Epidemie
Belgische skiërs niet in quarantaine plaatsen blijkt grote vergissing
Veel van de eerste Belgische coronabesmettingen zijn terug te brengen tot één hotel in Noord-Italië. Dat blijkt uit een reportage van het duidingsmagazine Pano van de VRT. Daarin wordt het prille begin van de coronacrisis in ons land gereconstrueerd.
De eerste dagen na de krokusvakantie waren cruciale dagen waarin veel fout liep, zo blijkt uit de reconstructie. Tijdens die vakantie staan duizenden Vlamingen op de skilatten, in het Noorden van Italië. Op dat moment lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Er zijn wel besmettingen met Covid-19 in Lombardije, driehonderd kilometer verderop, maar niet in de skigebieden.
Wanneer de skiërs terugkeren naar België worden ze ook niet preventief in thuisquarantaine geplaatst. Dat blijkt achteraf een grote vergissing te zijn. Veel teruggekeerde skiërs vrezen dat ze op vakantie besmet werden met het coronavirus. Ze willen zich laten testen, maar dat blijkt moeilijk. Dat komt omdat de criteria om te mogen testen bijzonder streng zijn. Een patiënt moet koorts hebben én hoesten of ademhalingsproblemen hebben én uit een risicogebied komen.
Die risicogebieden zijn de eerste dagen na de krokusvakantie heel beperkt: China, Iran, Zuid-Korea en drie provincies in Italië. De skigebieden in Noord-Italië worden niét beschouwd als risicogebied. De meeste skiërs mogen daarom niet getest worden. Omdat ze op deze wijze lang onder de radar blijven, kunnen de skiërs vermoedelijk veel mensen besmetten. Zonder het te weten en zonder het te willen. En dan is er nog de contactopvolging achteraf. Die moet in kaart brengen met wie besmette personen contact hadden, om ook hen in thuisquarantaine te plaatsen. Maar met die info is niets gedaan.
De conclusie luidt dat we absoluut niet goed voorbereid waren op deze crisis, en dat we in snelheid werden gepakt. De week na de krokusvakantie dachten we nog dat Covid-19 vergelijkbaar was met een zware griep. Dat het helemaal anders zou uitdraaien, ondervinden we nog alle dagen. In de reportage kwamen zowel de experts en de betrokken families aan het woord.