Maandag 08/08/2022

Braziliaanse nazi's hielden kindslaven op ranch

Overzichtsfoto van de ranch met in de inzet boven de bakstenen met nazi-symbolen die werden gevonden op het terrein. De inzet onder is een foto van het voetbalteam uit die tijd, de man rechts houdt een vlag met swastika-symbool beet. Beeld Videostill YouTube TV Folha
Overzichtsfoto van de ranch met in de inzet boven de bakstenen met nazi-symbolen die werden gevonden op het terrein. De inzet onder is een foto van het voetbalteam uit die tijd, de man rechts houdt een vlag met swastika-symbool beet.Beeld Videostill YouTube TV Folha

Een foto van een voetbalteam bij een Braziliaanse boerderij, daterend uit 1930 waarop ook een vlag is te zien met een hakenkruis, riep de nodige vragen op bij de ontdekker van het plaatje. Naast foto's uit die tijd met verwijzingen naar nazi's, werden ook stenen met swastika-symbolen gevonden op het terrein. Onderzoek wijst uit dat de ranch werd gebruikt door nazi-sympathisanten die kindslaven hielden.

Willeke Tersteeg

De ranch met de boerderij en de bijgebouwen ligt zo'n 160 kilometer landinwaarts ten westen van de Braziliaanse stad Sao Paulo. 'Niets kon verklaren waarom de foto met daarop de vlag met swastika hier werd gevonden,' aldus voormalig beheerder van het terrein Jose Ricardo Rosa Marciel tegen de BBC.

Naast de foto ontdekte hij ook de stenen waarop de symbolen waren gedrukt. "Op een dag braken de varkens een muur af en renden het veld in. Ik zag de gevallen stenen en ik dacht dat ik hallucineerde".

Groeiende macht van de nazi's
De foto en de stenen dateren vermoedelijk uit 1930, de tijd dat de macht van de nazi's in Duitsland steeds groter werd. Het is bekend dat Brazilië destijds sterke banden had met Duitsland, de twee landen bedreven een levendige economie met elkaar. Brazilië had ook de grootste fascistische partij buiten Europa, die 40.000 leden kende.

De Braziliaanse hoogleraar geschiedenis Sidney Aguilar Filho dook in de geschiedenis van de ranch naar aanleiding van Marciels vondsten. Zijn bevindingen werden vorig jaar al op de Braziliaanse televisie gepresenteerd door TV Folha.

Rijke familie eigenaar
De familie Rocha Miranda, welvarende industriëlen uit Rio de Janeiro, was de eigenaar van de boerderij en het land. Drie van hen, vader Renato en twee van zijn zonen, Ostavio en Osvaldo, waren lid van de extreem-rechtse Acao Integralista Brasileira, sympathisanten van de nazi's.

Op de ranch werden evenementen gehouden waar duizenden van de leden aanwezig waren, ook werden er kindslaven gehouden. Het was een bruut werkkamp voor niet blanke wees- of verlaten kinderen.

Kinderen kregen nummer
Proessor Filho ontdekte dat 50 jongens in drie groepen naar de ranch werden gebracht. "De eerste groep van 10 jongens arriveerde in 1933". De familie Miranda zou over rechtmatige papieren hebben beschikt om kinderen uit een weeshuis onderdak te bieden.

De 90-jarige Aloysio da Silva, een van de eerste wezen die gedwongen werd te werken op het landgoed, vertelt dat de chauffeur van een de zonen van de familie de kinderen in een hoek zette.

"Osvaldo wees met een stok. 'Zet die hier, en die hier'. Zo pikte hij tien jongens van de in totaal 20 uit. Hij beloofde ons de wereld, we zouden voetballen en paardrijden. Maar niets van dit alles was waar. Wij tienen moesten onkruid wieden en schoonmaken op de boerderij totdat ons handen bloedden. We waren bedrogen".

Met regelmaat werden de kinderen geslagen met een houten spaan en waakhonden zorgden dat ze in de rij bleven staan. Da Silva werd niet bij zijn naam genoemd, maar kreeg, net alle kinderen op de ranch, een nummer: hij was nummer 23. Hij laat weten liever niet te praten over zijn ervaring.

Hitlergroet
De 89-jarige Argemiro dos Santos, eveneens kindslaaf, laat weten dat de familie niet van donkere mensen hield. 'Er werd veel gestraft. Soms kregen we geen eten, soms werden we met de houten spaan geslagen. Twee keer soms. Hooguit vijf keer, want meer kon een mens niet aan.'

"Er waren foto's van Hitler en we moesten de Hitlergroet brengen. Ik begreep er niks van".

Geen steun voor Hitler meer
Familieleden van de Rocha Miranda-clan laten weten dat al voor de Tweede Wereldoorlog Hitler niet meer gesteund werd. Ook ontkennen ze dat kinderen als 'slaven' werden gehouden.

Een achterneef vertelde de krant Folha de Sao Paulo dat "de kinderen onder controle gehouden moesten worden, maar nooit gestraft werden of slaven waren".

Professor Filho die de geschiedenis van de boerderij en haar eigenaren onderzocht gelooft echter het verhaal van overlevenden Silva en Santos. Twee mannen die los van elkaar hetzelfde verhaal vertelden. Volgens de achterneef van Rocha Miranda nam Filho nooit contact op met de familie voor hun kant van het verhaal.

José Ricardo Rosa Marciel ontdekte de nazi-symbolen op en rond de boerderij. Beeld Videostill Youtube TV Folha
José Ricardo Rosa Marciel ontdekte de nazi-symbolen op en rond de boerderij.Beeld Videostill Youtube TV Folha
Bakstenen met swastika-symbolen. Beeld Videostill Youtube TV Folha
Bakstenen met swastika-symbolen.Beeld Videostill Youtube TV Folha
Professor Sidney Aguilar Filho. Beeld Videostill YouTube TV Folha
Professor Sidney Aguilar Filho.Beeld Videostill YouTube TV Folha
null Beeld Videostill YouTube TVFolha.
Beeld Videostill YouTube TVFolha.
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234