Vrijdag 12/08/2022

Belgen niet echt uit lood geslagen door 11 september

Iedereen mag dan wel klakkeloos 11 september antwoorden op de vraag welke dag van 2001 in hun geheugen gegrift staat, echt wakker ligt de Belg er niet van. Dat blijkt uit een enquête die de Franstalige krant La Libre Belgique liet uitvoeren. Voor bijna 9 op de 10 Belgen is in hun leven weinig veranderd na de terroristische aanslagen op de Verenigde Staten. Opmerkelijk is wel dat zes op de tien Belgen religie nu zien als de motor voor extremisme.

Brussel

Eigen berichtgeving

De dagen na de aanslag op de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington overheerste één gevoel in de hele wereld: afschuw. 'Waarom?' was de vraag die brandde op ieders lippen. Maar wat blijft er bij de Belgen nog over van dat unanieme afgrijzen twee maanden na de aanslag? Om dat te weten liet de Franstalige krant La Libre Belgique het instituut Inra/Belgique van 26 november tot 7 december 2000 Belgen ouder dan 18 ondervragen. Die peilden zowel naar het algemeen heersende gevoel als naar het meer politieke luik.

Uit de resultaten blijkt dat de aanslagen, behalve emotioneel dan, weinig impact hebben gehad op de Belg. Voor 88 procent van de Belgen hebben de gebeurtenissen van 11 september hun leven niet veranderd. Voor 17 procent van de Brusselaars is dat wel het geval. "Dat is een stedelijke bevolking. Die is meer geïnformeerd en voelt zich ook meer bedreigd", verklaart Claude Javeau, professor sociologie aan de ULB dat fenomeen in de krant La Libre Belgique. Het hoge cijfer bij de rest van de bevolking duidt volgens hem op een terugkeer naar het gewone leven. Bij de 12 procent Belgen op wie 11 september wel sporen heeft nagelaten, is dat vooral op mentaal vlak. Volgens bijna vier op de tien gevallen speelt angst hen parten, ongeveer een kwart geeft minder uit en een vijfde reist minder.

De Vlaming kijkt toekomst in het algemeen iets optimistischer tegemoet dan de Waal. Iets meer dan de helft van de Walen en 47 procent van de Brusselaars is heel bang voor de toekomst, tegenover slechts 27 procent van de Vlamingen. Voorts vreest 54 procent van de Walen en 55 procent van de Brusselaars voor een nieuwe aanslag, tegenover 44 procent van de Vlamingen. In alle gevallen achten ze de kans het grootst dat een nieuwe aanslag opnieuw gericht zal zijn tegen de Verenigde Staten.

In de nasleep van 11 september heeft ook het imago van godsdienst een flinke deuk gekregen. Voor zes op de tien Belgen vormt religie de motor voor extremisme. Amper een op de vier Belgen ziet godsdienst veeleer als een basis voor dialoog. De andere antwoorden op de vragen leveren weinig verrassingen op. Zo is bijna 90 procent van de Belgen ervan overtuigd dat Osama bin Laden achter de aanslagen zit. Verder vindt 65 procent van de Belgen de Amerikaanse reactie op de aanvallen gerechtvaardigd. Opvallend is dat acht op de tien Walen dat vinden, tegenover net de helft van de Vlamingen en 63 procent van de Brusselaars. (NC)

'Stedelijke bevolking beter geïnformeerd en daardoor banger'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234