Dinsdag 09/08/2022

EconomieCrisis

Belgische bedrijven van plan tot 180.000 werknemers te ontslaan

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De heropstart van de economie verloopt aarzelend. Bedrijven blijven last hebben van een erg zwakke vraag, en zijn daardoor van zins om ongeveer een op de vijf van hun tijdelijk werklozen te ontslaan. Dit betekent dat tot 180.000 werknemers hun baan snel kunnen verliezen. Dinsdag wordt alvast slecht nieuws verwacht bij Brussels Airlines.

Lieven Desmet

Het sombere vooruitzicht valt te distilleren uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG). Een initiatief dat door de Nationale Bank van België (NBB) en het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wordt gecoördineerd. De rondvraag werd vorige dinsdag afgenomen, om al een eerste effect van de versoepeling van de lockdown op te nemen. In totaal hebben 2.675 ondernemingen en zelfstandigen deelgenomen.

Uit de enquête blijkt dat de omzet van de bedrijven zich maar langzaam herstelt. De ondernemingen zien nog altijd een omzetdaling van 29 procent ten opzichte van voor de coronacrisis. Dat is iets beter dan de voorgaande week, maar het gaat erg langzaam, klinkt het. Er is ook een groot verschil in sectoren. In de handel en de bouw is er een stevig herstel, terwijl andere sectoren zoals vastgoed, en informatie en communicatie een duidelijke verslechtering van hun omzet zagen. Ook in de landbouwsector is er sprake van een licht omzetverlies.

Ontoereikende vraag

“Het is mogelijk nog te vroeg om nu al de volledige impact van de versoepeling in de enquêteresultaten te zien. Verwacht wordt dat het gerapporteerde omzetverlies tijdens de volgende weken verder zal verkleinen”, meent de ERMG in haar rapport. “Toch moet worden beklemtoond dat een volledig herstel, ondanks de gefaseerde heropstart van de economie, wellicht heel wat tijd zal vergen: 60 procent van de bevraagde ondernemingen ziet daarbij een ontoereikende vraag immers nog steeds als de voornaamste hinderpaal”, waarschuwt de ERMG.

Het risico op een faillissement blijft relatief hoog en geconcentreerd in bepaalde sectoren. Zo geeft 7 procent van de ondernemingen aan dat een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is, maar het aandeel stijgt tot respectievelijk 28 procent en 19 procent in de sector kunst, amusement en recreatie, en in de horeca. Op de vraag wat bedrijven van plan zijn als het stelsel van tijdelijke werkloosheid wordt beëindigd, blijkt dat voor een op de vijf ontslag dreigt. “Rekening houdend met een RVA-raming van iets meer dan 900.000 tijdelijk werklozen, betekent dit dat ongeveer 180.000 werknemers reeds op vrij korte termijn hun baan zouden kunnen verliezen. Dat is bijna 6 procent van het totaal aantal werknemers in de private sector”, aldus de ERMG.

Een eerste zware voorproef daarvan zou dinsdag al kunnen aangekondigd worden. Bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vindt dan een bijzondere ondernemingsraad plaats. Moedermaatschappij Lufthansa en de Belgische regering onderhandelen over mogelijke staatssteun voor de Belgische carrier. Brussels Airlines heeft 290 miljoen euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. In ruil voor staatssteun zou de federale overheid aandringen op solide garanties voor de toekomst van de Belgische luchtvaart. De vakbonden vrezen “niet meer of minder dan een herstructureringsplan met de aankondiging van ontslagen en looninlevering voor hen die blijven”. Hoeveel van de 4.000 jobs bedreigd zijn, blijft koffiedik kijken. Voormalig covoorzitter Etienne Davignon voorspelde eerder dat Brussels Airlines zijn activiteiten 25 tot 30 procent zal moeten inkrimpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234