Maandag 08/08/2022

België, waar de kust te koop is

Belgen kopen massaal vastgoed aan de kust, maar vreemd genoeg blijven de prijzen binnen de perken. Dat is te danken aan ouderen die het niet meer zien zitten hun appartement te renoveren.

Het gaat hard aan de kust. In de eerste helft van dit jaar werden 31 procent meer woningen verhandeld dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt De Tijd. Door het grote aanbod oudere woningen stijgen de prijzen echter niet. Veel eigenaars op leeftijd zijn niet meer bereid nog te investeren, waardoor noodzakelijke renovaties niet worden uitgevoerd. Dat drukt de prijzen.

In Blankenberge valt het op: hoe dichter je de dijk nadert, hoe meer woningen te koop staan. In sommige straten hangt er om de drie gevels een bord 'te koop'. Vaak gaat het om herenhuizen, al dan niet onderverdeeld in appartementen, met een laag stof op de vensters. Ook appartementen staan massaal te koop, en soms zit de eigenaar in zijn woning te wachten op potentiële kopers. Ludo Haesendonckx (64) is zo iemand.

Zeven jaar geleden verhuisde Ludo van Mol naar Blankenberge, naar een appartement op de tweede verdieping in de Graaf Jansdijk. Daar heeft hij nu spijt van. "Ik had mijn appartement in Mol beter gehouden. Mijn kleinzoon is 4 jaar en ik wil hem zien opgroeien", zucht hij. "Aan de kust heb ik niet gevonden wat ik zocht. In het begin was ik hier wel graag, maar al mijn maten zitten nog in Mol."

Taks op tweede verblijven

Het strand is maar het hoekje om, maar dit jaar is Ludo er nog maar drie keer geweest. "Ik zit hier al vier jaar binnen. Ik heb een zeldzame zenuwziekte waardoor ik geen gevoel meer heb in mijn handen en voeten", zegt hij. Hij wijst naar zijn computer, die ingepakt is in aluminiumfolie. "Tegen de straling. Anders krijg ik daar pijn van." Zicht op zee heeft Ludo niet, maar op zijn terras heeft hij wel de hele dag zon. "Hier kan ik bruin worden", wijst hij naar zijn gebronsde armen. Het terrasje is net breed genoeg voor een stoel.

Het gebouw waarin Ludo woont, dateert uit 1972 en dat zie je. Zijn appartement heeft hij al wat vernieuwd en toch staat het al drie jaar te koop. "Ik heb er meer dan 5.000 euro kosten in gestoken. Ik vraag nu 140.000 euro, mijn prijs is al 20.000 euro gezakt. Onlangs zei een man dat hij er 115.000 euro voor wilde geven. Dat zie ik niet zitten", blaast Ludo.

Volgens Ludo zijn huizen in Mol duurder dan aan de kust. "Wat wil je, half Blankenberge staat te koop. Alleen al hier in de straat staan 21 appartementen te koop. Ik denk doordat ze de taks op tweede verblijven hebben verhoogd."

Het is Ludo's droom om in zijn Mercedes SLK te springen, naar Mol te rijden en nooit meer terug te keren. "Ik denk niet dat ik mijn appartement ga missen, maar ik zie op tegen de verhuizing. Ik moet alles weg krijgen, maar kan zelf niet veel meer."

Een paar honderd meter verder zitten Mireille (76) en Michel (65) te wachten op potentiële kopers. Het Franstalige koppel woont al sinds 1994 in hun appartement, maar sinds twee maanden hangt ook hier een bordje 'te koop'. "De syndicus werd te duur, we moeten ieder jaar 2.500 euro in één keer betalen", zegt Michel.

"We keren terug naar Wallonië", zucht Mireille, die de zee verkiest boven het bos. Ze gaat nog elke dag naar het strand, waar ze een eigen cabine heeft. "Voor haar is het de perfecte plaats, maar niet meer voor mij", zegt Michel. De twee denken te verhuizen naar de omgeving van Bergen, waar Michel veel familie en kennissen heeft wonen. "Hier kennen we niemand, we spreken geen Vlaams", zegt Michel.

Het echtpaar vraagt 178.750 euro voor hun appartement. Het parket in de woonkamer is al wat afgesleten, maar het dubbelglas met pvc-profielen is nieuw. "Dit gebouw is 51 jaar geleden gebouwd. Een oud appartement is beter dan nieuwbouw, want wij hebben enorme kamers. Deze woning is 180 vierkante meter groot", pocht Michel. Hij houdt zijn duim en wijsvinger enkele centimeters uit elkaar. "Zo dik zijn de muren van een nieuwbouw. Wij hebben tenminste stevige muren."

En wat als ze hun prijs niet krijgen? Mireille haalt haar schouders op. "We hebben tijd, we moeten hier niet per se weg", zegt ze. "Is het niet voor dit jaar, dan voor volgend jaar."

Minder grijs dan Knokke

Schepen van Wonen Björn Prasse (Open Vld) maakt zich naar eigen zeggen weinig zorgen over de Blankenbergse woningmarkt. "In 2008 hadden we ook een groot aanbod aan huizen die te koop stonden. Nu is er ook vrij veel nieuwbouw, er zijn veel lopende projecten en aanvragen." Blankenberge is volgens de man een van sterkst groeiende kuststeden. "Mensen die hier iets kopen, komen zich op termijn ook vestigen in Blankenberge. Dat is leuk om te zien. Er is een stijging van het aantal inwoners, met daarbij een stuk minder vergrijzing dan bijvoorbeeld Knokke."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234