Woensdag 17/08/2022

Beste doorzakadres

Hasselt: Export, Kolonel Dusartplein 44. Laat sluitingsuur, fijne muziek en lekker eten. De gemiddelde Exporter is wel al een stukje ouder ... Diepenbeek: Villicus, Rooistraat 18. Studentencafé, fuifzaal, hol van verderf. Ideaal dus voor de gemiddelde student. Tot ver buiten de Limburgse grenzen bekend/berucht.

Hier is het bier het goedkoopst

Hasselt: Phercolum, Kempense Steenweg, 106. De zelfbediening moet u erbij nemen. Diepenbeek: Villicus op maandagavond. Wel even een lidkaart van Hermes, de studentenvereniging van Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW), voorleggen.

Goedkoopste dagschotel

Hasselt: het studentenrestaurant van de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL). Drie gangen voor slechts 110 frank (2,73 euro), vegetarische schotel op eenvoudige aanvraag te krijgen. En het schijnt af en toe nog lekker te zijn ook. Diepenbeek: het studentenrestaurant van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim). De haute cuisine onder de studenrestaurants, mét vegetarische schotels.

Supermarkt die het langst open is

Hasselt: de muurwinkels aan het Sint Hubertusplein 17, Bampslaan 53, Dorpsstraat 37A en aan de Guido Gezellestraat 1. Diepenbeek: de IQ Shop in de inkomhal van het LUC, eveneens een muurwinkel.

Niet te missen culturele centra en muziektempels

Hasselt: Begijnhof, Zuivelmarkt 33. Elke woensdagavond kan je er 'de betere films' gaan bekijken in de Zebra Cinema. Beetje arty farty, maar best te pruimen. Diepenbeek: CC De Velinx in Tongeren, Dijk 111. Prachtig gebouw, fijne programmatie en lekker eten in het cafetaria. Wel eerst vrienden zoeken die een auto hebben.

De goedkoopste CD's

Hasselt: de muziekbibliotheek in Kuringen, Joris van Oostenrijkstraat 55A. Je vindt er vrij recente cd's die je aan een spotprijs kan ontlenen. Leuk voor wie een rewritable cd-speler heeft. Diepenbeek: idem.

Beste boekenwinkel

Hasselt: De Slegte , Havermarkt 14. Diepenbeek: idem.

Leukste bioscoop

Hasselt: Zebra Cinema op woensdagavond in het Begijnhof. Een ticketje kost 150 frank (3,72 euro). Diepenbeek: Kinepolis. Je kan er een gratis studentenpasje afhalen dat recht geeft op 20 frank korting per bioscoopticket. Je betaalt dan 200 in plaats van 220 frank (4,96/5,45 euro).

Leukste terras

Hasselt: Zuivelmarkt. De tuin van 'De Groene Hendrickx' is een aanrader. Diepenbeek: Fitlink, Campuslaan 1. Zowat het enige terras, of wat ervoor kan doorgaan.

Houding van de lokale ordediensten

Hasselt: zéééér vriendelijk. Krakkemikkige fietsen zonder licht vormen geen enkel probleem. Eens lief lachen tegen de ordehandhaver en je komt er met een waarschuwing vanaf. Diepenbeek: idem. Er is een rijkswachtpost op de campus waar je gratis je fiets kan laten graveren. Tijdens de praesesverkiezingen is het wel uitkijken, want dan worden de teugels strak gehouden.

Goedkoopste taxifirma

Hasselt: De Lijn. Bussen rijden er namelijk gratis. Diepenbeek: idem. Om het kwartier pendelt een bus tussen het centrum van Hasselt en de campus in Diepenbeek.

Hier vind je de leukste spulletjes om je kot in te richten

Hasselt: Casa, Hoogstraat 28. Diepenbeek: Fotokado, Torenplein 41 in Hasselt. Met de gratis buspendeldienst ben je er zo.

Lokale lekkernij

Hasselt: Hasseltse jenever. Tip voor de die hard alcoholici: doe eens een geleid bezoek aan het Jenevermuseum. Diepenbeek: idem.

Meest opvallende figuren

Hasselt: Jan Carlier, beeldend kunstenaar en docent aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Maakt bizarre kunstwerken en houdt er al een even markante levenswijze op na. Diepenbeek: professor Vereeck, docent macro- en micro-economie. Vrolijkt zijn colleges op met grappen die al sinds jaren ongewijzigd blijven en laat de micro tot in de verste uithoeken van de aula zwieren. Wel geen domme antwoorden geven, tenzij je je street credibility wilt verspelen.

Belangrijkste data in het studentenleven

Hasselt: de praesesverkiezingen van Mercurius!! Je twee dagen lang gratis vol laten lopen met bier terwijl je het ene slechte optreden na het andere door de strot krijgt geramd. Kicken!! De (enige) hoogdagen van het Hasseltse studentenleven, en je hoeft niet eens lid te zijn van Mercurius om het allemaal zelf te mogen meemaken. Fijne mensen daar in Hasselt, toch?! Diepenbeek: Jungle Love, een fuif die zowat het hele studentenvolkje op de been brengt en tot ver buiten de grenzen van het Diepenbeekse bekend is.

Goedkoop sporten

Hasselt: gratis aerobiclessen in de sporthal van de Hogeschool Limburg (campus Vilderstraat). Informeer voor data. Diepenbeek: zowat alle studentenverenigingen huren regelmatig de sporthal van de Fitlink, waar hun leden dan gratis en voor niks kunnen sporten.

Hier geraak je gegarandeerd aan een lief/one night stand

Hasselt: een donker hoekje op eender welke fuif. Diepenbeek: de intro-TD van Hermes.

Beste discotheek

Hasselt: Fin de Siècle in de Raamstraat. Diepenbeek: voor veel TEW-studenten is de Dockside aan de Slachthuiskaai nog erg in trek. Beetje slechte smaak, toch.

Te mijden plekken, herrie gegarandeerd

Hasselt: housecafé MVC op de hoek van de kleine ring en de Maastrichterstraat. Need we say more? Diepenbeek: de kamertjes op de bovenverdieping van taverne/feestzaal De Ploeg hebben al voor menig onheil tussen geliefden gezorgd. Don't go there, tenzij je op een dieet van Rohypnol staat, natuurlijk.

SS

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234