Donderdag 19/05/2022

NieuwsAntwerpen

Borsbeek wordt tiende district van de stad Antwerpen

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Borsbeek wil samengaan met de stad Antwerpen. Borsbeek zal het tiende district van de stad worden. Dat hebben de burgemeesters, Dis Van Berckelaer en Bart De Wever, aangekondigd op een persconferentie.

Jeroen Van Horenbeek

Borsbeek, een verstedelijkte gemeente met ongeveer 11.000 inwoners in de zuidoostelijke rand van Antwerpen, heeft het organisatorisch en financieel steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. De voorbije weken zijn daarom gesprekken gevoerd met de vier buurgemeenten (Antwerpen, Wommelgem, Boechout en Mortsel) over een fusie. Het is uiteindelijk Antwerpen geworden.

“De stad is volgens mij de toekomst van de hele samenleving. Maar Borsbeek zal zijn eigenheid behouden, net zoals dat bij de andere Antwerpse districten het geval is”, zegt De Wever. “Financieel zal het voor ons niet zo’n groot verschil maken met Borsbeek erbij, maar dit toont de aantrekkingskracht van de stad. Het is de eerste uitbreiding sinds de grote fusie van 40 jaar geleden en ze komt er nadat we de voorbije tien jaar financieel orde op zaken hebben gesteld in Antwerpen. We zijn een van de gezondste centrumsteden van het land geworden.”

“Het is duidelijk dat de hogere overheden steeds meer taken afschuiven op de gemeenten zonder dat de financiële middelen volgen. Borsbeek heeft geen industrie en gemiddeld genomen geen rijke bevolking. Dan kun je het niet blijven uithouden. En dan houden we nog geen rekening met de kosten van corona”, liet burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) vorige week al weten in een verklaring. Hij wil dat de eigenheid van de gemeente verzekerd blijft. Dat zal op bestuurlijk vlak ook gedeeltelijk gebeuren, aangezien elk Antwerps district nog zijn eigen districtsraad en -college heeft, met een beperkt aantal bevoegdheden.

De Wever verzekert dat de Borsbeekenaar er financieel niet op achteruit zal gaan, ook al is de gemeentebelasting in Antwerpen bijvoorbeeld hoger. “De fiscale details moeten we nog uitwerken”, geeft hij aan. “Maar alles bij elkaar moet de Borsbeekenaar erop vooruitgaan. We lijsten alle plussen en minnen op en engageren ons om aan het einde alleen een plus te hebben.”

De fusie zal in 2025 ingaan na de volgende gemeenteraadsverkiezingen van eind 2024. Beide gemeenteraden moeten er wel nog hun goedkeuring aan verbinden, wat in de loop van 2023 zal gebeuren.

De andere districten van Antwerpen waren tot 1983 ook aparte gemeenten, tot ze in een grote fusieronde aan de stad werden toegevoegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234