Dinsdag 04/10/2022

bier hier Westvleteren 12

Op Pasen past een gewijd bier. We proeven de rijke donkere '12', het paradepaardje van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren. Het bier past trouwens ook aan de feesttafel waar het een kaasje kan vergezellen of als afronder geserveerd kan worden. Deze echte bourgogne des Flandres herken je aan de goudgele capsule. Ondanks de onlangs volledig vernieuwde brouw- en bottelinstallaties dragen de bieren van Westvleteren nog steeds geen etiketten. Vroeger was er op een flesje bier nooit een etiket te bespeuren, vandaag hoort het erbij, en het liefst eentje vooraan, op de rug en dan nog om de hals ook. Niet zo bij de bieren van Westvleteren, een optie die perfect past in de 'ecologische' leefwereld van de trappisten.

Dat klopt dus echt. Zolang de grootte van een kroonkurk toestaat de wettelijk vereiste informatie af te drukken, zal Westvleteren geen etiketten aanmaken. Geen etiketten betekent geen papier- en lijmverbruik, zo simpel is het. Trappisten zijn natuurlijk geen echte groene jongens, je zult ze zelden aantreffen op acties van Spaak en Rad of op manifestaties tegen atoomwapens. Toch kun je ze beschouwen als ecologisten avant la lettre. Gewoon omdat de 1.500 jaar oude regel van Benedictus - waar de cisterciënzers der stikte observantie of de trappisten zich op baseren - de hele schepping wil respecteren. Dus ook moeder aarde en alles wat erop leeft.

Trappisten zijn vegetariërs. Bijna toch, want in Westvleteren eten ze eenmaal per jaar - op de feestdag van Sint-Maarten - een stukje vlees. Naast groenten en granen komen er nu ook vis en zuivelproducten op tafel. Dat was 150 jaar geleden wel even anders, toen ook vis, boter en olie volledig verboden waren en alleen zieken een eitje mochten nuttigen. Samen met uitgebreide vastenperiodes gaf dat aanleiding tot flink wat gezondheidsproblemen. Gelukkig hadden ze hun bier nog, dat toch wat energie, mineralen en vitamines verschafte. Een vastenbier was trouwens geen slappe maar veeleer een sterke versie van de dagdagelijkse tafeldrank; sterker, dus rijker aan de broodnodige voedingsstoffen. Vandaar de uitdrukking 'een glazen boterham'. Vandaag leeft men Benedictus een ietsje losser na; geen of slechts heel weinig vlees wegens de gewenste soberheid én respect voor het leven, eenmaal per week vis.

Voor trappisten is het evident om milieuvriendelijk te werken. Westvleteren legde al meer dan tien jaar geleden een rietveld aan om het afvalwater te zuiveren. In Chimay en Rochefort recycleren ze zelfs de etiketten. Chimay pakt dan ook fier en volledig terecht uit met slechts 1 procent niet-recycleerbare verpakkingen (in België), een mooie prestatie voor een brouwerij van dit formaat. De trappistenabdij in Zundert (Nederland) werkt aan een volledig biologische kalverkwekerij. Verder zal elke monnik je uitgebreid kunnen inlichten over de fauna en flora die in en rond de abdij voorkomen. Het verhaal gaat dat de broeder-schrijnwerker meteen een geschikt nestkastje in elkaar timmert als een monnik in of rond het domein een zeldzame vogel waarneemt.

Nog kort over de '12'. Een bier buiten categorie, veel meer dient er niet gezegd te worden. Heel rijk, romig, enorm vol, een prachtbier. De kwaliteit is flink verbeterd tegenover pakweg een tiental jaren geleden, toen dit bier veel te zoet uitviel, op het plakkerige af. Prettig dubbelproeven kan met de bieren van Sint-Bernardus, de brouwerij uit Watou die na de Tweede Wereldoorlog de bieren van Westvleteren in licentie gingen brouwen. Ondertussen groeiden de recepten uit elkaar maar blijft de gemeenschappelijke afkomst zeker herkenbaar. Het blijft verbazen dat de trappisten met een waarschijnlijk heel eenvoudige receptuur zulke bieren afleveren.

Tot slot nog dit: dit bier is écht met liefde gebrouwen. Dat betekent het bier na aankoop minstens een week en het liefst een aantal maanden onaangeroerd in de kelder laten staan. Een houdbaarheidsdatum afdrukken moet van de wetgever - Westvleteren houdt het op drie jaar - maar deze '12' kun je gerust tien jaar of zelfs meer - dan wel in optimale omstandigheden - bewaren. Twee flesjes op een avond volstaan, daarna ontsnappen de finesses je toch en schakel je beter over op één of ander donker abdijbier. Doe dat uit respect.

Bob Magerman

De vraag is groter dan het aanbod, dus niet alle bieren zijn altijd voorradig. Een telefoontje op het nummer 057/40.10.57 informeert je over het aanbod van de dag.

Proeven kan verder in de vlakbij gelegen herberg De Vrede. In een winkeltje kun je er naast de bieren verpakt per zes ook enkele streekproducten kopen. Neem een wieltje kaas Le Trappiste Bière mee, gemaakt door de trappistinnen van de Noord-Franse Abbaye de Belval en gewassen met Westvleteren-bier. Zéér lekker. Meer over het kloosterleven verneem je in het Claustrum, bereikbaar via De Vrede. Het minimuseum staat garant voor een korte maar indringende kennismaking met de monniken en het abdijleven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234