NieuwsWonen
Bouba Kalala van ‘De Mol’ botst op discriminatie op de Vlaamse huurmarkt: ‘Ik ben niet het probleem’
Bouba Kalala (24), die enkele jaren geleden bekend werd door zijn deelname aan ‘De Mol’, botst tijdens zijn zoektocht naar een nieuw appartement op discriminatie. Mails die hij uit eigen naam stuurde, bleven telkens onbeantwoord. Pas toen hij dezelfde mails ondertekende met een ‘Vlaamse’ naam kreeg hij wel antwoord.
Bouba Kalala nam in 2017 deel aan De Mol en werkte nadien een tijd voor Studio Brussel. Vandaag is hij communicatiemedewerker van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.
In zijn zoektocht naar een appartement in Antwerpen stuurde hij heel wat mails om panden te kunnen bezichtigen. Keer op keer bleven zijn mails onbeantwoord. “Ik ben eerst nog in mijn mailbox nagegaan of ik mijn vorige mails wel had verstuurd en of ik misschien een antwoord niet had zien voorbijkomen”, vertelt hij aan De Standaard. Maar niet dus, de inbox van Bouba Kalala bleef leeg.
Vervolgens besloot hij om een mail te sturen met een ander account, onder de naam Yanni Vandenbroeck. Yanni is Kalala’s officiële voornaam. Vandenbroeck is de achternaam van zijn moeder. Slechts twee uur later kreeg hij wel een uitnodiging om het pand te bezoeken. “Ik snapte echt niet dat ik dit meemaakte. Ik dacht: wat ik ook doe, wie ik ook ben, dat maakt dus toch niet uit. In de eerste plaats zal ik nog altijd een ‘buitenlander’ zijn. Pijnlijk om daarmee geconfronteerd te worden.”
Appartement aan het zoeken in Antwerpen. Vorige week pand gevonden waar ik echt fan van was, dus 2x mail gestuurd om bezoek te plannen. Geen reactie.
— bouba (@Bouba_kalala) 22 januari 2022
Account aangemaakt onder de naam Yanni Vandenbroeck.
2 uur (!!!) wordt Yanni uitgenodigd voor bezichtiging. Inbox Bouba = leeg. pic.twitter.com/iLfB01R1m1
Uiteindelijk is hij het appartement zelfs niet gaan bekijken. Zijn vrienden spoorden hem aan om een klacht in te dienen bij Unia (de interfederale instelling die strijdt tegen discriminatie) maar ook dat heeft hij niet gedaan: “Ik vind het frappant hoe vaak dit gebeurt, maar het heeft volgens mij weinig zin om dit individuele geval aan te kaarten bij Unia.”
Lees ook
Alledaags racisme door de ogen van onze journaliste: ‘Voor Sara gingen de deuren open, voor Samira bleven ze gesloten’
Kalala werd wel gecontacteerd door Antwerps schepen van Gelijke Kansen Karim Bachar (van Vooruit, de partij waar Bouba Kalala nu ook voor werkt) die hem wees op verschillende projecten die discriminatie op de Antwerpse huurmarkten in het oog houden.
In de tussentijd heeft hij nog geen appartement gevonden, maar heeft hij wel al hulp aangeboden gekregen nadat hij zijn verhaal deelde op Twitter. “Er zijn gelukkig ook nog veel mensen die hun hart wel op de juiste plaats hebben. Ik geloof wel dat het goed komt.”