Dinsdag 27/09/2022

'Boonen boezemt geen angst in bij tegenstanders'

25 september 2005: Tom Boonen wordt wereldkampioen in Madrid. Tien jaar later is de Kempenaar er nog steeds bij, maar niet meer met dezelfde status. Michel Wuyts (58) en José De Cauwer (66) wikken en wegen de Belgische kansen in Richmond. 'We kunnen wereldkampioen worden, maar dan moeten we iedereen op één lijn krijgen. Bomans kan dat niet.'

Tommeke, Tommeke, Tommeke: tien jaar geleden sprongen Michel Wuyts en José De Cauwer, de 'Heilige Tweevuldigheid' van de wieler- commentatoren, een gat in de lucht toen Tom Boonen wereldkampioen werd in Madrid.

Kunnen de Belgen zondag weer verrassen?

Wuyts: "Voor het WK in Madrid 2005 was er maar één favoriet: Alessandro Petacchi. Hij had met het grootste gemak de slotrit van de Vuelta gewonnen. Dat waren rondjes op het latere WK-parcours. Italië zou de wet dicteren, Petacchi zou winnen. Maar het was Boonen die won."

De Cauwer: "Er ging veel commotie vooraf aan dat WK. Ik was toen bondscoach en kreeg het verwijt dat er te weinig blauw op straat was, dat er te weinig Lefevere-mannen in de ploeg zaten. Dat gaf veel problemen in de kranten. Lefevere heeft daar een hele discussie geënsceneerd. Hij vond dat ik me god waande. Hij zei ook dat Boonen geen wereldkampioen moest worden, dat zou te vroeg zijn in zijn carrière."

Dat Boonen toch wereldkampioen werd, zal Lefevere vast niet zo erg hebben gevonden.

De Cauwer: "Mooi meegenomen, zei hij. Achteraf zei hij ook dat die uitspraken over mij bedoeld waren om mij te prikkelen."

Wuyts: "Lefevere moet toen al geweten hebben dat Boonen in een lastig parket zou komen, gezien zijn immense populariteit. Daar stonden wij niet bij stil."

De Cauwer: "Dat 'Tommeke-gedoe' heeft toen wel een ferme duw gegeven aan zijn populariteit. Er kon niks meer misgaan met Boonen."

Wuyts: "Ga je mij nu een schuldgevoel aanpraten? Ik ontken." (lacht)

De Cauwer: "Weet je: dat WK was op 25 september, de dag waarop ik 56 werd. En Boonen werd wereldkampioen: meer moest dat niet zijn."

Wuyts: "In de koers is alles gearrangeerd."

Hebben wij als Belgen nu een topfavoriet?

Wuyts: "Neen. We hebben een waaier aan schaduwfavorieten. Maar ik heb mijn grootste twijfels of we de juiste ploeg hebben om die goed in stelling te brengen. Als we met zijn allen naar de sprint gaan, tekenen we ons vonnis.

"Tenzij hij alsnog een metamorfose ondergaat, kan Boonen noch Kristoff, noch Degenkolb, noch Greipel, noch Matthews kloppen. Ook niet na 261 kilometer. Dus denk ik dat we een andere selectie hadden moeten maken, die erop gericht was om zo laat mogelijk zoveel mogelijk volk in te zetten. Om met een soort van guerilla alleen of met de gepaste mensen weg te geraken."

Wie ontbreekt er dan?

Wuyts: "Roelandts. Als Roelandts zich in de rol wil storten die hij dit voorjaar heeft vervuld, zoals in Gent-Wevelgem, en je kunt nog iemand anders overtuigen om vroeg de strijd aan te gaan, dan krijg je een heel ander verhaal."

Sep Vanmarcke?

Wuyts: "Ja. Maar die is te eigenzinnig. Die kun je niet overhalen om vijf ronden voor het einde alle registers open te trekken."

Bondscoach Carlo Bomans heeft zijn plannen nog niet vrijgegeven.

Wuyts: "Carlo is te angstvallig om zijn plannen vrij te geven. Hij zal die plannen zelfs na het WK niet uit de doeken doen. Alles wijst wel op een rotsvast geloof in Boonen."

Een zeer conservatieve keuze.

Wuyts: "Waarom is Wellens hier niet? Je moet ervan uitgaan dat iedereen op het WK het beste van zichzelf geeft. Waarom kan een bondscoach Wellens niet overtuigen dat hij op dit parcours wél iets kan betekenen? Dat is zever in pakjes. Wellens is een van de weinige renners in België die een finale alleen kan rijden. Hij kan vertrekken op 5 kilometer van de streep en dat volhouden. Dat kan Van Avermaet niet."

