Woensdag 05/10/2022

België heeft op een na laagste abortuscijfer ter wereld

Op Nederland na heeft België het laagste aantal abortussen ter wereld: 6,8 per jaar per 1.000 vrouwen tussen 15 en 44 jaar. Wereldwijd bedraagt het gemiddeld abortuscijfer 35 per 1.000. Ook de abortusfrequentie bij Belgische tieners is, op Nederland en Duitsland na, het laagste ter wereld. 'Dat bewijst dat ons beleid inzake anticonceptie werkt', stelt Rein Bellens, medisch coördinator van het Kollektief Anticonceptie Gent. Het Kollektief publiceert in zijn jaarverslag 1997 naast eigen gegevens ook recente internationale cijfers omtrent abortus.

Gent.

Eigen berichtgeving.

Volgens het Alan Guttmacher Institute gebeuren er 46 miljoen abortussen per jaar: 26 miljoen in landen waar abortus legaal is (een groot deel daarvan in Oost- Europa en China) en 20 miljoen in landen waar abortus verboden is of de wetgeving erg restrictief is (50 procent in Azië, 25 procent in Afrika, 20 procent in Zuid-Amerika en 5 procent in Oost-Europa). In ontwikkelingslanden gebeuren er 36 miljoen en in ontwikkelde landen 10 miljoen abortussen per jaar.

In het Gentse centrum werd in '97 10 procent van de geregistreerde abortussen in België uitgevoerd. Een onderzoek naar de motivatie toont aan dat er weinig schommelingen zijn in de loop der jaren: zowel voor als na de legalisering van abortus blijkt de voornaamste reden de gezinslast te zijn, gevolgd door relatieproblemen en studies en/of te jonge leeftijd. "De legalisering van abortus in 1990 heeft in België zeker niet geleid tot banalisering", concludeert dokter Bellens. "We kunnen gerust stellen dat vrouwen zowel voor als na de abortuswet even zorgvuldig met het probleem van ongewenste zwangerschap omgaan."

Uit een onderzoek naar de nationaliteit blijkt dat in 1997 in het Gentse centrum 90,2 procent vrouwen met Belgische nationaliteit werden geregistreerd, 2,1 procent met Turkse en 7, 7 procent met een andere nationaliteit. Dat beperkt aantal niet-Belgische vrouwen staat in scherp contrast met de gegevens in Nederland. Daar bedroeg in 1992 het aantal allochtone vrouwen, woonachtig in Nederland, 40 procent van het aantal abortuscliënten. Wat het aantal abortussen volgens religieus-filosofische overtuiging betreft, zijn de grootste groep de niet-praktiserende katholieken, gevolgd door de praktiserende katholieken en pas daarna de niet-gelovigen.

Het hoogste aantal abortussen komt voor in de groep ongehuwde vrouwen die alleen of bij de ouders wonen, in de leeftijdsgroepen 20 tot 24 jaar, 30 tot 34 jaar en vervolgens 25 tot 29 jaar. Het aantal abortussen bij Belgische tieners is opvallend laag: 6,2 per 1.000 vrouwen van 15 tot 19 jaar.

Onderzoek naar het anticonceptiegebruik voor de abortus wijst uit dat het aandeel van de condoomgebruiker in de abortuspopulatie van het Gentse centrum vergroot. "Conclusies over het falen van het condoomgebruik op zich kunnen we hier niet uit trekken", aldus Bellens. "Hiervoor zou men meer gegevens moeten hebben over het condoomgebruik in de populatie die niet zwanger wordt."

Het rapport besteedt ook aandacht aan de emotionele verwerking van abortus. "Slechts een kleine groep vrouwen heeft echte verwerkingsproblemen waarbij professionele hulp nodig is", verklaart Bellens. "De grote meerderheid van de vrouwen maakt een gezond rouwproces door. Opvallend daarbij is dat het verdriet vaak bovenkomt bij confrontatie met bepaalde gebeurtenissen die als trigger functioneren, zoals bijvoorbeeld het ontvangen van een geboortekaartje."

"Precies voor de psychosociale opvang voor en na de abortus, medische en psychische opvolging nadien, moet het Kollektief, net zoals de andere abortuscentra, het met zeer weinig middelen stellen", aldus Bellens. "Wij dringen dan ook aan op een consequente financiële vertaling van de abortuswet." (HS)

'Vrouwen gaan zowel voor als na de abortuswet even zorgvuldig om met het probleem van ongewenste zwangerschap'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234