Donderdag 29/09/2022

‘Bij ons is het elke dag secretaressedag’

De ene assistente krijgt vandaag bloemen voor secretaressedag, de andere een huwelijksaanzoek. Johnny Thijs, de CEO van bpost, en Danny Verbiest, ex-CEO van Studio 100, maken een succes van het huwelijk met hun assistente. Psychologen wijzen toch op de nodige valkuilen.

“Vergelijkt u mijn relatie nu met een stationsroman?”, lacht Verbiest. Geef ons eens ongelijk. “We maakten op een dag vlammende ruzie en zeiden dingen waarvan we allebei het gevoel hadden dat we ze beter niet hadden gezegd. De volgende dag namen we de verzoening iets te letterlijk”, had Verbiest net verteld. Zijn relatie met zijn 32 jaar jongere assistente - want dat is ze nog altijd - Helga is een schoolvoorbeeld van een erotiserend romanthema. Net als de relatie tussen artsen en verpleegsters of professoren en hun studenten.

Dat is meteen een van de valkuilen waar psychologen op wijzen. Want wat als de erotiek die de maatschappelijke rollen opwekten, wegvalt als directeur en secretaresse voor een echte relatie kiezen? Of blijkt dat een van beiden eigenlijk viel op een functie in plaats van op een persoon? “Ik ben ervan overtuigd dat Helga me niet voor mijn functie koos. Toen ik twijfelde om mijn aandelen van Studio 100 te verkopen, steunde ze me, welke beslissing ik ook nam.”

Karin Verstraete was er ook nooit bang voor dat zij en haar echtgenoot hun relatie niet zouden kunnen herdefiniëren. Ze huwde bpost-CEO Johnny Thijs in 2008, nadat ze jaren zijn assistente was geweest bij voedingsbedrijf Ter Beke. “Onze liefde groeide pas toen hij overstapte naar De Post en ik bij Ter Beke bleef werken”, blikt Verstraete terug. “We misten onze samenwerking en beseften pas toen dat er misschien iets meer was. We begrepen elkaar altijd al zonder veel woorden, want Johnny was niet zo’n grote prater.”

Toch denkt Verstraete dat het nooit tot een relatie was gekomen als zij en Thijs waren blijven samenwerken. “Zelfs toen ik verliefd op hem werd en zijn functie niet meer zag, vond ik het moeilijk om eraan toe te geven. Ik bleef maar denken: die man is mijn baas geweest. We hebben er daarna ook enkele jaren over gedaan voor we met onze relatie naar buiten kwamen.”

Ook de bekendmaking van de relatie is volgens arbeidspsycholoog Edward Verschaeren een cruciaal moment in een liefdesrelatie tussen manager en secretaresse. “Concurrenten binnen het bedrijf kunnen de relatie aanwenden als reden om de functie in te pikken”, merkt hij op. “Je wilt dus niet te vroeg met de relatie naar buiten treden, maar kunt ze soms ook moeilijk verstoppen.”

Bevelen

In dat geval was Verbiest. “Iedereen ging er na een tijd wel van uit dat wij een koppel vormden. We kregen er nooit slechte reacties op.” Reacties uit de omgeving worden volgens psycholoog en relatietherapeut Peter Rober soms als excuus gebruikt. “Als iemand een schoonzoon niet aardig vindt, benadrukt die bijvoorbeeld dat het ook nog eens de baas van zijn of haar dochter was. Al verdwijnen zulke opmerkingen snel als mensen zien dat het koppel echt gelukkig is.”

Om dat te worden, moeten managers de gewoonte om hun assistente te bevelen wel achterwege laten in de relatie. “Er zijn directeurs die altijd met hun werk bezig zijn. Ze vallen op hun secretaresse omdat zij alles regelt en zijn soms alleen op verliefd op dat aspect”, waarschuwt Verschaeren. “Terwijl ze haar in een gezonde privérelatie niet als een marionet mogen behandelen. Op het werk worden assistentes soms betaald om niet te spreken, maar het is gevaarlijk als ze dat ook niet doen in een liefdesrelatie.”

De ruzie die de vlam deed overslaan, bewijst dat Helga Verbiest haar echtgenoot al eerder durfde tegen te spreken. Bevelen krijgt ze nu misschien alleen nog in haar functie als assistente. Thijs heeft ondertussen een andere secretaresse. “Daar hebben we het alleen grappend over”, antwoordt Verstraete op de vraag of ze niet bang is dat haar echtgenoot nu voor de volgende assistente valt. “We weten dat we van elkaar houden en er is voldoende vertrouwen.”

Relatietherapeut Rober steunt haar in die overtuiging. “Je kunt nooit weten wat er gebeurt wanneer je aan een relatie begint. Dat je partner op iemand anders valt, kan in iedere relatie gebeuren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234