Donderdag 18/08/2022

Belgen in Chili zwaar onder de indruk van bevende aarde

SANTIAGO

In Chili wonen en werken naar schatting 1.300 Belgen. De informatie die druppelsgewijs ons land binnensijpelt, is voorlopig geruststellend. Toch zijn onze landgenoten zwaar onder de indruk van de zware aardbeving en de talloze naschokken. ‘De aarde trilt permanent, zelfs nu, terwijl ik met u bel. Het wordt me echt te veel’, zucht Steve Ryckier.

Het opsporen van de Belgen verloopt met horten en stoten, want op vele plaatsen laat de internet- of telefoonverbinding het afweten of is de volledige elektriciteit uitgevallen. De Morgen slaagde erin een handvol landgenoten te contacteren. Een van hen is de West-Vlaming Steve Ryckier, die met zijn Chileense vrouw op bezoek is bij zijn schoonfamilie in Santiago, op 300 kilometer van het epicentrum.“De voortdurende naschokken zijn zenuwslopend. Alles wat klaarstaat om in te storten, zal instorten. Vóór de aardschok wilden we naar het strand gaan, maar daar hebben ze een tsunami over zich heen gekregen, de vissersdorpen in de buurt van Viña del Mar zijn er zeer erg aan toe. Het vliegtuig naar huis terugnemen gaat ook niet. De luchthaven, nochtans een nieuw gebouw, heeft zelf zeer grote schade opgelopen en is gesloten. De bus nemen naar Mendoza in Argentinië, zes uur rijden, gaat naar verluidt ook niet omdat de weg onderbroken is”, somt Ryckier op.“Wij zitten hier in Las Condes (een welgestelde wijk aan de rand van Santiago, MJ)”, vervolgt hij, “maar in de arme buitenwijken moet de situatie bijzonder erg zijn. Met het uur wordt duidelijker dat dit zelfs naar Chileense normen een erg zware aardbeving geweest is. Iedereen redt zich op zijn manier, de schade is niet te overzien.”Ook Annemie Magnus, die met haar gezin in de buurt van de hoofdstad woont, heeft de naschokken tot in elke vezel van haar lichaam gevoeld. “Ik hoorde mijn zoontje van vijf na de beving in zijn bed zeggen: ‘Zeg, God, stop er nu eens mee!’ Vandaag is de grote vraag: ‘Wat nu?’ Het land is in chaos. De meer dan 800 kilometer tussen Santiago en Temuco zijn bezaaid met puin. Overal zijn er daklozen, ingezakte kerktorens en gevallen bruggen.” Positief is volgens haar wel dat de presidente en haar opvolger zo nadrukkelijk aanwezig zijn. “Voor het moreel van de mensen is dat belangrijk. De bevolking weet hier wel hoe men met aardschokken moet omgaan, maar toch wordt aangeraden om binnen te blijven wegens het risico op vallende bomen, elektriciteitspalen of gebouwen. De gouvernementele organisatie ONEMI is meteen gestart met het ruimen van puin, maar van wederopbouw kunnen we nog niet spreken zolang er nog verder gezocht wordt naar mensen.”

“Elke Chileen heeft wel familieleden of kennissen in het zuiden”, vult Lotje De Ridder aan. Zij baat samen met haar partner het ViaVia-café en -hotel in de havenstad Valparaíso uit, op 120 kilometer van Santiago en 600 kilometer van Concepción. Ook in Valparaíso vielen enkele doden, onder wie een kindje dat een hartaanval kreeg. “We voelden meteen dat het ernstig was. Het eerste wat we gedaan hebben is ons zoontje Milan in veiligheid gebracht. Het was een oorverdovend gedonder. Alles was aan het schudden, muren barstten en buiten flapperden de elektriciteitspalen heen en weer als waren ze van papier.”De angst zit er stevig in bij De Ridder, haar buren en haar klanten. “Je bent nooit gerust. Slapen is moeilijk. Ik heb voor de zekerheid een noodkit gemaakt met flesjes en spulletjes voor de baby, voor als er nog eens zo’n schok volgt.”Brusselaars Stef Lhermitte en Riet Ysebaert wonen sinds twee jaar in La Serena, op zo’n 800 kilometer van het epicentrum. Lhermitte: “Tegen de tijd dat de aardbeving La Serena bereikte, had ze nog maar een kracht van 3 of 4 op de schaal van Richter. Toch is ook hier de solidariteit groot, deels uit bezorgdheid. Contact met mensen in het rampgebied is moeilijk, maar men blijft relatief rustig. De Chilenen zijn sowieso wel alert voor aard- en zeebevingen, ze hebben intussen ook een aantal vergelijkingspunten. Het maakt hier deel uit van de cultuur, ze zijn op dat vlak goed georganiseerd.”Ook Marleen Deblieck, een Belgische die in Concepción woont, looft de overheid. Toch is de situatie vreselijk in de stad: “Concepción ligt lam, alle winkels zijn leeggeroofd omdat de mensen geen eten en drinkbaar water hebben en gewoon zoeken om verder te overleven. Heel veel mensen verloren hun huis, er heerst veel onzekerheid over de toekomst. Desondanks zijn de Chilenen ongelooflijk rustig als je kijkt naar de omstandigheden. Ze zijn sterk.” (MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234