Donderdag 06/10/2022

Belgische marine betrokken bij staatsgreep tegen president Chávez?

Minister Flahaut noemt hypothese 'zeer gewaagd'

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Heeft de Belgische marine geholpen bij geheime Amerikaanse militaire operaties voor en tijdens de recente staatsgreep in Venezuela tegen de democratisch verkozen president Hugo Chávez? Kamerlid Ferdy Willems (Spirit) stelde de vraag aan minister van Defensie André Flahaut (PS), maar kreeg geen duidelijk antwoord.

Toen Chávez op 11 april jl. door een staatsgreep ten val werd gebracht en enkele dagen later onder druk van het straatprotest weer werd geïnstalleerd, gonsde het meteen van geruchten over mogelijke Amerikaanse betrokkenheid bij de coup, en werd al snel de vergelijking gemaakt met de Amerikaanse inmenging bij de staatsgreep tegen president Allende in Chili in 1973. Die geruchten werden vorige week bevestigd door de Britse krant The Guardian. Amerikaanse oorlogsschepen die in het Caribisch gebied op manoeuvres waren, zouden volgens een oudgediende van de Navy Intelligence, de inlichtingendienst van de Amerikaanse zeemacht, logistieke steun verleend hebben aan de coupplegers. Vanaf marineschepen voor de kust van Venezuela werden diplomatieke berichten afgeluisterd en werd gedecodeerde informatie doorgespeeld aan de coupplegers. De communicatie van en naar in de hoofdstad Caracas gevestigde ambassades van Cuba, Libië, Irak en Iran vormde het doelwit van de spionage. Of en in welke mate de Belgische zeemacht hierbij een rol speelde, is onduidelijk. Voorzover bekend bleef de Belgische aanwezigheid beperkt tot een Alouette-marinehelikopter met bemanning, die in het raam van het Belgisch-Nederlands vlooteskader vanaf het Nederlandse fregat HNLMS Abraham van der Hulst werd ingezet voor antidrugsoperaties in de Caribische Zee. Dat gebeurde in het kader van een sinds 1999 bestaand samenwerkingsakkoord tussen de VS en ons land. Mogelijk wordt onze marine ook ingeschakeld in het kader van de Joint Interagency Task Force East (JIATF), een militair-burgerlijke coöperatie van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland in het kader van de 'War on Drugs'. In het JIATF werken agenten van de DEA, de FBI, de inlichtingendienst NSA, de Amerikaanse militaire veiligheid en de Amerikaanse kustwacht samen met het leger.

Volgens Ferdy Willems werd op 1 maart vorig jaar een aanvullend samenwerkingsakkoord getekend tussen de Belgische stafchef Verhulst en de Amerikaanse admiraal Loy, waarover geen verdere informatie bekend raakte. "Is België al dan niet betrokken bij de coup tegen Chávez?", vroeg Willems op 30 april aan minister Flahaut. "Ofwel hebben de Belgen zich helemaal niet met Venezuela beziggehouden en moeten de berichten daarover tegengesproken worden, ofwel is dat wel het geval en dan kan dat niet." Willems inspireerde zich op alarmerende berichten op de website van Indymedia, het persagentschap van de antiglobalisten. "Er zijn duidelijk aanwijzingen dat Amerikaanse marineschepen actieve steun en rugdekking gaven aan de coupplegers", stelt Indymedia. "Vraag is of de Belgische marineaanwezigheid in het gebied tijdelijk taken van de Amerikanen heeft overgenomen en zo indirect de putsch heeft helpen plaatsvinden."

De minister antwoordde met een algemene uitleg over de samenwerking in het kader van de drugsbestrijding, onder meer met de Amerikaanse marine en de Amerikaanse kustwacht. Over het aanvullend akkoord van 2001 gaf hij geen details. Het leggen van een oorzakelijk verband tussen de Belgisch-Amerikaanse samenwerking en de staatsgreep tegen Chávez noemde Flahaut "op zijn minst zeer gewaagd". Willems was niet tevreden. "Ik merk op dat ik eens te meer geen antwoord krijg", reageerde hij. "Krijgen we die teksten of niet? Gaat men het onderzoeken of niet? Anders moeten we weer met de knikkers spelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234