Zondag 26/06/2022

Brasseur tekende een jaar lang elke dag een tekening

De onbekende Waalse kunstenaar Leopold Brasseur (1955) zette in 1999 het plan op om steevast elke dag een tekening te maken, die als het ware een grafische brug zou slaan naar 2000. Het resultaat, 365 tekeningen, hangt nu in de Vlaams-huiselijke ruimtes van galerie Cathy De Vos in Aalst. Brasseur had dolgraag de opening van zijn tentoonstelling georganiseerd op nieuwjaarsnacht maar vond daar uiteindelijk de moed niet meer toe.

Brasseur is een graficus die sterk beïnvloed wordt door Japan en de oosterse filosofie. Om die reden beperkt het merendeel van zijn werk zich tot het gebruik van zwart en wit. In Aalst zorgt hij voor een presentatie die op een heel logische manier de historische evolutie van het beeld en de afbeelding tijdens de vorige eeuw evoceert. Alle 365 tekeningen zijn genummerd en keurig gekleefd op houten dragers waarvan er een selectie prijkt tegen de muren van de galerie. Andere tekeningen zitten ordelijk opgeborgen in eenvoudige houten modules, die hier de functie vervullen van een praktische bibliotheekkast. Ten einde de link te leggen naar de 21ste eeuw zette Brasseur zijn 'Projet 2000' op cd-rom. Een soort blauwgelakte automaat geeft de toeschouwer de kans (geliefde) data op te roepen die corresponderen met een tekening.

De 365 tekeningen tonen een opeenvolging van dagelijks wisselende emoties, stemmingen en notities. Op haast alle tekeningen zijn moeilijk leesbare Franstalige tekstjes te lezen, die volgens de kunstenaar literaire opwellingen voorstellen over het leven en de kunst en de relaties tussen beide. Naast de in potlood aangebrachte notities komen heel veel zwarte en fel gekleurde vlekken en druppels voor. Dat doet in de verte denken aan de kalligrafische tekeningen van het onderschatte Cobra-lid Christian Dotremont, die als geen ander de oosterse zwierigheid van de lijn koppelde aan haar semi-leesbaarheid.

Deze tentoonstelling is geen grensverleggend project maar boeit omdat Brasseur in de schaduw van bijvoorbeeld de grote Japanse kunstenaar On Kawara een werk in de tijd bedacht waarbij de 365 dagen van 1999 de scheidsrechter werden van een gekleurd beeldend spel, rijk aan bedenkingen en onbestemde emoties. En zoals Leopold Brasseur het zelf uitdrukt: "Het denken is slechts een middel, het ultieme antwoord welt op uit diepe bron, gevoed door een stroom van gevoelens." (LL)

'Projet 2000' van Leopold Brasseur loopt tot 30 januari, van donderdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur en op zondag van 10.30 tot 13.30 uur, in galerie De Vos, Oude Gentbaan 295-297 in Aalst. Inlichtingen: tel. (053) 41.37.89.

De 365 tekeningen tonen wisselende stemmingen, emoties en notities

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234