Maandag 27/06/2022

Belgische strijd tegen kleinste

Ondanks proefproject zal afschaffing muntjes van 1 en 2 eurocent niet voor morgen zijn

euromuntjes begint in Waregem

De Belg heeft het niet begrepen op de muntjes van 1 en 2 eurocent, die hoogstens dienen als sch(r)aalgeld tijdens de offerande of om in een wensfontein te gooien. De stad Waregem start binnenkort met een proefproject om net als in Nederland zoveel mogelijk eurocentjes uit het dagelijkse leven te weren.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL l Minister van Financiën Didier Reynders (MR) is een voorstander van de afschaffing ervan, maar het vervloekte 'koperen grut' kan enkel écht afgeschaft worden op Europees niveau. En daar blijkt dat de meeste landen er geen problemen mee hebben.

"Op voorstel van ondernemersorganisatie Unizo fungeert Waregem binnenkort als proefstad om te testen of het gebruik van de muntstukken van 1 en 2 cent drastisch beperkt kan worden", zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). "Het totaalbedrag - niet de individuele prijs - van de aankopen wordt evenwichtig naar boven of naar beneden afgerond, enkel bij de teruggave van betalingen in contanten."

Is dat nodig? Uit een opiniepeiling van de Europese Commissie in 2003 blijkt dat 61 procent van de Belgen vindt dat het aantal verschillende euromuntstukken te groot is; 81 procent wil de twee kleinste muntjes weg. Een enquête van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) toont aan dat 84 procent van de handelaars daar ook zo over denkt. Ook Unizo is er allang een voorstander van: voor de winkelier kosten 5.000 stuks van elk koperen centje (1 en 2) immers 87,5 euro meer dan de 150 euro die ze waard zijn.

"Al van voor de invoering van de euro in 2002 is daarover nagedacht, net zoals over het creëren van een biljet van 1 euro", vertelt Guido Bertels, woordvoerder van de Nationale Bank van België. "Het project in Waregem is een interessante oefening, maar of we de kleinste muntjes daadwerkelijk uit circulatie kunnen halen, is een dubbeltje op zijn kant. De besprekingen in de daartoe opgerichte werkgroep liggen stil sinds eind 2004. Er kon namelijk geen consensus bereikt worden."

Het kwam in die werkgroep bijna tot een akkoord, maar dat de consumentenorganisaties schoten dat bijna-akkoord uiteindelijk af. Volgens Nico De Bie van Test-Aankoop sleept de discussie al jaren aan zonder werkelijk draagvlak. De resultaten van de proefondervindelijke 'studie' die binnenkort in Waregem van start gaat, zullen volgens de consumentenorganisatie nog geen volledig beeld geven van de gevolgen.

"Wij vrezen dat de afronding zal leiden tot een automatische inflatie, die nadelig is voor de consument. Dat is eigenlijk nooit grondig onderzocht. Daarom pleiten we eerst voor een ernstige economische studie, die alle gevolgen van zo'n afschaffing onder de loep neemt", aldus De Bie.

Schatkistbewaarder en minister van Financiën Didier Reynders (MR) benadrukt dat "geen énkele partij, ook de verbruiker niet" hinder mag ondervinden van het uit de omloop halen van het koperen grut. Perschef Sophie Van Malleghem: "De minister vindt het initiatief in Waregem goed en wacht geïnteresseerd de resultaten af. Als blijkt dat de behoefte bestaat en dat niemand er de dupe van wordt, neemt hij eventueel verdere stappen om de eurocentjes af te schaffen. Hij kan die beslissing alleen nemen, maar die heeft uiteraard geen invloed op de rest van de Eurozone."

Daar knelt het schoentje. Reynders kan een afrondingsregel invoeren in België, maar de afschaffing van de wettelijke betaalkracht van de muntstukken kan enkel op Europees niveau genomen worden. "En daar blijken vooral België en Luxemburg (los van Finland en Nederland - zie kader, MJ) het moeilijk te hebben met die kleine muntjes", zegt Amelia Torres, woordvoerster van Eurocommissaris van Economische Zaken Joaquin Almunia.

"In andere landen leeft die ontevredenheid niet, zo blijkt volgens de laatste Eurobarometers. De Belgen zullen dus in elk geval kleine muntjes moeten blijven accepteren van ander Europeanen, want het uit de handel halen van een muntje zit er voorlopig niet in. Net zomin als er eentje bijmaken trouwens, hoewel jullie minister Reynders ook graag een briefje van een euro wil. Het zal nog niet voor morgen zijn", besluit Torres.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234