Maandag 26/09/2022

Belgisch pensioen voor 174 doden

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Belgische staat vordert 260.000 euro aan pensioenen terug die ze vorig jaar heeft uitgekeerd aan 174 pensioengerechtigden in het buitenland. Reden? De personen in kwestie zijn overleden.

PE Author

Ieder jaar stuurt de Rijksdienst voor Pensioenen pensioengerechtigden in het buitenland een formulier toe waarop ze moeten bewijzen dat ze nog in leven zijn. Wie niet binnen de twee maanden reageert, krijgt geen geld meer toegestuurd. Op die manier wordt jaarlijks de betaling van ongeveer 5 procent van de rechthebbenden in het buitenland stopgezet.

N-VA-parlementslid Karolien Grosemans vroeg zich af hoeveel personen toch nog een maandelijkse uitkering krijgen, hoewel ze al overleden zijn. Dat zijn er toch wel wat, blijkt uit het antwoord van minister van Pensioenen Michel Daerden (PS). Vorig jaar kregen 174 doden hun pensioen nog netjes uitbetaald, goed voor in totaal exact 260.431,09 euro. De staat eist dat bedrag uiteraard terug, maar ziet daarvan toch een behoorlijk stuk door de neus geboord. Voor 2010 staat de teller van de terugbetalingen op een kleine 52.000 euro. Dat bedrag zal wellicht nog aantikken, maar de voorgaande jaren leert dat er (voorlopig) gemiddeld maar een derde teruggevorderd kon worden.

Geknoei
Cijfers over fraude met de levensbewijzen zijn er niet. Het kabinet van de minister van Pensioenen heeft slechts weet van één geval waarin er geknoeid werd met dat certificaat. De onterechte uitkeringen zijn dus hoofdzakelijk toe te schrijven aan personen van wie de overheid nog niet wist dat ze gestorven waren. Een levensbewijs wordt namelijk maar één keer per jaar opgevraagd.

Nog opvallend: van de 515 overledenen die de afgelopen vier jaar werden uitbetaald, woonden er maar liefst 210 in Italië. Dat is niet zo vreemd, klinkt het op het kabinet Daerden. "In Italië wonen nu eenmaal het meeste aantal mensen die recht hebben op een pensioen van de Belgische overheid. 41.000 zijn er dat, Frankrijk volgt op de tweede plaats met 36.000. Dat Italië koploper is, valt vermoedelijk te verklaren door het grote aantal gastarbeiders dat in de loop der jaren is teruggekeerd naar hun land van herkomst."
(AVB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234