Vrijdag 07/10/2022

Brave generatieclash

't Arsenaal > Nachtzusters JJ

Journaliste Betty Mellaerts schreef voor het Mechelse theater 't Arsenaal haar eerste theatertekst: Nachtzusters, een tijdsdocument over dochters die kind blijven zolang hun moeder hun doen en laten bepaalt.

Mellaerts baseerde zich daarvoor op de vele interviews die ze afnam van vrouwen van haar generatie. Vrouwen wier moeders, geboren tussen de twee wereldoorlogen, grootgebracht werden met de traditionele waarde dat de plek van de vrouw aan de haard was met een nest kinderen aan haar rok. Dat die dochters zich in de jaren vijftig, zestig aan die rokken onttrokken, zorgde voor een generatieclash die niet overal zonder slag of stoot verliep.

Actrices Marilou Mermans, Chris Thys en Hilde Van Haesendonck geven die dochters een stem. Een bedrogen jazzzangeres, een kinderloze carrièrevrouw en een gescheiden nachtzuster ontmoeten elkaar in de wachtkamer in een ziekenhuis. Elk op hun manier nemen ze er afscheid van hun moeder, proberen in het reine te komen met een ma die het beste met hen voorhad ("Als ge verliefd wordt, dan kan dat toch evengoed op een notaris of een dokter?") en met hun eigen keuzes, die ook niet altijd voor rozengeur en maneschijn zorgden.

Via flashbacks halen ze herinneringen op. Anekdotes waaien af en aan en worden doorspekt met het heden, waarin de dochters plots voor de zorg van een zieke moeder instaan, geconfronteerd worden met dat zwakke naakte lichaam tussen de ziekenhuislakens dat ze nu pas voor het eerst te zien krijgen. Het relaas over een generatiekloof wordt zo opengetrokken tot het debat over ziekenzorg en euthanasie (een problematiek die 't Arsenaal al sterker bracht met de productie Namaals).

De sobere regie van Mieneke Bakker en de concrete enscenering (vier stoelen, een waterreservoirtje en enkele overbodige rekwisieten) werken eerder dan bevrijdend vooral statisch voor de drie actrices, die nochtans meer in hun mars hebben. De tekst van Mellaerts laat zich vooral beluisteren als humaninterestinterview, maar laat zich moeilijker vertalen naar interessant theater. Daarvoor blijft Nachtzusters iets te rimpelloos, terwijl onder dat reservoir nochtans woelige wateren borrelen. (LiLa)

Tot 29 april in 't Arsenaal, Mechelen. Ook op tournee. www.tarsenaal.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234