Woensdag 18/05/2022

Gezondheid

‘Borstvoeding is vloeibaar goud’: Vlaamse moedermelkbank laat op zich wachten

Sofie Verschueren (moeder van Rosalie): ‘Ik had de overschotten van mijn afgekolfde melk graag officieel aan een prematuur geboren kindje gegeven’.  Beeld Tine Schoemaker
Sofie Verschueren (moeder van Rosalie): ‘Ik had de overschotten van mijn afgekolfde melk graag officieel aan een prematuur geboren kindje gegeven’.Beeld Tine Schoemaker

Een resolutie die voor de eerste Vlaamse moedermelkbank moest zorgen, blijft al een jaar onuitgevoerd. Via zo’n bank kunnen vrouwen hun melkoverschotten doneren aan vroeg of ziek geboren kinderen, waardoor die minder risico lopen op complicaties.

Femke Van Garderen

19 december 2019. Dat was de dag waarop Sofie Verschueren (36) dacht te bevallen. Maar het liep anders. Haar dochter werd extreem prematuur geboren, op 26 weken. Rosalie moest daardoor maanden in het ziekenhuis blijven. “Al die tijd kolfde ik om de twee uur trouw een portie moedermelk, want het was erg belangrijk dat ze die melk zou krijgen”, aldus Verschueren. Het duurde niet zo lang of de moeder zat met overschotten. “Ik kolfde heel wat meer dan Rosalie nodig had, om mijn productie op peil te houden. Zo had ik soms 500 ml per dag, terwijl Rosalie soms maar enkele druppels kreeg.” De diepvries raakte vol, het geleende exemplaar van de grootouders ook. “Ik heb dan gevraagd of ik mijn melk niet aan andere prematuurtjes kon geven, want zij hebben het zo nodig.”

In het ziekenhuis kreeg de moeder meteen te horen dat zoiets geen optie was. “Er is bij ons geen donorbank”, was de uitleg. Haar melk verloren laten gaan, dat kreeg ze niet over haar hart. Toen Verschueren die frustratie deelde op Instagram, waren er meteen een aantal van haar volgers die vroegen om de melk te krijgen.

Verschueren kon vier andere kinderen dan het hare van voeding voorzien, officieus. “Maar ik had het graag ook officieel aan een prematuur geboren kindje gegeven. Voor die hele kwetsbare groep kan het een levensgroot verschil maken.”

Als er gevolg was gegeven aan de resolutie van PS’er Patrick Prévot, dan had iemand als Verschueren misschien wel al officieel melk kunnen doneren. Zijn tekst voorziet in de uitbouw van drie moedermelkbanken in België - een per gewest. De werking hiervoor werd ook al uitgetekend. “In januari werd deze resolutie in de Kamer aangenomen maar daarna zijn er geen verdere stappen gevolgd”, stelt neonatologe Veerle Cossey (UZ Leuven) vast.

Veerle Cossey (neonatologe UZ Leuven): ‘De eerste keus is de melk van de eigen moeder. Maar als zij geen of onvoldoende eigen productie heeft, wordt donormelk aangeraden.’ Beeld Tine Schoemaker
Veerle Cossey (neonatologe UZ Leuven): ‘De eerste keus is de melk van de eigen moeder. Maar als zij geen of onvoldoende eigen productie heeft, wordt donormelk aangeraden.’Beeld Tine Schoemaker

Al geeft ze toe dat er met corona grotere, urgentere uitdagingen zijn voor de volksgezondheid, Cossey hoopt dat er alsnog snel werk kan worden gemaakt van de donorbank. “Het is bewezen dat borstvoeding bijdraagt tot de vermindering van neonatale sterfte, omdat het onder meer de kans op necrotiserende enterocolitis (een ernstig darmprobleem dat bij 5 procent van de prematuren voorkomt, red.) verkleint.”

Cossey: “De eerste keus is natuurlijk de melk van de eigen moeder. Maar als zij geen of onvoldoende eigen productie heeft, wordt in de regel donormelk aangeraden. Die biedt nog altijd meer bescherming dan kunstvoeding.”

Extra middelen nodig

Vandaag wordt in het UZ Leuven donormelk verdeeld, officieus. “Dat regelen we dan met borstvoedende moeders die zelf een kind in ons ziekenhuis hebben.” Jaarlijks helpen ze zo’n vijftien te vroeg geboren kinderen op neonatologie. “Maar dat aantal zou nog kunnen toenemen, met een centrale bank - want dan zijn er meer donaties mogelijk en kan je ook met andere ziekenhuizen samenwerken.” Voor de uitbouw van een melkbank zijn extra middelen nodig. “Het hele proces is vrij intensief. Je moet bloed afnemen bij de donor, de melk analyseren en vervolgens ook pasteuriseren, zodat ze vrij is van bacteriën en virussen.”

Op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) geven ze toe dat er in de vorige legislatuur geen gevolg is gegeven aan de resolutie. Wel klinkt het dat er stappen vooruit moeten worden gezet. De minister heeft aan zijn administratie gevraagd om een voorstel en timing te formuleren voor de uitrol op het terrein. “Op dit moment zijn nog geen budgettaire middelen vrijgemaakt maar ook dit aspect zal deel uitmaken van het voorstel dat volgt.”

Als er eerder een moedermelkbank was geweest, dan had Verschueren zeker ook een deel van haar overschotten naar daar gebracht, zegt ze. “Al zou ik het dan wel spijtig hebben gevonden dat ik niet weet welk kind ik dan geholpen zou hebben: zo'n bank werkt, in het buitenland alvast, anoniem.”

De moeder is blij om te horen dat er verandering op komst is. “Moedermelk is vloeibaar goud, zeker voor zulke kwetsbare kinderen. Het is tijd om het ook zo te behandelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234