gerookt en huiselijk geweld is toegenomen. Dat leren de eerste resultaten van de tweede gezondheidsenquête van Sciensano over de impact van Covid-19.

HAA

In totaal namen meer dan 40.000 Belgen deel aan twee bevragingen die begin en eind april werden gehouden. Beide enquêtes peilden naar de impact van het nieuwe coronavirus op de gezondheid, het gebruik van gezondheidsdiensten en de levensstijl. De resultaten kunnen niet alleen met elkaar vergeleken worden, maar ook met de laatste gezondheidsenquête van Sciensano uit 2018, toen nog in een “normale” context werd geleefd.

Uit de resultaten van de tweede enquête blijkt ten eerste dat iets meer mensen zich niet strikt houden aan de opgelegde afstands- en beperkingsmaatregelen door de overheid. Eind april gaf twaalf procent aan de maatregel van anderhalve meter afstand houden niet meer strikt op te volgen, tegenover tien procent begin april. Zeven procent zei de regel om thuis te blijven niet langer strikt te respecteren, tegenover vijf procent in de eerdere bevraging.

Belgen met weinig vertrouwen in de instellingen, hebben een hogere kans om er de kantjes vanaf te lopen. Ook leeftijd speelt een rol, zo zijn jongeren minder snel geneigd zich aan de regels te houden.

Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat rapporteert dat ze niet strikt de maatregelen opvolgen per enquête. Beeld Sciensano
Percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder dat rapporteert dat ze niet strikt de maatregelen opvolgen per enquête.Beeld Sciensano

Sedentaire levensstijl

Het percentage meerderjarigen dat tijdens deze periode meer dan 8 uur per dag zit of rust, is drastisch toegenomen tot 56,1 procent. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018, toen dat cijfer nog 23,4 procent bedroeg. De Belg heeft tijdens deze crisis een meer sedentaire levensstijl gekregen. De quarantainemaatregelen op zich spelen hierbij een rol, maar ook het feit dat meer mensen telewerken, in plaats van naar de werkplek te pendelen. Niet onbelangrijk: sommige deelnemers zeiden in deze periode net wel meer aan beweging te doen.

Een kwart van de ondervraagden (25 procent) stipte aan verdikt te zijn sinds het begin van de quarantainemaatregelen. De Belg lijkt voorts minder alcohol te consumeren dan in “normale” tijden, maar er wordt wel meer gerookt. Zo zei 37 procent van de ondervraagden meer naar de sigaret te grijpen dan in 2018. Ook het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen is toegenomen in vergelijking met de gezondheidsenquête van twee jaar geleden.

Verdeling van de bevolking van 18 jaar en ouder volgens de verandering van hun lichaamsgewicht sinds 13 maart 2020, tweede COVID-19 gezondheidsenquête. Beeld Sciensano
Verdeling van de bevolking van 18 jaar en ouder volgens de verandering van hun lichaamsgewicht sinds 13 maart 2020, tweede COVID-19 gezondheidsenquête.Beeld Sciensano

Huiselijk geweld

Slachtoffers van huiselijk geweld krijgen het deze periode extra zwaar te verduren. Uit de tweede enquête van Sciensano blijkt dat twee op de vijf slachtoffers van regelmatig geweld (ook voor de crisis) tijdens deze crisisperiode meer geweld hebben ondervonden. Het gaat hierbij in de eerste plaats om verbaal of psychisch geweld.

Eind mei lanceert het Belgisch gezondheidsinstituut een derde fase van de grote gezondheidsenquête. Dit onderdeel zal focussen op onze ervaringen rond de versoepeling van de maatregelen en de impact van de crisis op onze gezondheid en ons welzijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234