Maandag 26/09/2022

Beste Jeff,

Het voornemen jou een brief te schrijven werd me niet in dank afgenomen. "Verspil je tijd toch niet aan die urk! Laat die onnozelaar in zijn eigen sop gaarkoken, hij krijgt wat hij verdient!" Een greep slechts uit de lange rij schampere opmerkingen die me duidelijk maakte dat je ster danig aan het tanen is. Dat ik toch besloot me tot jou te richten heeft niets met sympathie maar alles met verwondering en een klein beetje medelijden te maken. Ik zie het als een sociale plicht om iemand die zo consequent bezig is met het ingooien van de eigen ruiten tegen zichzelf te beschermen. De grote plastische chirurg, het televisiegezicht dat als zelfverklaard genie met diepe minachting op de rest van het mensdom neerkeek, lijkt definitief van zijn troon gestoten. Je zult het niet willen toegeven, Jeff, maar echt goed ben je niet bezig. Je kunt blaffen wat je wilt, maar de karavaan trekt voorbij. Niemand die nog omkijkt. Behalve de 'boekskes' dan. Daarin mag je nog eens op volle kracht fulmineren tegen wat er volgens jou fout loopt in deze maatschappij. Tegen alles dus. Vrouwen, godsdienst, de gezondheidszorg, werklozen... Maakt niet uit. Ik gun je die aandacht, maar weet dat het niet meer is dan een achterhoedegevecht van iemand die alle geloofwaardigheid verloren heeft. Er wordt nog één keertje makkelijk gescoord op de kap van een dolgedraaide brulboei voor hem naar de vergeetput te verbannen.

Ik moet toegeven dat het me zwaar valt niet mee te doen met het collectieve leedvermaak. Maar iedereen heeft recht op verdediging en dus verdien zelfs jij een bemoedigend woord. Het is niet min wat je de laatste tijd overkomen is. 'Tettenjeff', zoals je jezelf in de onvergetelijke carnavalsschlager 'Spiegel' omschrijft, werd uit zijn eigen kliniek geschopt. Door zijn eigen madam. Als een hond op straat gezet. Zonder een frank, want blijkbaar was je toch niet slim genoeg om je contractueel voldoende in te dekken voor je oude dag. Het kan verkeren, want ik herinner me nog de tijd dat je Marly-Ann als de ideale echtgenote omschreef en echtscheiding een ridicuul probleem voor gewone mensen vond. Wat er precies gebeurd is, zijn mijn zaken niet, maar als ik lees dat je je inmiddels ex-vrouw op de brandstapel wenst, dan moet er toch een behoorlijk haar in de boter hebben gezeten.

Je hebt jezelf schromelijk overschat, Jeff. Te lang gedacht dat je ongestraft kon doorgaan met het uitschelden en schofferen van de medemens. Roepen en tieren als tweede natuur. Toen de Nederlandse zender SBS6 na klachten over mislukte borstvergrotingen en de slechte service bij de Wellnesskliniek wat uitleg vroeg, haalde je nog maar eens je alter ego van pathetische drama queen uit de kast. Jeff Loeiberghs. Je noemde de journaliste een 'gek wijf', en de C4 die waarschijnlijk al maanden klaar lag, kon meteen aangetekend op de post. Vroeg of laat loopt elke emmer over en slaat het uur van de wraak.

Tot overmaat van ramp werd je voor negen maanden geschorst door de Orde van Geneesheren. Je mág niet eens meer aan borsten prutsen en rijbroeken, flaporen of neuzen corrigeren. Ik heb met je te doen, Jeff. From hero to zero. En dat was helemaal niet nodig geweest als je een klein beetje je manieren had gehouden. Waar je ook komt, zaai je onrust en ergernis. Bij die jongens van Zonde van de zendtijd bijvoorbeeld, die je in een verborgen-cameragrap hadden gelokt. Je was wel zo ijdel om op een wassen beeld bij Madame Tussaud's te hopen, maar toen bleek dat het "maar om te lachen" was, schopte je wild om je heen. Zou dat het probleem niet zijn, Jeff? Dat je wel graag anderen te kakken zet maar pisnijdig wordt als iemand jou in de maling probeert te nemen? Kelly en Sam , Ann Van Elsen, ja, zelfs de buikige Ignace Crombé konden ermee lachen. Jij niet. Jij eiste 10.000 euro voor de verloren tijd. Zielig. In Volt ging je tekeer tegen Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Je antwoordde op vragen die niet eens waren gesteld en de manier waarop je na afloop triomfantelijk rondkeek, was beangstigend. Een verliezer, overtuigd van winst. Deze man heeft hulp nodig, dacht ik bij het zien van de waanzin in je ogen.

Jij kent mij niet, ik jou wel. Van je optreden in Recht van antwoord natuurlijk, waar je heel Vlaanderen met plaats- vervangende schaamte opzadelde door hysterisch te briesen tegen Kathleen Van Brempt en de brave Magda Demeyer, die het probleem van lekkende borsten kwamen aankaarten. De uitdrukkingen "ga voor een ander hol keffen" en "jullie praten allemaal door je aars" staan nog altijd in het collectieve geheugen gegrift. "Ik heb die madammekes goed liggen gehad", orakelde je achteraf. "Dit was gewoon een zorgvuldig ingestudeerd nummer." Niet voor niets werd je destijds door de medeleden van serviceclub De Ronde Tafel 'Jeff Goebbels, minister van Propaganda en Goed Uitleggen' genoemd.

Ik ben je blijven volgen. De Wellnesskliniek leek aanvankelijk een verademing tussen de tsunami aan make-overprogramma's. "Wat drrrrrrrijft u naar hier" was de openingszin, maar uiteindelijk bleef er niet veel meer van over dan een uitgesponnen reclamespot voor een ambitieuze zelfstandige die vooral de kassa van zijn inmiddels ex-winkel in de gaten hield. Je degradeerde jezelf tot een zoveelste ersatzfiguur die kickte op media-aandacht maar er in tegenstelling tot soortgenoten als Eddy Wally of Jean-Marie Pfaff niet eens in slaagde een geloofwaardig karikatuur van zichzelf neer te zetten.

Een zeepbel die zichzelf mateloos mocht opblazen tot ze onvermijdelijk uit elkaar spatte. Je op zelfwaan gebouwde wereldje bleek een luchtkasteel. Probeer je verlies te aanvaarden in plaats van nog harder te gaan schreeuwen. Het is voorbij, Jeff. Hou je in stilte bezig in plaats van de mensen voortdurend lastig te vallen. Je loopt de politieke partijen af, bedelend om een plaatsje op de lijst. In je boek U wordt bestolen klaag je de criminele geldstromen in de gezondheidszorg aan. "Miljarden worden naar Zwitserland versluisd", beweer je. Je vergeet erbij te vertellen dat je al jaren zelf in belastingparadijs Andorra resideert. Beetje ernstig blijven. Je bent kapitaal aan het zoeken om een nieuwe kliniek te openen. Een megalomaan project, hoe kan het anders. Misschien moet je het wel eens als patiënt proberen. Dan weet je ook eens hoe dat voelt. Doe me een plezier, Jeff, en zoek professionele hulp. De tijd is rijp voor een egosuctie. Zit als een brave jongen je schorsing uit en gebruik die periode om eens over jezelf na te denken en je nieuw lief beter te leren kennen. Je hebt altijd gezegd dat er meer gekken loslopen dan er vastzitten. Nu krijg je de gelegenheid om eens en voor altijd uit te maken tot welke categorie je behoort.

Het valt me zwaar niet mee te doen met het collectieve leedvermaak

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234