Donderdag 18/08/2022

Bill Clinton belooft Macedonië massale hulp

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren in de Macedonische hoofdstad Skopje opgeroepen tot een succesvolle uitvoering van het Stabiliteitspact voor de heropbouw van de Balkan. De VS zullen daar hun steentje toe bijdragen, verklaarde hij na afloop van een gesprek met de Macedonische president Kiro Gligorov en eerste minister Ljupco Georgijevski.

SKOPJE.

REUTERS / EIGEN BERICHTGEVING

Bij een bezoek aan het vluchtelingenkamp Stankovic aan de grens met Kosovo vormde Clinton zich een beeld van de toestand en peilde hij de stemming onder de vluchtelingen. Hij riep hen op geduld te oefenen en wegens het gevaar voor mijnen niet te vroeg naar Kosovo terug te keren, hoewel hij overigens veel begrip opbracht voor hun ongeduld om weer naar huis te gaan.

In het kamp, dat het grootste in Macedonië was, leefden tot voor kort 25.000 vluchtelingen. Duizenden zijn ondertussen al naar huis teruggekeerd. Momenteel zouden nog slechts 10.000 mensen in het kamp gehuisvest zijn.

De Macedonische president Kiro Gligorov bestempelde de actieve deelname van de Verenigde Staten aan de heropbouw van de Balkan als absoluut onontbeerlijk. Hoe belangrijk de Amerikaanse aanwezigheid op de Balkan wel is, hebben de conflicten in Bosnië-Herzegovina en Kosovo aangetoond, aldus Gligorov. "Het is tijd voor de actieve Amerikaanse economische aanwezigheid in de regio, deze is belangrijk voor zijn stabiliteit en ontwikkeling".

Clinton bedankte Macedonië voor de ondersteuning van de Navo-acties tegen Joegoslavië en de opvang van zo'n 300.000 Kosovaarse vluchtelingen. "De VS en hun partners hebben nu de verantwoordelijkheid Macedonië bij de overwinning van de economische gevolgen van het conflict in Kosovo te helpen," zei Clinton.

Clinton riep Amerikaanse privé-firma's op om het voorbeeld te volgen van Liz Claiborne dat de heropening aankondigde van een filiaal in Macedonië waar 2.000 tot 3.000 mensen werkten. De VS zullen extra steun ter waarde van 12 miljoen dollar ter beschikking stellen van Macedonië. De VS-hulp aan Macedonië is alleen al in 1999 verdrievoudigd tot 72 miljoen dollar.

Clinton ontmoette in Skopje ook de president en de premier van Albanië, Rexhep Qemal Maeidani en Pandeli Majko. Hij dankte ook hen voor de ondersteuning tijdens het conflict in Kosovo en beloofde Amerikaanse steun. De president aanvaardde de uitnodiging van Maeidani voor een bezoek aan Albanië, maar dat zal volgens een hoge functionaris niet in de onmiddellijke toekomst plaatsvinden.

Clinton kwam gisterenochtend aan uit Slovenië waar hij ondermeer een ontmoeting had met de Montenegrijnse president Djukanovic (zie vorige pagina). 's Avonds bracht hij op de terugweg naar Washington nog een bezoek aan de Navo-basis in het Italiaanse Aviano, van waaruit een groot deel van de bombardementen op Joegoslavië plaatshadden.

Er hing een kleine schaduw over het korte bezoek van Clinton aan Macedonië en die werd veroorzaakt door de 'Macedonische Dageraad'. Dat is een groep waarvan men tot nu toe nog niet gehoord had, maar die gisteren plots de verantwoordelijkheid opeiste van een aanslag, vorige week, op twee Navo-voertuigen in Skopje. De organisatie dreigde met een soortgelijke actie tijdens het bezoek van Clinton en dat veroorzaakte meteen paniek bij de Macedonische ordediensten.

Vorige week vrijdag was op een parking in Skopje een aanslag gepleegd waarbij een vrachtwagen en een jeep van de Navo werden vernield maar waarbij geen slachtoffers vielen. De aanslag werd opgeëist in een telefoontje naar de Macedonische televisie en een onbekende vrouw zei dat "dit zeker niet de laatste aanslag" zou zijn.

De politie in de Macedonische hoofdstad bevestigde de telefonische opeising, maar voegde er ook meteen aan toe dat zij het bestaan van de organisatie niet kon bevestigen of ontkennen. "Tot vandaag hadden we nog nooit van de 'Macedonische Dageraad' gehoord."

In de Macedonische pers begonnen meteen speculaties dat het om een "pro-Servische beweging" zou gaan, maar daar bestaat geen enkel bewijs voor. Het enige wat men weet is dat het bij het begin van de Navo-raids op Servië in Skopje een paar keren tot kleine pro-Servische betogingen is gekomen, maar ook daar was er nooit sprake van een beweging die zich de 'Macedonische dageraad' noemde. (FS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234