Woensdag 17/08/2022

Bliksemproces voor Gu Kailai

De Chinese autoriteiten hebben het proces tegen Gu Kailai in minder dan een dag afgehandeld. Gu, de voor moord berechte vrouw van de gevallen partijbons Bo Xilai, werd schuldig bevonden en kent over ten laatste tien dagen haar strafmaat.

Gu wordt verdacht van moord door vergiftiging op de Britse zakenman Neil Heywood, eind vorig jaar. De vrouw, zelf topadvocate, stond samen met een medeplichtige terecht in de stad Hefei, in de provincie Anhui. De zitting vond achter gesloten deuren plaats. Alleen twee Britse diplomaten kregen toegang tot de rechtszaal. Buitenlandse journalisten moesten zich tevreden stellen met een - op zich ongebruikelijke - persconferentie na afloop.

Daar trad de ondervoorzitter van de rechtbank, Tang Yigan, als zegsman op. "Bo Gu Kailai en haar zoon hadden met Neil Heywood ruzie over een zaak van economische aard", zo vatte Tang de context van de moord samen. "Bo Gu Kailai vond dat Heywood de persoonlijke veiligheid van haar zoon bedreigde en besloot hem te doden."

In ongenade gevallen

Het viel de pers op dat de woordvoerder ook de familienaam van Gu's man vermeldde, Bo. Bo Xilai, de in ongenade gevallen topman van de communistische partij in de grootstad Chongqing, is zelf het voorwerp van een onderzoek. Hij zou de partijdiscipline geschonden hebben en wordt op een geheime plek vastgehouden.

Omdat ook inzake justitie de partij het laatste woord heeft in de Volksrepubliek, zal die er alles aan doen om pottenkijkers op afstand te houden, zo zeggen waarnemers. Later dit jaar vindt een cruciaal partijcongres plaats. De bedoeling is dat de partij, waar meerdere strekkingen en invloedssferen naar de macht dingen, de rangen daar gesloten houdt.

In Hefei ging het gisteren echter om Gu. Zij zou haar lijfwacht, Zhang Xiaojun, opgedragen hebben "Heywood naar Chongqing uit te nodigen en vanuit Peking te vergezellen". De criminele feiten, aanvankelijk voorgesteld als een hartinfarct, dateren van 13 november 2011. Ze speelden zich af in kamer 1605 van hotel Nanshan Lijing. Gu zou Heywood daar een bezoek hebben gebracht, waarop de twee thee en alcohol zouden hebben genuttigd.

"Nadat hij gedronken had moest Neil Heywood braken. Hij wilde water drinken. Op dat moment heeft zij het vooraf bereide vergif in Heywoods mond gegoten. Dat had Zhang aangebracht. Het gif heeft Heywoods dood veroorzaakt", zei nog ondervoorzitter Tang.

Volgens die laatste beschikt het gerecht over tal van bewijsstukken, zoals daar zijn: "Voorwerpen, brieven, getuigenissen en adviezen van experts, audiovisueel materiaal en bekentenissen van Bo Gu Kailai en Zhang Xiaojun."

Tang voegde eraan toe dat Gu noch Zhang "de feiten weerlegden of zich verzetten tegen de inbeschuldigingstelling voor moord". De uitspraak en de strafmaat worden op een later moment bekendgemaakt, vervolgde hij. Gu zou over ten laatste tien dagen weten waar ze aan toe is.

Welk zakelijk geschil Gu en Heywood precies uitvochten, houden de autoriteiten voor zich, al zouden er steekpenningen en chantage in het spel zijn.

In een mogelijke verwijzing naar een niet al te strenge straf wegens verzachtende omstandigheden, lieten Gu's (niet zelf gekozen) advocaten alleszins weten dat "het slachtoffer een zekere verantwoordelijkheid heeft in het verloop van de gebeurtenissen" en dat zijzelf "haar zelfbeheersing kwijtgeraakt was".

In principe kan Gu de doodstraf krijgen, maar dat het zover komt geloven maar weinigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234