Donderdag 30/06/2022

Bijna basta met pasta pesto

Rome

The Independent

Peter Popham

Er is in Italië een ware rel ontstaan nu een vooraanstaande wetenschapper stelt dat pesto kankerverwekkend is. De verse blaadjes van jonge basilicumplantjes, de basis voor het groene sausje, zouden veel methyleugenol bevatten, een carcinogeen stofje. 'Tot 600 keer meer dan de toegelaten hoeveelheid in één pasta met pesto', zegt professor Francesco Sala. Bij oudere plantjes is het methyl verdwenen. Maar laat nu net de jongste plantjes de lekkerste zijn.

Verse, jonge basilicumblaadjes, look, pijnboompitten, parmezaanse kaas en een flinke geut olijfolie. Even hakken, pletten in de vijzel, roeren en de pesto is klaar. Eenvoudig, lekker én kankerverwekkend. Dat laatste beweert althans een vooraanstaande Italiaanse wetenschapper. Al eeuwen smullen de Italianen het sausje afkomstig uit Genua en nu krijgen ze plots te horen dat een van hun favoriete gerechten kankerverwekkend is.

Het probleem zit hem in de verse blaadjes van jonge basicilumplantjes tot 10 centimeter hoog, die geteeld worden op de beste plantages in Liturgië. Die zijn onontbeerlijk voor een heerlijke 'pesto doc' (denomonazione origine controllata), de echte met andere woorden. Volgens professor Francesco Sala bevatten de blaadjes het kankerverwekkende methyleugenol. "Een bord spaghetti met pesto kan een concentratie methyleugenol bevatten die tot 600 keer boven de toegestane hoeveelheid ligt. Dat wil niet zeggen dat die pesto ook werkelijk tumoren veroorzaakt, maar het verhoogt alleszins het risico om er te krijgen."

Een oplossing zou zijn om enkel nog blaadjes van oudere planten te gebruiken omdat die geen methyleugenol meer bevatten. "De jonge plantjes maken de stof aan omdat die hen beschermt tegen insecten en bacteriën. Naarmate ze ouder worden, verdwijnt het methyl en wordt de molecule onschadelijk."

Maar daardoor verliest het basilicum ook veel van zijn smaak en dat zien de liefhebbers van de 'pesto doc' natuurlijk niet zitten. Ze hebben het letterlijk over heiligschennis en zien achter de hele aanval trouwens een vuil manoeuvre van grote voedingsbedrijven. "Zij willen hun pestosaus ook 'à la Genovese' verkopen", fulmineren Sergio en Ricardo Bertola, chef-koks van het restaurant Gran Gotto in Genua. "En dat terwijl hun basilicum niet hier geteeld wordt maar in Kenia en ze bewaarmiddelen gebruiken in plaats van zeezout. Nu komen ze met hun verhaaltje als zou onze pesto kankerverwekkend zijn. Dat is trouwens niet de eerste keer. Wij zijn dan misschien geen slimme professoren maar ze moeten ons niets komen vertellen over pesto. We maken dat hier al eeuwen."

Onlangs nog won de regio Ligurië trouwens een proces tegen de voedingsgigant Nestlé. Die verkocht zijn pestosaus met de melding 'à la Genovese', terwijl hun basilicum geteeld was van Duitse en Zwitserse zaadjes. Nestlé moest de vermelding van zijn verpakking halen.

Professor Sala kwam tot zijn ontdekking tijdens een onderzoek naar de reden waarom 'pesto doc' beter smaakt dan de andere. "Uiteindelijk bleek het methyleugenol de smaakbepalende factor." Hoe beter de pesto, met andere woorden, hoe schadelijker.

Bewerkt door Kurt Boes

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234