Zondag 26/06/2022

Bereikbaarheidskaartjes lokken koopjesjagers met tram of bus naar Antwerpen

'De handelaars in en rond Antwerpen zijn beter bereikbaar dan u denkt.' Met die slogan willen De Lijn en zelfstandigenorganisatie Unizo de koopjesjagers in de aanloop naar de zomersolden overtuigen om de auto thuis te laten en met het openbaar vervoer de Scheldestad in te trekken. Voor negen Antwerpse winkelassen stippelden ze handige bereikbaarheidskaartjes uit.

Vlaams mobiliteitsminister Kathleen van Brempt (SP.A) en verkeersschepen Ludo Van Campenhout (VLD) trokken zaterdag de stad in om de eerste bereikbaarheidskaartjes uit te delen aan de winkelende massa. De Lijn en Unizo maakten voor een aantal Antwerpse winkelassen kaartjes op. Die tonen welke trams en bussen halt houden in de buurt van de winkelstraten en stippelen de ideale route uit voor de klanten van de plaatselijke handelaars.

Tijdens de werken aan de ring is het aantal reizigers op de Antwerpse trams en bussen met 20 procent gestegen. Ook het recreatief verkeer met het openbaar vervoer nam fors toe. Ongeveer een derde van de reizigers gebruikt de tram of bus om te gaan winkelen. De Lijn wil dat aantal verder de hoogte injagen en ook veel handelaars zien hun klanten het liefst met het openbaar vervoer naar Antwerpen afzakken. Hoe minder auto's er door hun straten razen of naar een parkeerplaats zoeken, hoe meer plaats er overblijft voor de koopjesjagers.

"De samenwerking tussen De Lijn en de Antwerpse middenstand verloopt steeds vlotter", vindt Van Campenhout. "Op de Bredabaan was er vorig jaar een bijzonder succesvolle actie, waarbij de handelaars van de langste winkelstraat van Vlaanderen hun klanten trakteerden op een gratis terugrit met het openbaar vervoer."

De Lijn verwijst ook naar het uitgebreide tram- en busaanbod tijdens en tussen de twee fases van de heraanleg van de ring. Vorig jaar sloegen de openbare vervoersmaatschappij en Unizo de handen al eens in elkaar om bereikbaarheidsgidsen voor heel Antwerpen te verdelen. In die gidsen zat ook een bon waarmee je op de Dag van de Klant gratis de tram of de bus kon nemen naar een winkelstraat naar keuze.

Toch is het niet overal koek en ei tussen De Lijn en de handelaars. Ook voor de Anselmostraat en de Mechelsesteenweg werden bereikbaarheidskaartjes opgemaakt. De plaatselijke winkeliers botsten al eerder met De Lijn: over de aanslepende werken aan de leien, laad- en losruimtes die sneuvelden voor vrije busstroken en provocerende reclame op de Antwerpse trams voor de 'vlotte winkelstad' Lier. Vooral op de Mechelsesteenweg klagen de handelaars dat de bereikbaarheidskaartjes weinig zoden aan de dijk zullen zetten. Hun straat kreunt al een paar jaar onder de heraanleg van de leien. Voor heel wat winkeliers komen de kaartjes te laat: ze sloten hun zaak of zochten noodgedwongen andere oorden op.

Naast de Anselmostraat en de Mechelsesteenweg zijn er nog voor zeven andere assen met bereikbaarheidskaartjes: de Bilzen, de Abdijstraat, de Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken, de Bredabaan in Merksem, de Driekoningenstraat / Statiestraat in Berchem, de Herentalsebaan in Deurne en de Antwerpsestraat / Statielei in Mortsel. Aan de helft van die assen wordt momenteel volop gewerkt, met onvermijdelijk flink wat hinder voor de handelaars. Als de actie een schot in de roos blijkt te zijn, is het de bedoeling dat er snel meer volgen voor nog meer winkelstraten.

Jeroen Verelst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234