Zaterdag 01/10/2022

Islam

België start met eigen imamopleiding (mét Turkse inmenging)

De Grote Moskee in Brussel. Beeld BAS BOGAERTS
De Grote Moskee in Brussel.Beeld BAS BOGAERTS

Minister van Justitie Koen Geens steunt de eerste opleiding voor imams in België ‘om elke buitenlandse invloed terug te dringen’. De KU Leuven werkt mee voor de niet-theologische vakken. Maar waar halen ze de islamexpertise? De Belgische afdeling van Diyanet, het Turkse ministerie van Religieuze Zaken, blijkt mee aan boord te zitten.

Bruno Struys

De KU Leuven start in februari met een imamopleiding, schreef Het Nieuwsblad gisteren. Enkele zinnen vielen niet in goede aarde bij het hoofd van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de Leuvense universiteit. “Er komt een Belgische imamopleiding waaraan de KU Leuven haar medewerking levert, maar het klopt niet dat de KU Leuven een imamopleiding start”, zegt decaan Johan De Tavernier.

De KU Leuven biedt alleen bestaande vakken van de theologiefaculteit aan, met name negen vakken voor in totaal 39 studiepunten. Dat moet mits goede resultaten na twee jaar recht geven op een certificaat. Het gaat om vakken als Arabische filosofie, Inleiding in het christendom en Inleiding tot de religiewetenschappen. De KU Leuven heeft daarvoor een protocol ondertekend met de vzw AFOR, een academie voor islamstudies die in overleg met de zogeheten Moslimexecutieve werd opgericht. AFOR wil voor Franstalige studenten met de UCLouvain ook zo’n protocol ondertekenen.

Naast de negen profane vakken moet een imam in spe ook een specifieke islamstudie volgen. Die bestaat onder meer uit koranmemorisatie, Hadithwetenschap, sira (biografie van de profeet) en rechtsgeleerdheid. Voor dat theologische luik, dat drie of vier jaar bedraagt, moet AFOR nog enkele stappen zetten, blijkt.

“We richten volgende maand een academische commissie op die de leerinhouden van de theologische vakken zal bepalen”, zegt Mehmet Üstün, secretaris van AFOR. Wie daarin zal zetelen, kan hij nog niet kwijt. Een van de leden zou de Vlaamse imam Khalid Benhaddou kunnen zijn, medeoprichter van AFOR, maar hij was gisteren niet bereikbaar. Benhaddou kondigde in het voorjaar aan dat in de Grote Moskee van Brussel na het vertrek van de Saudi’s ruimte komt voor een opleidingsinstituut voor imams, in samenwerking met de KU Leuven en de UCLouvain.

“AFOR werd opgericht in nauw overleg met de regering en het EMB (beter bekend als de Moslimexecutieve, BST)”, zegt justitieminister Koen Geens (CD&V) in een persbericht. De voorzitter van AFOR, Salah Echallaoui, is de vorige voorzitter en huidige vicevoorzitter van het EMB. De secretaris van AFOR, Mehmet Üstün, is de huidige voorzitter van het EMB.

Salah Echallaoui  Beeld BELGA
Salah EchallaouiBeeld BELGA

Door de EMB de sleutels van de Grote Moskee en de imamopleiding te geven hoopt Geens komaf te maken met de buitenlandse inmenging. Die komt vooral vanuit Saudi-Arabië, dat daar de afgelopen decennia haar conservatieve, wahabitische islam verspreidde. Het was een van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie opgericht naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart 2016.

Maar AFOR-secretaris Üstun denkt dat docenten uit het buitenland nodig zijn om met de gevestigde instituten in Egypte of Saudi-Arabië te kunnen concurreren. “Het is niet eenvoudig in dit domein in België mensen met een academische titel te vinden”, zegt Üstün. “In Turkije en Marokko kunnen we van de ervaringen van die landen profiteren. Die hebben we nodig om te starten. We hebben ook docenten nodig die we niet hier maar wel in het buitenland kunnen vinden.”

Ambassades

De vraag is of AFOR voldoende sterk staat tegen de inmenging van de Turkse en Marokkaanse ambassades. De EMB kreeg in het verleden geregeld dat verwijt, onder andere van de imams Nordine Taouil en Brahim Laytouss, die zelf een project voor de Grote Moskee hadden voorgesteld. AFOR-secretaris Mehmet Üstün komt uit de Turkse beweging Milli Görüs. AFOR-voorzitter Echallaoui is ook voorzitter van de vzw Rassemblement des Musulmans de Belgique, een organisatie die nauw aanleunt bij het Marokkaanse ministerie van Geloofszaken. De ondervoorzitter van AFOR is Coskun Beyazgül, de directeur van de Belgische afdeling van Diyanet, het Turkse ministerie van Religieuze Zaken.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) verzette zich deze week tegen het nieuws dat Turkije 40 nieuwe imams naar ons land wil sturen. De Turkse ambassade weerlegde dat bericht toen, maar nu blijkt dat Turkije minstens één voet in de nieuwe imamopleiding heeft. Dat lijkt haaks te staan op het persbericht dat minister Geens verspreidde om de imamopleiding aan te kondigen: “We maken structureel werk van een Belgische opleiding van de bedienaars van de islamitische eredienst om elke buitenlandse invloed terug te dringen. Het is van belang dat we weten wat ze studeren.”

Heel wat sleutelfiguren in de moslimgemeenschap zijn tevreden dat er eindelijk een imamopleiding in eigen land komt. Al zijn ze ook misnoegd dat ze niet geconsulteerd zijn. “De Vlaamse federatie van de Moskeeën is niet geraadpleegd”, zegt Mimoun Aquichouh, voorzitter van de federatie. “Het is een groepje vrienden dat het voor het zeggen krijgt.”

Mohamed Achaibi, tot vorig jaar ondervoorzitter van het EMB, is betrokken bij het Jisr Al Amana Instituut in Hoboken, waar 150 jongeren tussen 12 en 18 jaar een vooropleiding tot imam zouden volgen. “We betreuren dat ze enkele initiatieven, zoals het onze, hebben vergeten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234