De Cauwer: "Van Avermaet hoeft geen 5 kilometer alleen te rijden. Maar hij kan ook niet wegrijden op die laatste klim. Tenzij de rest van de ploeg iedereen kapot heeft gereden in de voorbereiding. Zoals Peter Van Petegem dat gedaan heeft in 2005.

"Ik heb renners gesproken die toen in de buurt van Van Petegem zaten in de finale. Die zeiden: 'Ik heb nog nooit zo snel moeten rijden als die kilometer met Van Petegem.' Er waren renners die bergaf uit het wiel gereden werden. Van Petegem was mijn grote verdienste van Madrid. Maanden voor dat WK heb ik gezegd: 'Jij bent mijn man.' Ik heb hem gek gemaakt om naar dat WK te gaan. Dat had Bomans met Roelandts en Wellens moeten doen.

"Je moet de selectie niet maken veertien dagen voor de koers, je moet ze maken een jaar voor de koers. Op voorhand naar die mannen gaan en zeggen: 'Ik heb dat parcours gezien, ik geloof in jullie, jullie zijn mijn mannen.' En begin niet met knechten, maar met kopmannen. Wie zijn in België de negen beste renners, voor dit parcours op dit moment? Aan hen om te zeggen of ze willen of niet. Niemand gaat een selectie weigeren. Zeker niet een renner van 24 jaar. Je moet met ze spreken, niet drie weken op voorhand, maar een jaar. Wellens heeft afgehaakt omdat hij dacht dat hij er niet zou bij zijn. Liever hield hij de eer aan zichzelf."

Wuyts: "Wie van de Belgen boezemt angst in als hij mee is in een vlucht? Roelandts, zelfs al is hij geen afwerker. Wellens ook. Vanmarcke, Gilbert, Van Avermaet, Boonen: zo'n renners kun je niet genoeg hebben op een WK."

Jij ziet Boonen dus als aanvaller?

Wuyts: "Deze selectie is te veel geënt op één scenario: sprinten met Boonen. Wat ik mij afvraag: in welke mate boezemt de figuur van Boonen nog ontzag in bij de tegenstanders van de nieuwe lichting? Kristoff, Degenkolb, Greipel, die hebben Boonen nog maar weinig op hun weg ontmoet. Als ze met Boonen naar de streep moeten, zullen die mannen zich niet inhouden."

Dan maken we toch nog een kans?

Wuyts: "Dan kunnen we derde worden."

De Cauwer: "Ik heb geen probleem met de selectie van Boonen. Die mag je niet thuislaten. Eten, drinken en meerijden; dat is zijn rol. En als het toch een sprint wordt met dertig man moeten we de kaart Boonen trekken. En dan moeten Gilbert en Van Avermaet hun ding doen voor hem. Dan moeten we misschien blij zijn met brons. Geklopt worden door Degenkolb, Kristoff of Matthews, dat is geen schande, hé. Maar Boonen is voor mij het noodscenario."

Wuyts: "Misschien moet Boonen zich zondag de rol van Van Petegem in 2005 aanmeten."

De Cauwer: "Boonen is Van Petegem niet. De rol van Boonen is anders. De rol die Van Petegem in 2005 had, kan alleen ingevuld worden door Van Avermaet of Gilbert."

Gaat Gilbert zich zoals vorig jaar opofferen voor Van Avermaet?

Wuyts: "Gilbert heeft niet de gewoonte om zich op te offeren."

Omgekeerd dan: Van Avermaet moet buigen voor Gilbert.

Wuyts: "Als Van Avermaet voelt dat zijn seizoen te lang is geweest, als hij drie ronden voor het einde voelt dat hij de power mist, moet er opnieuw worden gepraat. Maar in normale omstandigheden is Van Avermaet nu sterker dan Gilbert."

De Cauwer: "Het probleem is dit: als Van Avermaet Gilbert ziet, gaat zijn polsslag met tien omhoog. Als Gilbert Van Avermaet ziet, wordt die daar niet nerveus van. Gilbert heeft een impact op Van Avermaet. Dat is jammer. Of Philippe dat nu wil of niet, of dat bewust is of onbewust. En dat weten ze binnen de ploeg."

Kan Van Avermaet nog op de goodwill van zijn ploegmaats rekenen, nadat hij het vorig jaar niet heeft afgemaakt.

Wuyts: "Ondertussen heeft Greg een weg afgelegd. Op een redelijk impressionante manier heeft hij Sagan afgehouden in een sprint van 750 meter en een rit gewonnen in de Tour."

Maakt dat indruk op Gilbert?

