Donderdag 29/09/2022

Bonzen van wielrennerij blijven voorlopig overeind

Nadat rechter Delegove dinsdag Hein Verbruggen geen hak heeft kunnen zetten, slaagde hij er gisteren evenmin in de twee andere burgerlijke partijen, Daniel Baal, voorzitter van de Franse wielerfederatie, en Jean-Marie Leblanc, algemeen directeur van de Société du Tour de France, een schuiver te laten maken tijdens hun getuigenverhoor. De bobo's van de wielrennerij blijven dus overeind.

Rijsel

Van onze verslaggever

Tony Landuyt

'Neen, ik heb me nooit gedopeerd als renner." Dat was het antwoord van Jean-Marie Leblanc op een vraag van de advocaat van Bruno Roussel, Montbriale. Die wilde maar al te graag weten of de Tour-directeur tijdens zijn rennerscarrière - in de tweede helft van de jaren zestig was hij in de BIC-ploeg ploegmaat van Jan Janssen en Luis Ocana - aan verboden spul had gezeten. Leblanc: "Neen, ik ben maar een zeer bescheiden renner geweest."

Leblanc zit al meer dan veertig jaar in de wielersport. Het woord doping was voor hem niet vreemd. Over epo had hij tot de Waalse Pijl '94 echter nog niet gehoord. De prestatie van Argentin, Furlan en Berzin leek zo buitenaards dat er toen een belletje ging rinkelen. Van dan af wist de Tour-directeur wel wat er zich in het peloton afspeelde. Maar Leblanc beklemtoonde dat medicatie zijn terrein niet is. Leblanc wilde nochtans niet verkeerd begrepen worden. "Ik ben wel degelijk tegen doping. Doping staat gelijk met competitievervalsing. Als organisator wil ik dat de regels worden gerespecteerd en iedereen met gelijke kansen strijdt. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat het IOC de epo-test snel valideert zodat het gevaarlijke spul kan worden opgespoord. Als epo kan worden gedetecteerd, zullen we een hele stap vooruit zijn."

Het verhoor van Daniel Baal, voorzitter van de Franse wielerbond, die de volledige ochtend en een groot deel van de namiddagzitting in beslag nam, leek sterk op een kopie van de ondervraging van Hein Verbruggen. Alleen kwam de bankdirecteur uit Mulhouse een stuk vuriger en emotioneler voor de dag. Delegove wilde maar al te graag uit de mond van Baal horen wat en hoeveel hij tussen 1990 en 1993 afwist van epo-gebruik in het peloton. "Niets", luidde het antwoord.

Raar, vond Delegove, omdat het product al sinds 1990 op de verboden lijst van het IOC voorkomt. De voorzitter van de Franse federatie hoorde voor het eerst in 1993 van epo, het jaar van zijn aanstelling als voorzitter. "In september 1993 ontvingen wij een brief van de UCI om epo proberen op te sporen. Wij, als Franse federatie, hebben toen zonder aarzelen onze volle medewerking gegeven. Zeven jaar later kan epo nog steeds niet worden opgespoord. De UCI en de Franse federatie hebben wel degelijk aan de kar getrokken. Jammer genoeg stonden we alleen. En precies wij die het voortouw nemen, krijgen steeds kritiek en beschuldigingen over ons heen. We hoopten vooral op de steun van de politiek, maar die bleef tot vandaag achterwege. Ik durf niet te beweren dat de kwaal uitgeroeid is, maar ik kan niet genoeg onderstrepen dat wij als federatie de zaak aanpakken. Mede op verzoek van de renners. Zij zagen zelf de ernst van de situatie in. Zo bleek uit een vergadering van een door mij opgerichte werkgroep in 1994. 'Als er niets wordt ondernomen, gaan er doden vallen', gaven zij zelf de hint."

Tijdens zijn betoog benadrukte Baal dat hij niet blind is voor het probleem. Doping bestaat wel degelijk, maar gaat veel verder dan alleen maar epo. "Ik zou naïef en idioot zijn, mocht ik dat niet kunnen toegeven. Tijdens mijn verhoor door onderzoeksrechter Keil heb ik duidelijk gesteld dat het probleem ook veel verder gaat dan de Festina-affaire. Doping behelst niet alleen de wielersport, maar is een wereldwijd gegeven in de sport in het algemeen. Bedriegers zullen er altijd zijn, maar het is niet omdat een ploeg of een individu aan verboden spul zit, dat iedereen over dezelfde kam moet worden geschoren. Er zijn nog altijd renners die zuiver rijden. En 'monsieur propre' Bassons is niet de enige. Wie zijn wij tenslotte? Ik ben een bankdirecteur in Mulhouse die mijn vrije tijd opoffert om voorzitter te zijn van een federatie die het niet verdient zwaar onder vuur te liggen."

Baal liet een sterke indruk en werd tijdens zijn verdediging nooit in nauwe schoentjes gebracht. Niet wanneer de voorzitter de zaak-Laurent Brochard aansneed. "De medische commissie heeft die zaak onderzocht en niets gevonden. Lidocaïne staat overigens niet op de verboden lijst." Niet door Bessis, advocaat van Voet, die verduidelijking wilde over het feit dat Eric Rijckaert als arts van de Franse ploeg fungeerde in Colombia. "Niet waar", hield Baal vol. "Mégret was de ploegarts. Niet Rijckaert." Wat Voet nochtans tegenspreekt.

Zijn advocaat Bessis vindt overigens dat Voet geen eerlijk proces krijgt. Bessis had gevraagd om Rodriguez, de patron van Festina, op te roepen, iets waar Delegove niet op inging. Bessis: "Eventueel tekenen we beroep aan, stappen we naar het Hof van Cassatie en dan nog naar het Europees Hof in Straatsburg."

Bessis, de advocaat van Voet: 'Desnoods stappen we naar het Europees Hof in Straatsburg'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234