Zaterdag 13/08/2022

Virussen

Besmettelijk norovirus als 'lopend vuurtje' door Vlaamse ziekenhuizen: hoe gevaarlijk is dat?

Archiefbeeld: AZ Turnhout.  Beeld Ton Wiggenraad
Archiefbeeld: AZ Turnhout.Beeld Ton Wiggenraad

Het beruchte norovirus raast momenteel als een 'lopend vuurtje' door onze Vlaamse ziekenhuizen. Na een eerste uitbraak in het AZ Turnhout volgden onder meer het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk en nu ook het ZNA Hoge Beuken in Hoboken. Toch is er volgens specialisten geen reden tot paniek: "Het virus is weliswaar zéér besmettelijk, maar gevaarlijk is het niet."

Hanne Vlogaert

Ziekenhuis na ziekenhuis lijkt getroffen te worden door een plotse opstoot van het norovirus, een erg besmettelijke variant van buikgriep. Verwonderlijk is dat volgens Marc Van Ranst, viroloog aan het UZ Leuven, allerminst. "Het norovirus is één van de meest infectueuze virussen die we kennen. Overdracht van een paar partikels is voldoende om iemand ziek te maken." In de winter blijkt het norovirus dan ook een klassiek gekend virus, waar de hele bevolking - en bij uitbreiding dus ook ziekenhuizen - wel eens mee te maken krijgt. "Als het norovirus eenmaal aanwezig is, is de kans groot dat tot twee derde van de mensen er in meer of mindere mate door besmet worden. Bij één derde van de bevolking kan het virus niet uitbreken, simpelweg omdat hun genetisch systeem er immuun voor is."

Dat het deze dagen zo hardnekkig lijkt op te duiken in ziekenhuizen, heeft meer te maken met de constellatie van zo'n 'openbare plek' dan met wat anders. "Het virus hangt zeker niet alleen in ziekenhuizen. Een uitbraak is daar gewoon zichtbaarder omdat zoveel mensen er op een relatief kleine ruimte opeengepakt zitten", zegt Van Ranst. Dat die mensen bijna dag en nacht doorbrengen in elkaars dichte omgeving, helpt de situatie er natuurlijk ook niet op vooruit: hoe nauwer het contact, hoe meer kans voor het virus om zich over te zetten van de ene patiënt op de andere. "Een beetje zoals een virus binnen een school ook al snel van de ene op de andere leerling zal overgaan."

Hoe het virus zich dan overzet van het ene hospitaal op het andere? Dat kan volgens Van Ranst te maken hebben met het grote verloop van mensen. "Het virus hangt niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in de omgeving: bezoekers brengen het mee binnen, personeelsleden misschien ook, of patiënten die vanuit een ander ziekenhuis getransfereerd worden eventueel."

Geen gevaar

Gevaarlijk is een besmetting met het norovirus echter niet. "Het virus veroorzaakt vooral een paar dagen ongemak: je wordt er enorm misselijk van, krijgt hevige opstoten van braken en diarree en buikkrampen." Soms kunnen ook koorts, hoofdpijn en buikpijn tot het pakket van onaangename symptomen behoren. Bij de meeste mensen zal het virus na een tot vier dagen vanzelf weer verdwijnen. Enkel bij jonge kinderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem of ouderen kan het iets grotere ongemakken veroorzaken. "Oude mensen die wat problemen hebben met hun vochtregulatie zouden door de hevige diarree kunnen uitdrogen."

Ook voor ziekenhuispatiënten die al in het hospitaal zijn opgenomen voor andere ziektes, kan de bijkomende last van het norovirus voor wat meer potentiële schade zorgen, maar dan nog blijft de impact meestal beperkt. "Voor patiënten die net geopereerd zijn aan maag en darmen is een opstoot van het virus natuurlijk niet wenselijk", zegt Van Ranst.

De getroffen ziekenhuizen doen er dan ook alles aan om het virus zo snel mogelijk in te dammen. In het ZNA Hoge Berken voorzien ze daarbij alvast niet echt problemen. "Alle patiënten die symptomen vertonen, worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Het personeel draagt bij de verzorging van die patiënten mondmaskers en handschoenen, een ook de maatregelen qua hygiëne worden strikt opgevolgd", zegt Roland D'Haeyer, hoofdgeneesheer van het ZNA aan De Morgen. "Tegen het einde van de week zou het virus hier volledig verdwenen moeten zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234