Dinsdag 09/08/2022

Born in Antwerp - Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Pieter Embrechts is back in business. Twaalf jaar na zijn vorige soloalbum komt hij op de proppen met Onderwoud, een Nederlandstalige dubbelaar met achttien lange songs. "Het is niet meer van deze tijd om je nummers zo belachelijk lang te maken, maar ik trek me daar niet veel van aan."

De mode van de toekomst, waar alledaagsheid alles behalve troef is. Dat is wat je kan gaan bewonderen in Park Spoor Noord. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten stelt de meesterwerkjes van haar studenten voor tijdens de creatieve zomer van Antwerpen. Born in Antwerp heeft nog veel meer boeiende activiteiten in petto, check ze zeker allemaal eens op hun site!

10 en 11 juni, Park Spoor Noord, Ellermanstraat, 2060 Antwerpen.

www.borninantwerp.be.

Pentatonix

Hits als Rather Be, Cheerleader of Need Your Love in een a capella-jasje steken, dat is de specialiteit van Pentatonix. De Amerikaanse band, bestaande uit vier zangers en een beatboxer, won in 2011 de talentenjacht The Sing-Off en tourt momenteel de wereld rond met hun covers en eigen songs. Op 2 juni vullen ze ook de Lotto Arena met hun oeh's en aah's. Bereid je voor op een meezingavond van jewelste!

2 juni, Lotto Arena, Antwerpen. www.greenhousetalent.be.

MARTA

De reizende markt komt eindelijk tot rust. Vorig jaar trok MARTA als een ware zigeunermarkt nog van plaats tot plaats, maar sinds dit jaar staat ze elke eerste zaterdag van de maand vast op het Kattendijkdok. De markt focust op het hergebruiken van producten, en dan voornamelijk van wat je in je GFT vindt: appelsienpulp om granola mee op te fleuren, walnootresten om je vis bij te kruiden,... Toch maar eens gaan kijken hoe dàt allemaal in elkaar zit.

4 juni, Kattendijkdok Oostkaai, 2000 Antwerpen. www.facebook.com/ondergrrrond.

Rozen zijn rood, violetjes zijn blauw. Lieve schat, ik hou van jou. Hopelijk komen de dichters van dit Poëziefestival iets verder dan dit. Voor de opening komt stadsdichter Stijn Vranken zijn eigen bundel voorstellen en de dag erna laten poëten uit alle uithoeken van Europa zich zien: Frankrijk, Polen en zelfs Slovenië. Maar niet enkel poëzie speelt een rol op het festijn: slam, rap en spoken word zijn op de laatste dag bewonderend aan te horen in Het Bos.

8 tot 10 juni, FelixPakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen.

www.antwerpenboekenstad.be/felix.

Theater aan Twater

Je innerlijke kind neemt gegarandeerd weer de bovenhand op dit evenement dat overloopt van circusacts als Starbugs, Izemagic en het Nationaal circus van Cuba. Circus op niveau van Cirque Du Soleil, initiaties koorddansen en zelfs een groot scherm voor de match België - Ierland ontbreken niet. Met andere woorden plezier met hopen voor jong en oud.

18 juni, Rupeldijk, 2850 Boom. www.kaaimannen.be.

Sloof je eens uit voor het goede doel. Trek je sportschoenen aan en beklim de 1.920 trappen van de Silvertoptorens! Voor de minder fitten onder ons is er gelukkig ook de optie om maar één toren te beklimmen (die 'slechts' 640 treden telt) of om in estafette te lopen. Door de Silverrun wordt er positieve aandacht gevestigd op sociale woningen én Trapliften Stannah zal daarna vast en zeker gouden zaken doen. Alleen maar voordelen!

5 juni, De Silvertoptorens, Jan Denucéstraat 23, 2020 Antwerpen. www.silverrun.be.

Schoft

De Vlaamse cabaretbroers Raf en Mich Walschaerts maakten al vaker prachtig theater over hoe de mens met zichzelf worstelt. Dit keer vragen ze zich in tekst, dialoog en muziek af hoe het kan dat mensen zich vaak als schoften gedragen. Is het sterker dan onszelf? Moeten we dan niks meer doen aan de conflicten en ongelijkheid in de wereld? Op die vragen kennen wij het antwoord niet, maar op de vraag of je dit oermenselijke duo in levende lijve moet aanschouwen, wél. Doen!

3 en 4 juni in cc De Warande in Turnhout; 15, 16, 17, 18 juni in Arenbergschouwburg in Antwerpen; 21 en 23 juni in cc Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. www.kommilfoo.be.

