Donderdag 06/10/2022

Breed verzet tegen spaarhervorming

Buiten CD&V ziet geen enkele regeringspartij nog veel heil in een spaarhervorming. Na Open Vld kant ook cdH zich openlijk tegen de plannen van financiënminister Koen Geens (CD&V) met de spaarboekjes.

Open Vld kreeg gisteravond een onverwachte bondgenoot in haar strijd tegen de spaarhervorming. Bij het binnengaan van de Lambermont, de ambtswoning van de premier, zei cdH-vicepremier Joëlle Milquet dat die maatregel beter past in een volgende fiscale hervorming. Daarmee liet ze uitschijnen dat de nieuwe regels voor spaarboekjes in België niet thuishoren in de bankenwet en beter in de koelkast gaan tot na de verkiezingen. Dezelfde mening is Open Vld toegedaan. Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten liet geen millimeter onderhandelingsmarge. "Dit is een wolf in schaapsvacht", fulmineert ze. "Van het spaarboekje blijf je af."

Financiënminister Geens stelt voor om de fiscale vrijstelling op de interesten van spaarboekjes tot 1.880 euro uit te breiden naar kasbons en aandelen. Om dit te financieren wil hij die limiet niet langer per rekening tellen, maar per spaarder. Open Vld ziet hier een schending van de privacy in en een verdoken opstap naar een vermogenskadaster. De socialisten vinden het, kort na de bankencrisis, geen goed idee om de speculatie met kasbons en aandelen te stimuleren via een fiscale vrijstelling. Voor CD&V maakt deze spaarhervorming deel uit van het bankenplan. Geens sloot dan ook niet uit dat hij de spaarhervorming toch nog op tafel zou gooien.

Over de rest van het bankenplan leek er wel een doorbraak in het verschiet. Het gaat dan om de opsplitsing van de spaar- en tradingactiviteiten, de bonussen van de bankiers, de bescherming van het spaargeld en de rol van de Nationale Bank.

Vooral de socialisten sturen aan op een zo zuiver mogelijke splitsing tussen de zaken- en spaarbanken. "Het meest simpele is om alle tradingactiviteiten buiten de spaarbanken te houden", zegt ook econoom Ivan Van de Cloot (Itinera). "Voor juristen lijkt het mooi om slechts een paar procenten aan tradingactiviteiten toe te laten, voor economen is dit zinloos. Je verzandt dan in veel te complexe regels. Voor mij is dit geen hervorming op maat van de crisis."

Voor sp.a moeten de banken ook voldoende reserves hebben om al het spaargeld te kunnen vergoeden bij een faillissement. Bij het ter perse gaan was er nog geen akkoord, al hoopten Johan Vande Lanotte (sp.a), Alexander De Croo (Open Vld) en Laurette Onkelinx (PS) daar wel op. "Het gaat goed vooruit", liet een vicepremier weten. De uiterste deadline voor de nieuwe bankenwet is de laatste ministerraad voor de kerstvakantie op donderdag.>>3

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234