Zondag 07/08/2022

Technologie

‘Belgische veiligheidsdienst klant bij omstreden bedrijf voor gezichtsherkenning’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het omstreden Clearview AI, dat software voor gezichtsherkenning aanbiedt, heeft klanten onder ‘nationale politie- en veiligheidsdiensten’ uit 26 landen, waaronder België. Dat schrijft nieuwswebsite BuzzFeed. Om welke diensten in ons land het gaat, is onduidelijk. ‘Als dit klopt, is dat uiteraard een groot probleem’, reageert het Controleorgaan op de Politionele Informatie.

Stavros Kelepouris en Jeroen Van Horenbeek

Clearview AI is een Amerikaans gezichtsherkenningsbedrijf. Het levert software die met behulp van AI - kunstmatige intelligentie - razendsnel personen kan identificeren uit een enorme database van 3 miljard profielfoto’s. De foto’s worden verzameld op sociale mediakanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Kort en bondig: de app van Clearview AI graaft in enkele seconden in 3 miljard gezichten.

In de Verenigde Staten raakte Clearview AI recent in opspraak, nadat The New York Times ontdekte dat de Amerikaanse veiligheids- en politiediensten gebruik maakten van de software om bijvoorbeeld dieven op te sporen. Dat terwijl er heel weinig geweten is over de manier waarop de databank van Clearview AI werkt, wat er opgeslagen wordt, voor hoe lang en hoe accuraat de gezichtsherkenningstechnologie is.

Zelf schat Clearview AI de kans op een treffer op 75 procent. The New York Times typeerde Clearview AI in zijn artikel als “het geheimzinnige bedrijf dat onze privacy voorgoed verandert” en “het begin van een dystopische toekomst”.

België

Volgens BuzzFeed, dat zich baseert op documenten verkregen van een anonieme bron, bevinden zich onder de 2.228 klanten van Clearview AI die de software minstens één keer gebruikten ook Belgische veiligheids- en politiediensten.

Over welke diensten het specifiek gaat, is onduidelijk. Bij de militaire inlichtingendienst ontkennen ze enige betrokkenheid. De Staatsveiligheid geeft doorgaans geen commentaar te over hoe de dienst onderzoeken voert, maat wenst hier duidelijk te stellen dat ze geen gebruik maakt van de software. De federale politie maakt, volgens de communicatiedienst, op dit moment geen gebruik van de software. Of die in het verleden gebruikt is, kon de federale politie momenteel niet verifiëren.

Een andere mogelijkheid is dat een lokale politiezone Clearview AI ingezet heeft. Elke korps kan vrij kiezen welke software het gebruikt. Het is ook mogelijk dat een agent zonder medeweten van zijn oversten de software getest heeft. Clearview biedt immers erg veel gratis proefversies aan, zowel aan politiediensten als aan individuen.

null Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

“Als dit klopt, is dat uiteraard een groot probleem, zowel strafrechtelijk als disciplinair,” reageert Frank Schueremans van het COC, het Controleorgaan op de Politionele Informatie. “Het is vrij duidelijk dat Clearview niet voldoet aan de Belgische en Europese regels rond het verwerken van biometrische gegevens. Als dit gebruikt wordt in een onderzoeksdossier, kunnen er vragen gesteld worden bij de rechtmatigheid waarop de informatie is verkregen.”

“Dit kan natuurlijk niet,” zegt ook Willem Debeuckelaere, voormalig voorzitter van de privacycommissie. “Het is het zoveelste bewijs dat heel wat publieke data op zeer onzorgvuldige manier worden verzameld, verwerkt en ter beschikking gesteld.” In principe verhindert de GDPR-wetgeving dat online informatie op deze manier in een databank verzameld wordt. “Maar de handhaving is zo opgesteld dat de GDPR een scheet in een fles is en dode letter blijft.”

Wijdverspreid

In de VS zochten werknemers van onder meer de New Yorkse politie, de immigratiedienst ICE, de veiligheidsdienst FBI en drugsbestrijdingsorganisatie DEA enkele duizenden keer via Clearview, volgens Buzzfeed. Ook tweehonderd bedrijven waaronder casino’s in Las Vegas, winkels zoals Walmart en banken zoals Wells Fargo zouden een account hebben. Clearview claimt zelf geen commerciële klanten te hebben.

De advocaat van Clearview AI laat aan BuzzFeed weten dat “de illegaal verkregen informatie talrijke onjuistheden bevat”. Het bedrijf geeft niet meer uitleg omdat er een onderzoek loopt naar het datalek. Clearview AI denkt gehackt te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234