Wuyts: "Karakterieel zal Van Avermaet altijd het onderspit delven ten opzichte van Gilbert, dus heeft hij andere mensen nodig die voor hem de wet dicteren, die de pikorde voor hem uitspellen. In 2011 zouden we nu niet aarzelen en was Gilbert altijd de kopman. Dat kunnen we nu niet meer zeggen. In de beste van alle werelden zal Gilbert zijn rol spelen op de laatste heuveltjes. Op die manier zal er een schifting komen, en van de renners die dan nog overschieten, is Van Avermaet de sterkste."

Dan moet Bomans eerst de lijnen uitstippelen.

De Cauwer: "Ik ga ervan uit de we wereldkam-pioen kunnen worden. Als ze alle krachten bundelen voor één doel, hebben we voldoende energie aan boord om het toch nog te maken. We hebben een sterke ploeg, maar dan moet je de boel op één lijn kunnen krijgen. En dat gaat met deze ploeg verdomd moeilijk zijn. Ik ken Van Avermaet en Gilbert goed. Het zijn niet de makkelijkste. Alle twee niet. Je moet Van Avermaet ook niet onderschatten."

Hadden we een kopstuk moeten thuislaten?

De Cauwer: "Dat denk ik wel. Wie? (blaast) Waarom klopt het verhaal Van Avermaet-Gilbert niet? Is er niemand die die twee kan doen inzien dat ze samen wel 30 procent van de belangrijke koersen kunnen winnen?"

Gilbert zegt dat ze samen sterker zijn.

De Cauwer: "Hij zegt dat in de Eneco Tour. Maar als je dan ziet hoe Van Avermaet daar koerst... Die zaterdagrit in Houffalize begint hij vanaf de eerste ronde al te geven, terwijl niemand anders dan Van Avermaet de Eneco Tour had moeten winnen. Het bestaat niet dat Wellens daar nog van hem wegrijdt, als Van Avermaet die gekke toeren niet allemaal uithaalt."

Heeft Bomans het overwicht om Gilbert en Van Avermaet op één lijn te krijgen?

Wuyts: "Neen."

De Cauwer: "Is er iemand die daarin slaagt? Ik denk het niet. Binnen hun ploeg zouden ze er ook in moeten slagen om Gilbert en Van Avermaet samen aan de start van de Ronde van Vlaanderen te krijgen. Die twee hebben straks de sleutel in handen. Niemand anders."

Waarom blijft Bomans zweren bij gevestigde waarden die, in het geval van Boonen en Gilbert, over de top zijn?

De Cauwer: "Carlo is te braaf. Hij is een maat, maar ik ben absoluut niet akkoord met zijn selectie. Hopelijk voor hem lukt het allemaal."

Wuyts: "Er is een bepaald moment waarop een bondscoach moet zeggen: ik stel mij boven de kritiek. Dat hij voor zijn eigen weg kiest. Carlo is zo niet. Hij is als de dood voor kritiek. De kritiek die hem het nauwst raakt, is die van Lefevere, bij wie hij het laatste deel van zijn carrière gesleten heeft.

"De beweegreden van Carlo is dat dit wel eens de laatste kans van Boonen kan zijn op een tweede wereldtitel. Carlo komt uit die kern van Lefevere. Hij heeft met dank aan zijn ploegmaats de E3 Harelbeke gewonnen. In de schoot van die ploeg werd hij op handen gedragen.

"Keisse? Ik twijfel. Ik had ook nooit aan Maes gedacht. Noem mij eens een koers waarin Maes verder is meegegaan dan 240 kilometer."

Dus jij bent het niet eens met José dat we een sterke ploeg hebben?

Wuyts: "Toch wel. Als Keisse en Maes zich overtreffen."

De Cauwer: "Omdat ze geselecteerd zijn, zullen ze helemaal boven zichzelf uitstijgen.

Wuyts: "Keisse heeft dat al gedaan in de Ronde van Vlaanderen. Maar dit is een WK."

De Cauwer: "Het seizoen is gedaan, de batterijen zijn leeg. Renners zijn niet meer hetzelfde als in de Ronde van Vlaanderen. Het peloton van de Ronde is veel agressiever."

Wuyts: "Misschien is dat de reden waarom we in een WK niet meer koers zien. Een WK beperkt zich altijd tot de slotronde. Moeten we dat WK eigenlijk niet opdoeken? Als ik Tom Van Damme (de bondsvoorzitter, MG/BA) mag geloven, kost de organisatie van zo'n WK 20 miljoen euro. Waar gaan we naartoe?"

Wie wordt er wereldkampioen?

Wuyts: "Ik heb het al drie, vier keer gezegd in de Ronde van Spanje: John Degenkolb."

De Cauwer: "Philippe Van Avermaet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234