Woensdag 10/08/2022

Benoeming homo-ambassadeur zorgt voor beroering in VS

Voor Republikeins fractieleider Senaat is homoseksualiteit nog altijd een 'zonde'

WASHINGTON.

NEW YORK TIMES SERVICE

Het Amerikaanse Congress is onverwacht in een nieuwe controverse over homoseksualiteit terechtgekomen omdat een vooraanstaande Republikeinse senator deze seksuele geaardheid als een "zonde" bestempelde. De uitspraak, die door het Witte Huis als "achterlijk" is bestempeld, staat de benoeming in de weg van de nieuwe VS-ambassadeur in het Groothertogdom Luxemburg, die homoseksueel is.

Het dispuut begon daags nadat de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Trent Lott uit Missisippi, in een televisie-interview homoseksualiteit vergeleek met alcoholisme, kleptomanie en "seksverslaving". Gevraagd of hij homoseksualiteit als een zonde beschouwde, antwoorrdde Lott: "Ja, zo is dat".

Terwijl homorechtenbewegingen Lotts uitspraken veroordeelden, kreeg de senator dinsdag steun van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, de Texaan Dick Armey, die de bijbel citeerde om Lotts woorden te rechtvaardigen. "De bijbel is hier zeer duidelijk over," zei Armey tijdens zijn wekelijkse persbabbel. Hij citeerde vervolgens Corinthiërs 6:9, 11, 18 en 20, waarin ondermeer gezegd wordt dat "hoereerders, afgodendienaars noch overspeligen, verwijfden noch zij die zichzelf misbruiken met het mannendom" het rijk van de heer zullen erven.

Het Witte Huis en de Democratische senator Paul Wellstone uit Minnesota grepen Lotts uitspraken aan om te eisen dat president Clintons benoeming van James Hormel tot VS-ambassadeur in Luxemburg in de Senaat zou worden besproken. De benoeming van Hormel, die homoseksueel is, werd vorig najaar al goedgekeurd door de commissie voor buitenlandse zaken van de Senaat met zestien stemmen tegen twee. Maar Lott heeft, op aandringen van een aantal conservatieve senatoren, tot dusver geweigerd om de nominatie op de agenda van de Senaat te laten zetten.

"De benoeming moet in de Senaat ter sprake gebracht worden zodat we er een eerlijk debat over kunnen hebben," zei Wellstone in de Senaat. "De fractieleider heeft recht op zijn eigen opinie en zijn eigen stem. Maar de rest van de Senaat heeft dat recht ook."

Mike McCurry, de persverantwoordelijke van het Witte Huis, zegt dat de affaire-Lott aantoont "hoe moeilijk het soms is om dingen gedaan te krijgen in Washington als je moet werken met mensen die zo achterlijk zijn in hun manier van denken". Volgens Susan Irby, Lotts woordvoerster, vertegenwoordigt het 'achterlijke' denken van Lott "de opvattingen en de waarden van de overgrote meerderheid van de Amerikanen".

De discussie komt er op een moment dat ook in religieuze kringen een intens debat wordt gevoerd over de vraag of bepaalde citaten uit de bijbel blijvend moeten worden geïnterpreteerd als een veroordeling van homoseksualiteit. Een van de aanleidingen was de beslissing van de Southern Baptist Church (waartoe ook president Clinton en First Lady Hillary behoren) om door te gaan met het boycotten van Walt Disney-con cern, dat beschuldigd wordt van het goedkeuren van homoseksualiteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234