Woensdag 06/07/2022

Coronavirus

Bij het ziekenhuis in New Delhi slapen gestrande patiënten noodgedwongen in tenten

Indiase dagloners reizen per bus terug naar hun dorpen na de afkondiging van de lockdown. Landelijke bussen rijden niet meer. Beeld AP
Indiase dagloners reizen per bus terug naar hun dorpen na de afkondiging van de lockdown. Landelijke bussen rijden niet meer.Beeld AP

Bij het ziekenhuis in New Delhi slapen gestrande patiënten noodgedwongen in tenten. Ze kwamen van heinde en verre op controle of voor een behandeling en kunnen nu niet meer terug. Door de lockdown rijdt er geen vervoer. De kliniek is ondertussen dicht en specialistische hulp is uitgesteld. ‘We zitten hier voor niets vast.’

Aletta André

Vijay Singh loopt verloren op de stoep tegenover India’s grootste academische ziekenhuis, AIIMS, in het zuiden van New Delhi. Hij reisde twee weken geleden naar de hoofdstad met zijn veertienjarige zoon Ranjit, om hem in AIIMS te laten behandelen voor leukemie. Maar nu heel India sinds deze week platgelegd is, kunnen ze niet terug naar hun dorp in de deelstaat Madhya Pradesh, zo’n 800 kilometer naar het zuiden. “Er gaan geen bussen, geen treinen… wat moeten we nu doen?”

De dunne man, in T-shirt en met doek om zijn mond bij wijze van mondkapje, wijst naar een witte tent verderop. “Daar slapen we nu. Geld hebben we niet, maar we krijgen er eten.”

Ranjit ligt op een opvouwbaar bed in de tent. Hij heeft pijn, en wil niet praten of op de foto. “De dokter wil ons niet eens meer zien”, zegt Singh, die thuis een klein stukje land verbouwt. “Dus we zitten hier vast voor niets.”

In de kliniek van AIIMS, die bestemd is voor patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen, worden gewoonlijk 15.000 mensen per dag behandeld. Zij komen uit heel India vanwege de lage kosten en hoge kwaliteit van de zorg en zitten dag en nacht in de rij op hun beurt te wachten. Ook Singh en zijn zoon zaten na aankomst in New Delhi in die rij. Ranjit kreeg voor zeven dagen aan medicijnen en zou daarna terug moeten komen. Maar terwijl ze opnieuw in de rij zaten, besloot AIIMS de kliniek tijdelijk te sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alleen de EHBO-afdeling blijft open, maar specialistische zorg moet allemaal worden uitgesteld.

“We dachten dat dit maar een paar dagen zou duren, maar toen kwam ook ineens de lockdown”, zegt Singh, en hij herhaalt: “Wat moeten we nu doen?”

null Beeld AP
Beeld AP

Uit het ziekenhuis ontslagen op de dag dat de treinen werden stilgezet

Haseen Bhanu worstelt met dezelfde vraag. Ook zij slaapt in de tent, samen met haar man Sokut Ali, die eind vorige week in AIIMS werd behandeld voor een plotselinge verlamming. Bhanu weet niet wat de oorzaak is en ze vraagt Ali een stukje door de tent te lopen om aan te tonen dat dit nog steeds heel moeizaam gaat. Ali werd voor één nacht in het ziekenhuis opgenomen, en op de dag dat hij werd ontslagen werd aangekondigd dat er voorlopig geen treinen meer rijden. “Een dag later ging Delhi op slot, en vlak daarna heel India. We wisten niet hoe we zo snel nog weg moesten komen. Nu zitten we vast.”

In de tent slapen de mensen dicht op elkaar. Ook patiënten die nog herstellende zijn en zeer lage weerstand hebben, zoals de zestienjarige Shani Alam. Hij heeft een groot verband op zijn buik, na een operatie om een tumor te verwijderen, en heeft ook chemotherapie achter de rug. Hij had sowieso in Delhi willen blijven om te wachten op zijn volgende ronde chemotherapie. Patiënten als hij, die geen geld hebben voor een hotel, slapen altijd in opvangtenten rondom het ziekenhuis.

Indiase migrantenarbeiders gaan met maskers op terug naar hun woonplaats rond New Delhi. Beeld EPA
Indiase migrantenarbeiders gaan met maskers op terug naar hun woonplaats rond New Delhi.Beeld EPA

Bhanu wil wel naar huis, maar weet niet hoe. Ze woont ongeveer 250 kilometer ten oosten van Delhi. “Er was een ambulance die ons wel wilde brengen, maar voor 6.000 roepies (80 euro). Waar moet ik dat geld vandaan halen? We hebben niet eens geld voor eten.”

De vrouw van middelbare leeftijd maakt zich vooral zorgen om haar twee tienerdochters, die zijn achtergebleven en bij een tante logeren. “Gewoonlijk verdien ik geld voor het huishouden, met het naaien van kleding. Alleen redden ze het niet.”

Ook Singh heeft gezinsleden in het dorp achtergelaten. “Mijn vrouw en dochter zijn alleen thuis. Ik hoop dat ze veilig zijn. En dat de overheid snel een bus regelt voor mensen als wij. We kunnen hier toch niet drie weken blijven?”

Landelijke lockdown

In de nacht van dinsdag op woensdag ging heel India in lockdown. Hiermee hoopt India een snelle, landelijke verspreiding van de door het coronavirus veroorzaakte ziekte Covid-19 te voorkomen. Dat betekent dat alle binnenlandse deelstaatgrenzen nu gesloten zijn, met een uitzondering voor essentiële diensten zoals transport van voedsel. Ook zijn alle fabrieken en winkels dicht, weer met uitzondering van essentiële producten, en rijden er geen landelijke bussen en treinen meer.

Binnenlandse vluchten zijn ook gestopt. Daarom besloten duizenden gestrande arbeidsmigranten, die nu geen werk meer hebben, te voet terug naar hun dorpen te keren. Daar verwachten ze in elk geval eten en een dak boven hun hoofd te hebben. Binnen deelstaten en steden rijdt nog beperkt openbaar vervoer. In Delhi ligt de metro bijvoorbeeld stil en zijn taxi’s en tuk-tuks niet toegestaan, maar een deel van de bussen rijdt nog om mensen in essentiële beroepen te vervoeren.

Andere mensen mogen alleen nog hun huis uit om boodschappen te doen. Hun is gevraagd daarbij afstand te houden, maar in de praktijk is dit lastig te controleren. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een jaar gevangenisstraf.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234