Pennenzakkenrock

De pennenzakken zullen op Pennenzakkenrock ver te zoeken zijn, want het festival is dé aftrap van de zomer. Dit jaar komen onder anderen Bandits, Regi, Ghostrockers en Eurosongrevelatie Laura Tesoro het mooie weer maken. Ook de oude vertrouwde Ketnetband mankeert niet op de affiche. Je kan zelf muziek maken op de dj-contest of eens lekker in het zand rollen in de speelzone. Duimen maar dat het stralend weer wordt!

28 juni, Zilvermeer, Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol. www.pennenzakkenrock.be.

Nonsens, de musical

De begrafenis van 52 vergiftigde zusters financieren lijkt het scenario van een godsgruwelijke nachtmerrie, maar voor de nonnen in deze komedie is het de bikkelharde realiteit. Een benefietshow waarin de kloosterlingen zelf de hoofdrol spelen lijkt de enige oplossing, maar die verloopt uiteraard niet zoals gepland. Samengevat: zingende nonnen die over het podium dartelen en Anne Mie Gils als Moeder Overste, halleluja!

9 en 10 juni, Theater Elckerlyc, Frankrijklei 85-87, 2000 Antwerpen. Tickets: www.sherpa.be.

My life with the tree

Dagen Zonder Vlees kennen we allemaal, maar de vrouw achter dat initiatief, Alexia Leysen, heeft nog veel meer in haar mars. Een toneelstuk bijvoorbeeld! De beeldende voorstelling, gespeeld door DE Studio-veteraan Lukas Smolders, gaat over wat je wil bereiken en hoeveel daarvoor mag sneuvelen. Het hoofdpersonage worstelt met verveling die voortkomt uit vervuld verlangen. "Willen we wel echt wat we denken te willen?" is de centrale vraag in het stuk. Eentje om over na te denken.

10 en 11 juni, DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen. www.destudio.com.

wee cd's, achttien nummers en uitsluitend lovende recensies. Had je dat verwacht? Pieter Embrechts (44): "Neen, want het is echt geen commerciële plaat. Alle dagen komen ooit, het openingsnummer van de tweede cd, duurt bijna acht minuten. Het is niet meer van deze tijd om je nummers zo belachelijk lang te maken, want dan weet je gewoon dat ze niet op de radio zullen komen. Maar ik trek me daar niet veel van aan. Bij klassieke muziek zeg je toch ook niet: jongens, de drieënhalve minuut zijn voorbij. Nu mag het stoppen." (lacht)

Mik je dan niet op de grote massa?

"Ik vind het fijn als ik een groot publiek bereik, maar I'm not in it for the money. Ik heb gekozen om zelf een platenlabel op te richten, Rookoo Records, om mijn album uit te brengen. Een enorm risico, maar ik wilde het graag proberen."

Het is je eerste soloplaat in twaalf jaar. Is je muziek meer volwassen geworden?

"Je verandert als mens en dat hoor je ook. Ik durf nu veel specifiekere keuzes te maken en daar dan voluit voor gaan. Onderwoud heeft veel minder de behaag- en vermaakdrang die je van mij gewoon bent. Ik heb de kolder achterwege gelaten en serieuzere thema's zoals vergankelijkheid aangesneden."

Accident de parcours

Het meest besproken nummer van de plaat is Hier in Borgerhout, een ode aan je gemeente op de tonen van Tom Waits.

"Ik schreef het enkele jaren geleden om eenmalig te spelen op het verjaardagsfeest van De Roma. Maar het publiek was enthousiast dus heb ik het meegenomen op tournee en uiteindelijk ook opgenomen in het album.

"Twee dagen na de aanslagen in de Bataclan was ik het nummer aan het afwerken in de studio. Mijn technicus zei me toen 'Pieter, je moet dit lied nu uitbrengen. Nu krijgt het een veel sterkere betekenis.' Ik kon hem alleen maar gelijk geven.

"Het nummer gaat over het leven in een superdiverse plek als Borgerhout, met zijn voor- en nadelen. Ik ben het de volgende dag gaan voorstellen bij Radio 1 en zij hebben het dan negen weken lang gespeeld. Het was een accident de parcours, maar ook het bewijs dat je altijd je intuïtie moet volgen."

Wat staat er nog op het programma nu je plaat uit is?

"Dat is moeilijk te zeggen. Ik zit in een eeuwig gevecht tussen de goesting en de tijd. Ideeën en zin zijn er altijd in overvloed, dus moet ik constant kiezen tussen leuke projecten. Dit jaar zijn er alleszins een paar muzikale projecten in de maak, afgewisseld met enkele uitjes richting het theater."

2 juli, Na Fir Bolg, Sassenhout, 2290 Vorselaar; 9 juli, Wilrijk Feest, Bist, 2610 Wilrijk. pieterembrechts.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234