Zaterdag 02/07/2022

Belgische ngo's roepen op tot TotalFina-boycot

Total heeft dezer dagen een openbaar overnamebod lopen op de Belgische oliegroep Petrofina. Vanaf begin juni zouden beide ondernemingen dan samensmelten tot de nieuwe fusiegroep TotalFina. Door die fusie krijgen de activiteiten van Total in Birmaook Belgische uitlopers. De niet-gouvernementele organisatie (ngo) Birma Groep lanceerde daarom de voorbije week een oproep om voorlopig niet meer te tanken in de stations van Total en Fina in ons land. Die oproep is ondertekend door 21 andere ngo's, van Oxfam Wereldwinkels over Bevrijde Wereld tot Mensenbroeders. Ook ruim zestig individuele sympathisanten steunen de actie, van Munt-directeur Bernard Foccroule totCarine en Gino Russo. Heel wat politici, van Agalev-kamerlid Lode Vannoost tot PSC-kamerlid Jacques Lefevre, zetten hun handtekening.

Bij de sympathisanten zit ook een grote delegatie van de universiteit van Louvain-la-Neuve. De UCL is als instelling nauw betrokken bij de mensenrechtensituatie in Birma. De Birmaanse mensenrechtenactiviste Aung San Suu Kyi is er eredoctor en François Cornelis, de vroegere algemeen directeur van Petrofina en huidige vice-president van TotalFina, is er voorzitter van de raad van beheer. Eind december hadden studentenorganisaties al vragen gesteld over de investeringspolitiek van de groep TotalFina in Birma.

TotalFina geeft volgens de actievoerders weinig blijk van respect voor politieke akkoorden die afraden samen te werken met de Birmaanse overheid. Zo heeft de Amerikaanse president Bill Clinton onlangs een verbod op nieuwe investeringen afgekondigd. Het Belgische parlement keurde begin februari van dit jaar eenparig een resolutie goed waarin wordt opgeroepen alle banden met Birma op het vlak van handel, investeringen en toerisme te verbreken.

De Birma Groep zegt ook dat ze aanstuurt op een boycot van de TotalFina-producten op aangeven van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi, die de Birmese oppositiebeweging NLD leidt. Volgens haar komen de investeringen van multinationals niet ten goede aan de bevolking van Birma. Door zijn deelname aan het consortium ondersteunt TotalFina het huidige regime, zegt Aung San Suu Kyi.

"TotalFina moet weten dat het meewerkt aan een dictatoriaal regime dat de mensenrechten schendt", zegt Michel Beankens van Birma Groep. "In Birma wordt bijvoorbeeld 40 procent van het nationaal product besteed aan militaire uitgaven. Die zijn de voorbije tien jaar verdubbeld. De investeringen en de financiering die TotalFina in Birma doet, staan daar niet los van. TotalFina werkt zo mee met een regime dat later misschien door een internationale rechtbank zal worden veroordeeld."

Volgens Francis Christophe, Frans auteur van een boek over Birma, doet Total mee aan het witwassen van drugsgeld. "Birma is de eerste producent van heroïne ter wereld. Om dat drugsgeld wit te wassen, hebben ze 'proper' geld nodig. Geld dat van Total komt. Dat heet medeplichtigheid", zegt Christophe.

"De boycotactie die de Birma Groep deze week heeft gelanceerd, is vooral een bewustmakingsactie", zegt Beankens. Deze week maandag werd wel, symbolisch, actie gevoerd bij een Petrofina-tankstation in Brussel, maar tot een grootscheepse, militante bezetting van TotalFina-tankstations kwam het nog niet. "We hebben nog wel dingen in de pijplijn zitten", zegt Beankens. Zo overweegt de groep nu maandag, tijdens de algemene vergadering van Petrofina in Brussel, actie te voeren.

Voor TotalFina lijkt de kritiek van de Belgische ngo's vervelend, maar niet wereldschokkend. De reserves in het Yadana-gasveld bedragen volgens Total 140 miljard kubieke meter. Dat verheft het Birma-project tot een gigantische status. Toch vormt het gasveld amper twee procent van het totale volume olie en gas dat de groep wereldwijd in portefeuille heeft.

Jan Scheidtweiler

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234