Donderdag 18/08/2022

Bloesem

Deze week blij geweest met een dode mug. De eerste van het jaar. Ik heb ze snel en vakkundig met de vlakke hand tegen het raam geplet, maar het effect van haar verschijning was te vergelijken met dat moment waarop, na een dag lanterfanten en fluitjesbier drinken, de headliner het festivalpodium op komt.

Lichte euforie overviel mij.

Na drie maanden winterse donkerte plots het besef dat, al komt het waarschijnlijk niet goed met de wereld, de onvermijdelijke ondergang weer een jaartje uitgesteld is.

En dan moet het zomeruur nog komen.

Naast het feit dat de Nutella dankzij de stijgende temperatuur in huis weer gewoon smeerbaar wordt, is het irritante gezoem het teken dat de lente in het land is. Alles komt goed. De Iden van maart zijn gepasseerd zonder veel onheil, Julius Caesar blijft dood, en de verkiezingen in Nederland werden voor uiterst rechts zo'n scheet in een fles dat Rutte ze ongetwijfeld gebotteld heeft.

In ongeziene drommen stormden de Hollanders ter stembus, opgejaagd door het doembeeld dat een peroxide pipo dreigde aan de macht te komen.

In De stad der zienden beschreef José Samarago het effect van het omgekeerde gedrag: in zijn apocriefe stad stemde bij de verkiezingen zowat iedereen blanco. Totale paniek bij de politiek, toen ze merkte dat ze geheel misbaar was. De staat van beleg werd nog uitgeroepen, maar vrolijk fluitend organiseerden de stedelingen hun eigen maatschappijtje. Ministers noch mandaten nodig.

Een cynisch ongeloof in de politiek en een naïef geloof in de goedheid van de mens zorgen voor een boeiende roman, maar een ongeloofwaardig verhaal: uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal wél dat de dingen vooruitgaan en weten we dat de enige manier om iets op te lossen met elkaar in gesprek blijven is.

In De wissel van de macht werd deze week duidelijk dat onze langste regeringsonderhandelingen ter wereld, in 2010, gebaseerd waren op dovemansgesprekken, wantrouwen en twijfelzucht. De wissel van de macht is die documentaire serie op Canvas waarin presentator Marc Van de Looverbosch de hele tijd naast de camera kijkt, als ziet hij een spook. Wat misschien nog waar is ook, want er loopt raar volk rond op die redactie, zeker na zonsondergang.

Preformateur, informateur, clarificateur royal, koninklijk onderhandelaar, mystificateur, bande d' irrésponsables: qua newspeak kon het tijdens die marathon van 541 dagen wel tellen. De doorbraak kwam pas toen koning Albert zich op 21 juli kwaad maakte op televisie. Zijn tremor een vuistslag - vader houdt het niet meer. En plots was het opgelost. Al ging het pas echt vooruit toen Standard and Poor's - kent iemand die nog? - zijn ratings voor België verlaagde en de financiële markten bloed roken.

Vreemde ogen dwingen.

Verkeersknoop

Toen zorgde het naar het vestimentaire kenmerk van de nieuwe premier genoemde Vlinderakkoord voor - een zweem van - historisch gewicht, deze week was het de beurt aan het Toekomstverbond. Een goede naam is alles. Al moet ik bij verbond altijd denken aan iets met jeugdbewegingen en te korte floeren broeken. De gor- diaanse Antwerpse verkeersknoop eindelijk ontward, dankzij de slimmigheid van een buitenstaander die intendant werd. En dankzij de langtandige bereidheid om de lijnen open te houden, onder druk van een dreigende uitspraak van de Raad Van State.

Wereldvreemde ogen dwingen.

Op de traditionele staatsiefoto staat intendant Alexander D'Hooghe achteraan. Dat hoort ook zo: een civil servant kent zijn plaats. Verder zien we glimmende politici, actievoerders die de handen in elkaar hebben geslagen, en Ben Weyts die zijn hand op niet-onbevallige wijze op die van Manu Claeys legt. Daar bloeit iets moois, wat ik je brom.

Het is lente voor iedereen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234