Vrijdag 30/09/2022

Boudewijnstichting ziet aantal fondsen verdubbelen

Op het moment dat de Amerikaanse miljardairs hun collega’s aanmoedigen om een groot deel van hun vermogen af te staan, blijkt dat ook de Belgische filantropie het goed doet in woelige economische tijden. In goed twee jaar tijd zag de Koning Boudewijnstichting (KBS) het aantal fondsen stijgen van 150 naar 300. ‘De rijken willen hun geld niet automatisch houden, maar kiezen voor een bijdrage aan de maatschappij.’

Steeds meer Belgen staan een deel van hun vermogen af aan het goede doel

Met een fonds kan de donateur projecten steunen rond een bepaald thema. Als beheerder van de ruim 300 fondsen merkt de KBS dat vooral de thema’s in de gezondheidssfeer op flink wat steun kunnen rekenen. ‘Het zijn bovendien niet allemaal Albert Frères die hun financiële duit in het zakje doen, maar ook gewoon mensen die ‘binnen’ zijn.’

The Giving Pledge, het Amerikaanse project van multimiljardairs Bill Gates en Warren Buffet haalde afgelopen week meermaals de mondiale media. De heren Gates en Buffet vragen de andere rijkelui in de VS om minstens de helft van hun vermogen aan liefdadigheid te schenken. Door de economische malaise draait de filantropische sector aan de andere kant van de oceaan namelijk al een tijdje op een laag pitje. In België is dat niet het geval, althans niet bij de Koning Boudewijnstichting. Kapitaalkrachtigen kunnen hun eigendom in ons land ofwel zelf beheren in een stichting ofwel een beroep doen op een tussenschakel, in casu de KBS, de grootste filantropische instelling van het land.

“Het gaat in België duidelijk de goede richting uit met de liefdadigheid”, vertelt Josse Abrahams van de KBS. “Van december 2007 tot begin 2010 is het aantal fondsen gestegen van 150 naar 300, wat zich ook vertaalt in de financiële toestand van de Stichting.” In 2009 werd 18 miljoen euro herverdeeld aan verenigingen en individuen. Dat bedrag is zowel afkomstig van de eigen middelen van de stichting (aandelen, obligaties en vastgoed) als van externe middelen (fondsen en Lotto).

“De stijging van het aantal fondsen legt een belangrijke maatschappelijke tendens bloot”, vervolgt Abrahams. “De rijken willen hun geld niet automatisch houden, maar kiezen voor een bijdrage aan de maatschappij. Het zijn bovendien niet allemaal Albert Frères die hun duit in het zakje doen, maar ook gewoon mensen die ‘binnen’ zijn.” Het gros van de fondsen situeert zich in de geneeskundige sfeer. Zo is het het Fonds Lode Verbeeck, dat zich financieel inzet voor het therapeutisch paardrijden (hippotherapie), een overkoepelende term voor het doelgericht gebruik van paarden om bij patiënten een verbetering op fysiek, motorisch of psychisch vlak te bekomen. “Het valt op dat steeds meer mensen nog bij leven naar de Stichting trekken. Waar we vroeger vooral erfenissen kregen, kiezen steeds meer vermogende mensen ervoor om snel actie te ondernemen. Het maakt blijkbaar gelukkiger dan het pure bezit van het geld.”

De Koning Boudewijnstichting is niet de enige organisatie die crisisvrij is. Uit een grootscheepse enquête bleek in juni nog dat 70 procent van de verenigingen uit handen van de crisis blijft. Ook het Rode Kruis zag geen grote daling van haar inkomsten de voorbije jaren. Dat de filantropie in heel Europa gespaard blijft van grote verliezen staat in schril contrast met de dalende charity in de Verenigde Staten. “Europa kent sowieso een groter sociaal vangnet dan de VS. De filantropie is ginds zeer belangrijk in de armoedebestrijding. In onze contreien geldt de liefdadigheid als een aanvulling bij de grote budgetten van de overheid. Het is te hopen dat de stijging in de filantropie nu aanhoudt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234