Dinsdag 09/08/2022

'Bloedbad dreigt in Venezuela'

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het leger ingezet om de landelijke petroleuminstallaties te bewaken. Chávez zegt ook dat zijn tegenstanders een nieuwe coup tegen hem beramen. Vijf dagen van algemene staking hebben het land aan de rand van de chaos gebracht. Waarnemers vrezen voor een bloedbad als de gemoederen niet bedaard raken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

De algemene staking, de vierde in een jaar tijd, ging gisteren haar vijfde dag in. Ze werd afgekondigd door de tegenstanders van de linkse president Hugo Chávez, die vrezen dat de democratisch verkozen president het land naar een Castro-achtige dictatuur wil leiden. Om te vermijden dat de petroleumbevoorrading in het gedrang komt en dat Venezuela, 's werelds vijfde exporteur en het enige Opec-lid van Latijns-Amerika, belangrijke inkomsten moet derven, stuurde Chávez zijn troepen naar de streek rond Maracaibo, waar zich in de bodem een oceaan van olievoorraden bevindt. De president heeft in een toespraak zijn bezorgdheid kenbaar gemaakt over een nakende tweede coup tegen hem.

De staking is voor een groot deel door de olie-industrie zelf georganiseerd: het is de sector onder meer een doorn in het oog dat de privatisering van het Venezolaanse oliebedrijf PVDSA door Hugo Chávez een halt is toegeroepen. Een gepolitiseerd en aan de directie gelieerd onderdeel van de grote olievakbond CVT heeft daarom samen met de ondernemersvereniging Fedecamaras en de politieke oppositiebeweging Coordenadora Democrática besloten het land lam te leggen.

De media (vijf privé-kanalen en negen van 's lands tien nationale kranten zijn in handen van de oppositie) laten de regering-Chávez amper aan het woord en melden dat minder dan een derde van de Venezolanen de president nog steunt - cijfers die van overheidswege dan weer tegengesproken worden.

Intussen worden in heel Venezuela betogingen en tegenbetogingen georganiseerd, komt de energiebevoorrading in het gedrang en dreigt de situatie uit de hand te lopen. "Je kunt het vergelijken met wat zich in de aanloop naar de staatsgreep tegen president Allende in Chili heeft afgespeeld, in 1973", zegt de in België woonachtige Venezuela-kenner en journalist Vladimir Caller tegen De Morgen. "Daar zijn toen vier- tot vijfduizend doden gevallen. Ik vrees dat het in Venezuela nog stukken erger wordt, dat er een bloedbad aankomt. Het Venezolaanse temperament is immers Caribisch en er circuleren ontzettend veel wapens. Het is dan ook de hoogste tijd dat, wars van sektarische standpunten, de internationale publieke opinie inziet wat er in Venezuela aan de gang is."

Het beleid van Chávez vertoont kritische pijnpunten, zoveel is zeker. De president begaat fouten, overheidsdienaars blijken corrupt als vanouds, de economie is er rampzalig aan toe en de meeste armen, Chávez' electoraat bij uitstek, hebben hun situatie amper zien verbeteren.

"Chávez", zegt directeur Michel Blanquart van het in Parijs gevestigde Institut des Hautes Etudes de l'Amérique Latine (IHEAL), "heeft de fout begaan om de traditionele elite en middenklasse van meet af te diaboliseren. Die heeft gereageerd. Chávez heeft zich dus zelf in deze netelige situatie gewurmd. Toch heeft hij ook dingen voor elkaar gekregen; met name op het vlak van onderwijs en opvoeding is het land erop verbeterd.

"Er spelen overigens enkele elementen in Chávez' voordeel: de Venezolaanse oppositie heeft geen geloofwaardige opvolger klaarstaan en Washington heeft het nu elders te druk om zich met Venezuela te bemoeien. Bovendien hebben de VS sinds jaren niet meer zo goedkoop olie uit Venezuela kunnen betrekken."

Vijf dagen van algemene staking hebben het land aan de rand van de chaos gebracht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234