Besmette taxi's rijden ebola-virus rond in Liberia
Vele duizenden Liberanen krijgen de komende weken ebola, verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Groot-Brittannië en Amerika sturen militairen naar West-Afrika om het virus te bestrijden.
Het aantal nieuwe ebola-gevallen in Liberia neemt exponentieel toe, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vooral taxi's en motortaxi's zijn een bron van besmetting, omdat ze niet worden gedesinfecteerd. Ebolamaatregen hebben in Liberia 'onvoldoende impact', schrijft de WHO in een verklaring. Hulporganisaties zouden hun inzet minimaal moeten verdrievoudigen.
Vrijwel heel Liberia is getroffen: de ziekte is in veertien van de vijftien regio's in het land geconstateerd. Wanneer een nieuw behandelcentrum wordt geopend, wordt dat binnen de kortste keren overspoeld met patiënten. 'Het aantal nieuwe gevallen neemt veel sneller toe dan de capaciteit om patiënten te behandelen,' meldt de WHO. Er zijn duizend extra bedden nodig.
Hulpverleners
De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangekondigd dat het Amerikaanse leger gaat helpen bij het opzetten van isolatie-eenheden. Ook gaan militairen hulpverleners beschermen.
Militair personeel zal een veldhospitaal in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia opzetten. Die kliniek met 25 bedden wordt gebruikt om medisch personeel te behandelen. Veel hulpverleners raken zelf besmet. Zij zullen worden behandeld door lokale artsen. Groot-Brittannië wil een behandelcentrum voor 62 zieken openen in Sierra Leone. Ook die kliniek krijgt een afdeling voor de behandeling van hulpverleners.
Experts waarschuwen dat zulke centra ook personeel nodig hebben. Artsen zonder Grenzen verwelkomt de Amerikaanse plannen, maar dringt er bij Washington ook op aan de kliniek te bemensen.
De Afrikaanse Unie belooft artsen en verpleegkundigen te sturen naar de getroffen landen, maar wil eerst garanties dat ze veilig zijn. De gesloten grenzen bemoeilijken ondertussen de aanvoer van materiaal.